Etusivu » Pidennä köyden käyttöikää joustimella – Smart Snubber
Ajankohtaista Veneet ja perämoottorit

Pidennä köyden käyttöikää joustimella – Smart Snubber

Kalastusveneissä on usein hurja määrä varusteita ja elektroniikkaa, jotka nostavat veneen arvoa huomattavasti moottorin ohella. Esimerkiksi keulasähkömoottori akkuineen on parin tonnin paketti ja laadukas kaikuluotain toiset pari tonnia.

Kymmenien tuhansien arvoista kalastusvenettä ei kannata kiinnittää heppoisilla köysillä tai ilman joustimia.

Kun elektroniikkaan ja muihin varusteisiin panostetaan, niin joskus unohtuu päivittää köydet ja etenkin joustimet, jotka lisäävät köyden käyttöikää huomattavasti. Veneen tulee olla aina hyvin kiinnitettynä ja mieluiten liian hyvin kuin liian heppoisesti.

Vaikka venettä säilyttäisi pääasiassa trailerilla, kalareissuilla tulee usein tilanteita, jossa vene tulee kiinnittää hyvin – esimerkiksi vuokramökin laiturissa tai luonnonsatamassa.

Monissa nykyaikaisissa kalastusveneissä kuten Lund, Finval, Alutroll, North Silver, VBoats ja Tracker, knaapit ovat varsin pieniä ja ne ovat sisään painuvia. Näin ollen käytettävien köysien paksuus ei saisi mieluiten ylittää 16 milliä. Keskimäärin 700–1000 kiloa painavaa kalastusvenettä ei kannata kiinnittää liian ohuilla köysillä, 15–16-millinen on kuitenkin kestävyydeltään täysin riittävä.

Useimmissa kalastusveneissä knaapit & pollarit ovat jok sisäänpainuvia tai taitettavia.

Smart Snubberin nerokas joustin

Köysijoustimen tarkoitus on vaimentaa köyteen kohdistuvia äkkinäisiä nykäyksiä. Kun köyteen muodostuu vetoa, joustin aktivoituu ottaen suurimman osan vetoenergiasta itseensä, jolloin voimakkain veto ei kohdistu köyteen vaan joustimeen.

Smart Snubber on todella helppo kiinnittää mihin kohtaan köyttä vain ja se joustaa heti kun köyteen kohdistuu vetoa.

Nykäyksiä tapahtuu varsinkin silloin kun vene on kiinnitetty laituriin, jossa tuuli tai aallokko pääsevät liikuttamaan venettä. Laiturissa liikkuva vene rasittaa niin köysiä kuin veneen knaapeja sekä laiturin pollareita.

Smart Snubber on perinteisiin kierrettäviin, pujotettaviin tai metallisiin joustimiin verrattuna huomattavasti kätevämpi asentaa ja käyttää. Se voidaan kiinnittää köyteen nopeasti ja helposti aina tarvittaessa, myös köyden ollessa kiinnitettynä. Ja mikäli veneen paino tai kelin haastavuus edellyttää, voi Snubbereita asentaa useampiakin samaan köyteen.

Smart Snubbereita on saatavilla alle 16 mm köysille sekä 16–20 mm köysille. Kahden kappaleen hinta on alkaen 23,80 euroa (alle 16 mm).

Pieni, mutta tärkeä varuste etenkin syksyn kovien tuulien myötä.

Hanki omasi Maritimista

Alle 16 mm

https://maritimshops.fi/fi/tuote/92088757/9513014036/venejoustin-unimer-smart-snubber/5080/2

16–20 mm

https://maritimshops.fi/fi/tuote/92088761/9513014038/venejoustin-unimer-smart-snubber/5080/2