Etusivu » Tee se itse – perämoottorin vaihteistoöljyn vaihto Liqui Molyn öljynvaihtopumpulla
Ajankohtaista Venetekniikka

Tee se itse – perämoottorin vaihteistoöljyn vaihto Liqui Molyn öljynvaihtopumpulla

Kauden päätös alkaa pikkuhiljaa lähestymään ja sitkeimmätkin vesillä kävijät joutuvat nostamaan veneet ylös. Etenkin pienemmät ja/tai vanhemmat perämoottorit ovat sen verran yksinkertaisia huoltaa, että perushuollon voi jokainen tehdä itse.

Vaihteistoöljyn vaihto on helppoa ja yksinkertaista

Tee se itse -henkilön yksinkertaisiin huoltotoimenpiteisiin kuuluu vaihteistoöljyn, sytytystulppien ja vedenerottimen vaihto sekä potkuriakselin rasvaus.

Vaihteistoöljyn vaihto on sikäli tärkeää, että siinä havaitaan nopeasti mahdollisten tiivisteiden vuodot, jolloin öljyn värin vaihtuu kirkkaasta maitomaisen vaaleasävyiseksi.

Liqui Molyn öljynvaihtopumpulla öljynvaihto käy nopeasti ja siististi

Vaihteistoöljyn vaihto aloitetaan asettamalla moottori pystyasentoon joko telineelle tai suoraan veneen perään moottorin ollessa veneessä kiinni. Molemmat öljyproput aukaistaan, esimerkiksi talttapääruuvimeisselillä ja alemman propun alle laitetaan astia, johon jäteöljy kerätään.

Tässä tapauksessa öljyn sekaan oli päässyt vettä ja tiivisteiden vaihto on edessä.

Jos valuva öljy on kirkasta kuten uusi öljy, ei vuotoja ole, jos se taas on maitomaista, on öljyn sekaan päässyt kauden aikana vettä. Silloin pitää tarkistaa potkurin tiivisteen kunto. Jos potkurin tiiviste ei ole vuotanut, voi vuoto olla öljyproppujen tiivisteissä.

Tiivisteet kannattaakin samalla vaihtaa, jos mahdollista. Potkurin tiiviste voi kauden aikana vaurioitua kun esimerkiksi kuitusiiman palanen kiertyy akselin ympärille ja hiertää tiivistettä.

Kun öljy on valunut pois, öljynvaihtopumppu laitetaan toimintavalmiiksi kytkemällä syöttöletku ja kiertämällä pakkauksesen mukana tuleva metallinen sovitin kiinni moottorin alapropun kierteisiin. Pumppuun kiinnitetään myös ottoletku, jotta pumppu saa imettyä pullosta viimeisetkin tipat

Öljynvaihtopumppusetti sisältää muovipumpun, yleisletkun ja sovittimen.
Sovitin asennettuna.

Uuden öljyn laittaminen

Uusi vaihteistoöljy pumpataan moottoriin alakautta, jolloin vaihteistokotelossa mahdollisesti oleva ilma pääsee nousemaan ylös ja poistuu ylemmästä reiästä, kun uutta öljyä pumpataan sisään.

Liqui Molyn öljynvaihtopumpulla toimenpide on todella siistiä touhua. Kevyesti pumppaamalla öljy nousee vaihteistokotelon ylätasolle ja tulee yläreiästä ulos. Nyt vaihteisto on täynnä uutta öljyä.

Kun öljyä on tarpeeksi, pirskahtaa pieni määrä yläreiästä ulos.

Laita ensin yläproppu kiinni, jolloin öljyä ei valu juurikaan ulos, kun irrotat sovittimen ja kiinnität alapropun. Moottorin vaihteistoöljy on nyt vaihdettu ja voit siirtyä seuraavaksi vaikka tulppien vaihtoon.

27,60 euroa maksava pumppu on joka sentin arvoinen ja mahdollistaa öljynvaihdot kätevästi niin perämoottoriin, ruohonleikkuriin kuin moottoripyöräänkin. Hanki omasi suoraan Maritimin verkkokaupasta tai myymälästä.

https://maritimshops.fi/fi/tuote/106117769/9513781398/oljynvaihtopumppu/5747/2