Etusivu » Tuorein tieto veden alta – Lowrance HDS Live & LiveSight-luotaus
LiveSight-luotaus
Ajankohtaista Kalastusvälineet Varusteet

Tuorein tieto veden alta – Lowrance HDS Live & LiveSight-luotaus

Elektroniikkavalmistaja Lowrance esitteli mallistonsa huipulle Live-sarjan, jossa niin näyttöä, käytettävyyttä kuin neliytimisen prosessorin suorituskykyäkin on parannettu. Live-sarjan mielenkiintoisin toiminto on kuitenkin uusi LiveSight-luotaus, jolla kalojen reaaliaikainen seuranta on mahdollista.

Lowrance HDS Live –sarjaan kuuluvat 7-, 9-, 12- ja 16-tuumaisella näytöllä varustetut mallit, jotka ovat viimeisimmillä navigointi-, luotaus-, käytettävyys- ja verkko-ominaisuuksilla varustettuja laitteita.

Toni Pohjalaisen konttorissa vasemmalla oleva viistoluotain ”hakee” ensin kalat, jonka jälkeen niihin voidaan keskittyä LiveSightin avulla. Oikeanpuoleisella varrella anturia voidaan kääntää.

Niihin voidaan liittää saumattomasti tutka, lukuisia lisälaitteita, kuten PowerPole-matalanvedenankkuri, MotorGuiden tai Lowrancen keulasähkömoottori, autopilotti sekä veneen audiojärjestelmä.

Kirkkaat, 1200 nitin kirkkauteen yltävät näytöt ovat luonnollisesti kosketusnäyttöjä. Valmistaja on viisaasti jättänyt tilaa myös perinteisille näppäimille, joista olennaisimpia toimintoja voidaan käyttää.

HDS Live –laitteet edustavat toiminnoiltaan markkinoiden terävintä kärkeä, mutta samoja toimintoja ja ominaisuuksia löytyy muiltakin. Sen sijaan LiveSight-luotaus on harvempien herkkua.

Lowrance HDS Livellä voidaan hallinnoida myös PowerPole-matalanvedenankkuria, kuten Mika Mujusen veneessä.
Lowrance HDS Livellä voidaan hallinnoida myös PowerPole-matalanvedenankkuria, kuten Mika Mujusen veneessä.

LiveSight-ominaisuus vakiona vain Live-sarjassa

LiveSight-anturi voidaan kytkeä myös HDS Carbon -sarjaan, mutta väliin tarvitaan erillinen Performance Sonar Interface -liitäntä, jolla Carbon saadaan toimimaan live-kuvan kanssa saumattomasti. LiveSight-anturin keilakulma on veneen kulkusuunnassa 90 ja poikittain 40 astetta.

Anturia voidaan käyttää niin eteenpäin luotaukseen esimerkiksi kaloja etsittäessä kuin alaspäin luotauksessa, jolloin se toimii reaaliaikaisena anturina vertikaalijigaukseen.

Valmistajan mukaan keilan kantomatka on jopa 50 metriä, mutta käytännössä tarkkaan kalastukseen sopiva etäisyys on 20-30 metriä, jolloin kohteiden erottelukyky pysyy hyvällä tasolla.

Perttu Haanpää selostaa kalastustekniikkaa Toni Pohjalaisen ajaessa venettä. Erä-lehden Teemu Koski ja Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo omaksuvat tietoa.
Perttu Haanpää selostaa kalastustekniikkaa Toni Pohjalaisen ajaessa venettä. Erä-lehden Teemu Koski ja Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo omaksuvat tietoa.

Tässä ja nyt

LiveSightin esittelijöinä toimivat tunnetut saamamiehet Toni Pohjalainen ja Perttu Haanpää, joille on jo ehtinyt kertyä paljon tunteja vesillä uuden tekniikan kanssa.

Toni ja Perttu esittelivät LiveSightiä alaspäin suunnatulla anturilla, joka oli asennettu pyöritettävällä kääntövarrella veneen sivulle sekä toisella anturilla, joka näytti kuvaa suoraan anturista eteenpäin. Kalastimme vertikaalitekniikalla haukea ja kuhaa veneen alta sekä havainnoimme kaloja eteenpäin näyttävällä anturilla.

