Etusivu » Shimano SLX MGL -hyrräkelan herkkyys ei jätä toivomisen varaa
Ajankohtaista Kalastus

Shimano SLX MGL -hyrräkelan herkkyys ei jätä toivomisen varaa

0 Shares

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Avustaja KALLE SAIKKONEN

Shimanon tietyillä hyrräkeloilla on jo lähes kulttimaine. Curado, Calcutta, Aldebaran ovat kaikille tuttuja. Nämä kelat ovat kuitenkin hintaluokassaan eri kuin nyt kokeessa ollut SLX, jolla ei persoonallista nimeä ole, mutta sitäkin enemmän herkkää luonnetta.

SLX:n ohjehinta on 199,95 eli se asettuu hieman keskitason yläpuolen hintaluokkaan. Kelan tuntuma vastaa kuitenkin selkeästi kalliimman pään keloja niin viimeistelyn kuin tuntumankin osalta. Osasyynä tähän on varmasti Shimanon Hagane-suunnittelufilosofian mukaiset ratkaisut, jossa kelan runko on äärimmäisen jäykkä ja koneiston rattaat pyörivät aina optimaalisesti.

Heitettävyys kohdillaan

Istutin kelan Mikadon Excellence Action -hyrrävapaan, joka oli käytetyille jigeille hieman liian jäykkä. Pohdin ensin, että onko tässä mitään järkeä, mutta kokeilin kuitenkin, sillä halusin tietää miten vapaan liian kevyt jigi ja hyrräkela toimivat yhdessä.

Kelan jarrujärjestelmänä toimii Shimanon oma VBS eli variable braking system. Tämä järjestelmä on ollut jo vuosia käytössä ja siitä on hioutunut alan todellinen mittatikku. VBS tarkoittaa käytännössä keskipakoisjarrua ja sitä voi säätää sivulla kelan poskessa olevasta rattaasta. Mitään muuta ei tarvitse siiman puolauksen lisäksi kelassa säätää ennen heittämistä.

Olimme avustajani toimivan Kallen kanssa erittäin yllättyneitä, kun heitimme 20-55 g viehesuosituksella olevalla vavalla todella pitkiä kaaria 7 ja 10 gramman jigipäitä 3,5 tuuman jigeillä rigattuna.

Pitkien heittojen taustalla on VBS-järjestelmän keskipakovoima tuottama kitka, joka estää puolan liiallisen pyörimisen. Tämä ominaisuus kytkeytyy päälle vasta, kun puolan nopeus uhkaa yltyä liian nopeaksi, jolloin syntyy usein sotkuja ja heitot lyhenevät.

Matalaprofiilinen kela noudattaa Shimanon Hagane-konseptin periaatteita. Heittojarrua säädetään vasemmalla puolella olevasta namiskasta.

Toistimme jigiheittoja päivän aikana ainakin 200 kertaa, eikä kertaakaan sotkuja ilmaantunut. Toki se vaatii, sen, että heittojarru on säädetty oikein. Pienempää kitkaa kevyille ja isompaa kitkaa painaville uistimille.

Monipuoliseen käyttöön

SLX vakuutti etenkin jigikelana, sillä voi heittää pieniä jigejä, mutta myös pieniä vaappuja tai jopa ison ilmanvastuksen omaavia lippoja. Meillä oli kokeessa 6.3:1 välityksellä oleva malliston ”hitain” malli, tässä välityksessä on eniten vääntövoimaa ja se soveltuu käytettäväksi sellaisten vieheiden kanssa, joista tulee eniten vetovastusta.

Nopein malli 8.2:1 välitys on todellinen pikavuoro ja nopean välityksen kelat ovat olleet kilpakalastajien ja aktiivijigaajien suosiossa. 7.2:1 on näiden kahden yhdistelmä ja välimalli – best of both worlds, kuten sanonta kuuluu.

Kelan paino on kohtuulliset 195 grammaa ja puolaan mahtuu 100 metriä 0,28 mm siimaa, jolloin ohuempia jigisiimoja menee helposti 150 m. Saatavana sekä oikea- että vasenkätisenä. Hinta 199,95 euroa. Lisätietoa fish.shimano-eu.com

Meillä kokeessa ollut 6.3-välitteinen on vääntövoimaltaan sarjan vahvin kela. Oranssi hile on siimasta irronnutta väriä.


- Mainos -