Etusivu » Plug & play – Lowrance Hook²
Lowrancen Hook²-sarjaa
Ajankohtaista Varusteet

Plug & play – Lowrance Hook²

Lowrancen Hook²-sarjaan kuuluu 4-, 5-, 7-, 9- ja 12-tuumaisilla näytöillä ja kolmella eri anturityypillä varustettuja edullisia kaikuluotain/karttaplotteriyhdistelmiä, jotka tarjoavat kalastajalle kaikki kalastuksessa tarvittavat ominaisuudet. Erilaisia konfiguraatioita on saatavilla yhteensä 14.

Plotteri, chirp ja viistoluotaus samassa näytössä 7-tuumaisella. Laite säätää itse luotaimen skaalan, josta johtuvat skaalauksen aikana näkyvät reunapalkit viistokuvassa.

Helsinkiläisen aktiivikalamies Jesse Hyvärin hankkima yli 30 vuotta vanha, reilun neljän metrin mittainen lujitemuovivene kaipasi päivitystä elektroniikan muodossa ja Jesse tarjoutui testaamaan 5- ja 7-tuumaisia Hook²-sarjan laitteita.

5-tuumainen varustettiin Splitshot-anturilla, jossa 200kHz taajuus sekä DownScan-ominaisuus 40 asteen kaikukeilalla. 7-tuumaisessa oli malliston paras anturi, Tripleshot, jossa 200kHz taajuus, 40 asteen kaikukeila, Chirp, DownScan ja StructureScan-viistoluotausominaisuus.

Pienempi 5-tuumainen versio soveltuu mielestämme paremmin käytettäväksi yhdellä toiminnolla, pienelle näytölle ei kannata yrittää tunkea liikaa tavaraa.

Käytäntöön

Jesse halusi kokeilla laitteita ilman suuria asennusjärjestelyitä, joten antureihin tehtiin imukuppikiinnitys, joka pysyi hyvin kiinni myös plaanissa. Kun virtalähde oli kytketty ja karttakortti asennettu, ei laitteisiin tarvinnut tehdä mitään muita säätöjä kuin vaihtaa mittayksiköt meikäläisiksi. Ei muuta kuin vesille.

”Hermot menee, jos joutuu laitteita ropaamaan, joten Hook²:t sopivat hyvin minulle”, Jesse naureskeli koeajolle lähtiessään.

Jesse Hyväri viistoluotaamassa sillan rakenteita.

7-tuumainen Tripleshot vakuuttaa

Jessellä ei ollut aiempaa kokemusta Lowrancen laitteista, mutta silti mies näppäili asetukset nopeasti itselleen sopivaksi. Laite ei aivan yllä kalliimpien mallien käyttönopeuteen, mutta tässä hintaluokassa pienen viiveen hyväksyy, etenkin kun näyttö on kirkas ja selkeä.

7-tuumainen näyttö sopii hyvin yhdistelmäkäyttöön, jossa toista puolta käytetään plotterina ja toista luotaimena. Näytön voi myös jakaa näyttämään Tripleshot-anturin kaikkea tietoa aina viistoluotausta myöten. On makuasia paljonko tietoa ruudulle haluaa, mutta alle 7-tuumaista ei viistoluotaukseen edes kannata hankkia.

Nuolinäppäimestä valitaan käytettävä ruutu, jonka jälkeen toiminnot keskittyvät siihen. Valitun ruudun ympärille tulee oranssit reunat. Tässä zoomataan karttaa.

Viistoluotauksella herkuttelua

Laitteen paketissa mainitaan, että viistoluotaus onnistuu jopa 90 metrin leveydeltä veneen molemmille puolille. Käytännössä meikäläisissä noin 10 metrin syvyyksissä käytännöllinen alue on noin 20-30 metriä veneen sivuille, jolloin kuva pysyy tarkkana ja helposti tulkittavana. Hook²:n hintaluokassa tällaiset näkymät ovat olleet tähän asti päiväunien aiheena.

Laitteista oli rakennettu helpot combot testiin anturin imukuppikiinnityksellä, joka on kätevä jos laitteiston paikkaa vaihdetaan usein.

Muutkin ominaisuudet linjassa

Muut kaikuominaisuudet kuten perinteinen DownScan sekä tarkka Chirp tarjoavat selkeää tietoa pinnan alta, joka riittää suurimmalle osalle kalastajista. Nämä ominaisuudet kuuluvat Splitshot-anturiin, joka oli käytössä 5-tuumaisessa.

Käytimme navigointiin valmista C-Mapin karttaa, Hook²:ssa on mahdollista myös käyttää Genesis Overlay -toimintoa, sillä karttakortille on esiladattuna C-Map Genesis Social Map kartastot, jotka ovat Lowrance-käyttäjien tallentamia tarkempia syvyyskarttoja. Käyttäjän kannalta on mukavaa kun kaikuluotain säätää asetukset automaattisesti.

Hintaluokassaan erittäin kirkas näyttö toimii hyvin suorassakin auringonvalossa vaikka se on asennettu suoraan pulpetin päälle.

Tilinpäätös

Lowrancen Hook²-sarjan hinnat alkavat 159 euroa maksavasta Bullet-anturilla varustetusta 4-tuumaisesta laitteesta. Kokeilemamme 5-tuumainen Splitshot-anturilla varustetun laitteen hinta on 399 ja 7-tuumaisen Tripleshotin 799 euroa.

Hook²-sarja tarjoaa paljon, mutta vaatii vähän niin vaivanäköä kuin lompakkoakin. Hinta-laatu-suhde nousee erinomaiselle tasolle.
Lisätietoa: www.lowrance.eu/fi

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG & JESSE HYVÄRI