LiveSight tarjoaa nimensä mukaisesti näkymän, joka tapahtuu tässä ja nyt ja kalojen liikkeet toistuvat näytöllä viiveettömästi. Hieno ominaisuus on liikkuvia kohteita korostava jälki, joka auttaa liikkuvien kohteiden havainnointia. Kun keilaan osui kala tai liikkuva vertikaalijigi, sen perään jäi ohut vana, jota kiinteistä kohteista ei tullut.

Kalojen etsiminen ja kalastus

Toni ja Perttu korostavat yhteispelin merkitystä LiveSightin avulla tehtävässä kalastuksessa. Miehet etsivät kaloja viistoluotauksen avulla ja kun kohdekala on sopivalla etäisyydellä, aletaan tarkkailla LiveSightin näkymää.

Toni Pohjalainen osoittaa kalaa, jota lähdetään seuraamaan ja yrittämään, josko se olisi ottituulella. Aina näin ei ole vaikka tekniikka olisi miten kehittynyttä.

Toni toimi kuskina ja antoi ohjeita vapaa käyttävälle Pertulle, joka tarjosi vertikaalijigiä löydetyille kaloille. Toki kalastus onnistuu yksinkin, mutta veneen käsittely ja samanaikainen kalastus vaatii kokemusta ja tunteja vesillä.

Kun kalaan saatiin tuntuma, se ei todellakaan aina hyväksynyt tarjousta ja kääntyi pois tai sukelsi syvemmälle. Joskus, etenkin isomman kohteen kohdalla, yritettiin uudestaan, mutta käytännössä Toni ja Perttu lähtivät varsin nopeasti hakemaan aktiivista kalaa.

Jigiä ei jatkuvasti roikoteta vedessä vaan uusi tarjous tapahtuu aina suoraan uuteen tilanteeseen, jotta jigi tulee aina tuoreena ja oikeassa kulmassa kalan näkökenttään.

Perttu Haanpään kuha saatiin viistokaikuluotauksen ja LiveSight-tekniikan yhteistyön tuloksena.
Perttu Haanpään kuha saatiin viistokaikuluotauksen ja LiveSight-tekniikan yhteistyön tuloksena.

Hauki ja kuha pystytään niin kaikuprofiilin kuin uintityylinkin perusteella erottamaan LiveSightilla. Hauen pyrstön liikkeestä jää hieman kuhaa enemmän lepattavampi jälki.

LiveSightin avulla pystyttiin hienosti havainnoimaan kalojen liikkeet sekä vertikaalijigin sijainti kalaan nähden. Samoin kuoretta saalistaneiden kuhien tunkeutuminen kuoreparveen oli hienoa nähtävää. Kun kaikki tapahtuu reaaliajassa, kalastajan mielenkiinto nauliintuu ja ”viihdettä” haluaa koko ajan lisää.

Lisäarvoa lisähintaan

LiveSight-ominaisuus tuo selkeää lisäarvoa aktiiviselle lajiin omistautuneelle kalastajalle. Se on myös kilpakalastusta ajatellen hyödyllinen apuväline, mutta on hyvä muistaa, että ilman kalamiestaitoa ja laitteiden täydellistä hallintaa palkintopallille tuskin on asiaa.

LiveSight vaatii toimiakseen oman anturin, jonka hinta on 1549 euroa.
LiveSight vaatii toimiakseen oman anturin, jonka hinta on 1549 euroa.

Sarjan keskikokoisen, 9-tuumaisen HDS Liven ja LiveSight-anturin combon hintaluokka on yli 4000 eurossa, jonka voi myös ajatella olevan sijoitus oman kalastusosaamisen parantamiseen. Päätös on jokaisen oma.

Lowrance Live HDS –sarjan Suomen suositushinnat ovat alkaen 1699 euroa (7”, ilman anturia). LiveSight-anturi 1549 euroa. Lisätietoa www.lowrance.com/fi.

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG