Etusivu » Optimoi veneen asento Mente Marinen automaattitrimmillä
Ajankohtaista Venetekniikka

Optimoi veneen asento Mente Marinen automaattitrimmillä

Tämän päivän polttoaineen hinnat ovat sellaisia, että aktiivinen veneilijä miettii tarkasti, miten menovettä voisi säästää. Puhtaan pohjan ja oikean potkurin ohella eräs tärkeimmistä kulutukseen sekä ajomukavuuteen liittyvistä seikoista ovat toimivat trimmitasot.

Trimmien käyttö käsin ajon aikana ja varsinkin kovemmassa kelissä tuo ajamiseen turhaa lisähaastetta. Kotimaisen Mente Marinen ACS  -trimmiautomatiikka vapauttaa kädet keskittymään ajamiseen ja säätää trimmejä aina optimaaliseen asentoon.

Trimmitasojen toimintaperiaate ja säätäminen

Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Trimmitasoilla säädetään veneen kulloistakin asentoa olosuhteiden mukaisesti. Oikea asento pitää moottorin kulutuksen mahdollisimman alhaisena.

Trimmitasot vaikuttavat olennaisesti veneen kulkuasentoon. Kuva Janne Koivisto.

Kun levyä painetaan alaspäin, veneen sivuttaisasento muuttuu siten, että painettava puoli nousee ja vastapuoli laskee. Kun kumpaakin levyä painetaan yhtä aikaa alas, keula laskee ja vastaavasti nousee, kun levyjä nostetaan.

Monissa trimmitasoissa tulee mukana säätöpaneeli tai joystick, jolla trimmejä voidaan säätää käsin ajon aikana. Tässä on yksi tekijä lisää kuljettajalle ja riskit kasvavat, jos keli on haastava.

Automaattinen Mente Marine ACS

Mente Marinen järjestelmä mukautuu muista järjestelmistä poiketen automaattisesti veneen ominaisuuksiin, kuormaukseen, kulkunopeuteen ja sääolosuhteisiin.

Nopeuden laskiessa liukukynnyksen alle trimmitasojen vaikutus häviää. Mente Marine havaitsee tämän eikä tee säätöjä. Veneen vauhdin kiihtyessä järjestelmä käynnistyy automaattisesti ja korjaa kulkuasennon takaisin toivottuun asentoon.

Järjestelmä aktivoitu, trimmit manuaalikäytöllä.

Järjestelmää on mahdollista käyttää myös manuaalisten trimmien tapaan ja sen avulla voidaan etsiä haluttu kulkuasento veneelle. Oikean asennon löydyttyä asento voidaan lukita muistiin ja automatiikka huolehtii lopusta.

Auto-nappia painamalla trimmilevyt saadaan toimimaan automaattisesti. Ajon aikana otetussa kuvassa nähdään kun toinen trimmilevy on sivutuulen johdosta enemmän pohjassa.

Sopii kaikkiin yleisimpiin trimmijärjestelmiin

Mente Marinen trimmiautomatiikan asennus sujuu ”heittämällä”, sillä se on suunniteltu toimimaan yleisimpien trimmijärjestelmien kanssa. Ainoastaan vanha manuaalitrimmien ohjainpaneeli ja ohjausyksikkö eli niin sanottu control box pitää poistaa.

Kun vanhat osat on purettu pois, jäävät ainoastaan levyistä tulevat johdot ja virtajohto kytkettäväksi Mente Marinen paneeliin, joka on kooltaan pienempi kuin älypuhelin.

Asennus

Kytkennät tehdään ruuviliittimillä kuorien johdon pää ja kytkemällä asennuskiskoon, joka on kiinni paneelissa. Ohjeissa on selkeästi kerrottu mihin kohtaan kukin johto laitetaan eikä ohjetta seuraamalla virheitä pääse tapahtumaan. Asennuksen ja testauksen jälkeen johdot eristetään huolellisesti. Aikaa asennukseen menee noin tunti ja se onnistuu helposti itsekin.

Kalibrointi

Toimiakseen järjestelmä vaatii kalibroinnin, joka tapahtuu näppärästi: vene asetetaan optimaaliseen kulkuasentoon ja painetaan ylintä ja alinta näppäintä samanaikaisesti viiden sekunnin ajan, jotta kalibrointi voi alkaa. Painikkeita pidetään alas painettuina 9 sekunnin ajan ACS:n kalibroidessa. AUTO-merkkivalon vilkkumisen loppuminen kertoo kalibroinnin valmistumisesta.

Etuja

Mente Marine ACS:n huomattavimmat edut ovat helppoudessa ja toimivuudessa. Se on helppo asentaa eikä käyttö tuota vaikeuksia. Toimivuus tulee esiin etenkin hieman kuoppaisemmassa kelissä tai matka-ajossa.

Automaattinen järjestelmä huolehtii veneen optimaalisesta asennosta ja kuljettaja voi keskittyä rauhassa ohjaamiseen muuttuvissa sääolosuhteissa tai veneen painopisteen muuttuessa. Se on vähän sama kuin automaattivaihteisto autossa – harva viitsii keppiä hämmentää. Vahva suositus.

Mente Marine ACS -järjestelmää on saatavilla erilaisina versioina Maritimista

Perämoottoriveneisiin sopiva ACS R -versio 599 euroa

https://maritimshops.fi/fi/tuote/34376971/9519040432/acs-r-autom-ohjausyksikko/5241/2

Isompiin veneisiin sopiva ACS RP -versio 769 euroa

https://maritimshops.fi/fi/tuote/34376905/9519040430/acs-rp-autom-ohjausyksikko/5241/2