Etusivu » Maritim venevarusteet 2019 | osa 5, LTC ProMarine BT65 –langattomat venekaiuttimet
LTC ProMarine BT65 –langattomat venekaiuttimet
Ajankohtaista Varusteet Veneet ja perämoottorit

Maritim venevarusteet 2019 | osa 5, LTC ProMarine BT65 –langattomat venekaiuttimet

Maritimin valikoimista poimitut ProMarine BT65 –langattomat venekaiuttimet luovat veneeseen aivan uuden äänimaailman. Musiikin kuuntelu veneillessä tai kalastuksen aikana tuo veneeseen uutta meininkiä ja suosikkikappaleen aikana saatu hyvä kala jää varmasti mieleen.

189 euron hintaiset kaiuttimet ovat kooltaan 6,5” ja sisältävät sisäisen 20 W/150W vahvistimen. Kaiuttimia valmistetaan valkoisena ja mustana ja ne myydään aina pareittain. Ne voi hankkia joko master tai slave-ohjelmoituna. Kaiuttimet ovat tukevaa tekoa ja asennuslaippa on tiivistetty ja vettä ei pääse kulkeutumaan asennusreiästä rakenteisiin.

Master sisältää yhden kaiutinparin, jota kautta voi ohjata yli 30 slave-kaiutinparia halutessaan. Yhteys kaiuttimeen on toteutettu Bluetooth 2.0:n kautta ja se on yhteensopiva Bluetooth 2.0 ja siitä ylöspäin. On hyvä huomioida, että Bluetooth 2.0 -yhteydellä ei mahdollista olla puhelimella tai tabletilla yhteydessä kuin yhteen laitteeseen.

Kaiuttimet toimitetaan pahvilaatikossa, jonka sisällä on asennusohjeet, sapluuna, ruuvit ja kiinnikkeet mutta ei vaadittavaa 10Ah sulaketta. Asennukseen tarvitaan lisäksi 146 mm kuppiterä, sähköliittimiä, 4 mm poranterä ja porakone.

Asennustarvikkeet.

Asennus

Asennus toteutettiin Master Pro 470 -veneen heittotason tuuletusventtiilien tilalle, jotta kaiuttimien taustapuolella vaatima 79 mm:n tila, ei haittaisi heittotason alapuolisen tilan käytettävyyttä ja sähköjohdot saisi vedettyä siististi rakenteiden kautta.

Asennuspaikka määritettiin tuuletusritilän tilalle ja tuuletus siirrettiin heittotason etuseinän keskiosaan.

Sapluunalla määriteltiin asennuskohta ja koska taustalla ei ollut alumiinia ohjausreikää varten niin vastapuolelle kiinnitettiin liimapuristimella 2×4” puu.

Mukana tulevalla sapluunalla on helppo määrittää oikea paikka.
Valmis asennusreikä. Taustalla näkyy puukalikka, joka toimi alustana ohjausreiälle.

Reikien sahauksen jälkeen kaiuttimet mallattiin kiinnitysreikiä varten ja kiinnitettiin paketin mukana tulleilla asennustarvikkeilla. Ahtaassa paikassa kannattaa virtajohto kiinnittää ennen kaiuttimen asennusta. Sähkö kytkettiin veneen sähköjärjestelmään 10Ah sulakkeella ja kaiuttimien keskustaan syttyi punainen valo, kun päävirrat kytkettiin päälle.

Virtajohdot kiinni ennen lopullista asennusta. Virta otettiin keulakoneen toisen liittimen kautta.

Kaiuttimet löytyivät nopeasti Bluetoothin kautta ja parittaminen onnistui sujuvasti, jolloin kaiuttimet ilmoittivat onnistuneesta parituksesta äänimerkillä ja valo muuttui siniseksi.

Loppuyhteenveto

Kaiuttimen äänimaailma on erittäin hyvä ja teho riittää musiikin kuunteluun jopa ajon aikana. Basso aiheuttaa särinöitä muihin rakenteisiin. Kaikki luukut kannattaakin pitää salvoilla kiinni, jottei turhaa resonointia synny.

Asennuspaikka on riittävän suojainen. Kannattaa olla tarkkana suhteellisen pehmeän suojaritilän kanssa.

Kaiuttimet on mahdollista yhdistää myös Android-pohjaiseen Raymarine Axiomiin, jolloin musiikin kuunteluun riittää internetyhteyden jakaminen puhelimesta. Näin Bluetooth-yhteys ja toisto tapahtuu Axiomin kautta. Vastaava mahdollisuus on myös muilla kaikuluotain/plotterivalmistajien malliston huippupään tuotteilla.

Kaiuttimet valmiina soitantaan.

Kaiuttimien suojaritilä on keskeltä hyvin joustava ja voi murtua kylmissä olosuhteissa, joten asennuspaikka kannattaa miettiä siten, ettei mekaanista rasitusta pääse tapahtumaan. Mukava taustamusiikki kuuluu ajoittain kalastukseen ja veneilyyn, vaikka luonnon äänet ovatkin parasta kuunneltavaa vesillä liikkuessa.

Hanki omat ProMarine BT65 –langattomat kaiuttimet suoraan Maritimista 189 eurolla.

Teksti ja kuvat PASI TAPONEN