Etusivu » Veneen hyvä hoito osa 2. Veneen matot ja satamapeitteet helposti puhtaaksi tekstiilipesurilla
Tekstiilipesuri
Ajankohtaista Varusteet

Veneen hyvä hoito osa 2. Veneen matot ja satamapeitteet helposti puhtaaksi tekstiilipesurilla

Kalastusveneissäkin on paljon tekstiilipintoja, joiden hyvä hoito lisää niin mukavuutta kuin pintojen käyttöikää. Tavallisimpia käyttökohteita ovat amerikkalaistyyppisten veneiden karvalankamatot, satamapeitteet, kuomut sekä pehmustetut istuimet.

SE 5.100 -myyntipakkauksessa tulee mukana myös kuivaimurointiin sopivat suulakkeet ja pölypussi.

Kalastusopas Esko Vuoren Finval 555 Fish Pro (lue esittely numerosta 1/19) on tyypillinen amerikkalaistyyppinen kalastusvene karvalankamattoineen ja satamapeitteineen. Esko säilyttää venettään Helsingissä, jossa lintujen ulosteet ovat jatkuva riesa veneiden pinnoilla ja mukava, mutta likaa keräävä karvalankamatto on opastoiminnassa kovilla.

Käyttö on yksinkertaista. Vettä valkoiseen säiliöön ja likavesi kertyy mustaan säiliöön.

Tekstiilipesuri pitää veneen raikkaana

Tarjouduin pesemään Eskon veneen Kärcherin SE 5.100 -tekstiilipesurilla osoittaakseni, että laite sopii myös mainiosti venekäyttöön kodin tekstiilien ja auton penkkien pesun lisäksi.

Esko Vuoren satamapeitteestä irronnutta siitepölyn, lian ja lintujen ulosteiden sekamelskaa.

Pesuri toimii painehuuhteluperiaatteella, jossa vesi tai veden ja pesuaineen sekoitus suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle, jonka jälkeen irronnut lika ja pesun aikana muodostunut kosteus imuroidaan likavesisäiliöön. Laite kuivattaa samalla pinnan tehokkaasti.

Pesurin käyttö on yksinkertaista

Valkoinen vesisäiliö täytetään vedellä tai veden ja pesuaineen seoksella, valitaan sopiva suutin käyttökohteen mukaan ja ruvetaan pesemään. Pesuri imee likaveden mustaan säiliöön, jonka tyhjennys sujuu nopeasti.

Kärcher SE 5.100 toimii tarvittaessa myös kuiva- että märkäimurina, joten sillä voi imuroida myös nesteitä roskien ohella. Myyntipakkauksessa tulee mukana pölypussi sekä tavalliseen imurointiin sopivia suuttimia.

Tekstiilipesurissa on mahdollista käyttää myös pesuaineita, mutta vedelläkin pärjää pääosin mainiosti.

Satamapeitteen pesu

Eskon veneen satamapeite oli täynnä lintujen ulosteita, joiden peseminen on käsin työlästä. Lintujen ulosteissa tummempi osa on varsinaista ulostetta ja valkoinen läiskä on virtsaa, sillä linnuilla ei ole virtsarakkoa ja munuaisten eritteet tulevat ulos virtsahappona samasta viemärisuolesta kuin ulostekin.

Pesurilla sitkeimmätkin jätökset liukenivat nopeasti ja tuloksena oli puhdas peite, vaikka käytimme pelkkää sataman hanasta tulevaa makeaa vettä.

Satamapeite tuli nopeasti puhtaaksi lintujen ulosteista.

Karvalankamaton pesu

Varsinkin kaloista tuleva veri sekä kenkien pohjista kulkeutuva hiekka saavat karvalankamaton näyttämään kovan käytön jälkeen epäsiistiltä. On asiakkaiden kannaltakin mukavampaa kun kalaan lähdetään siistillä veneellä.

Käytimme maton pesuun samaa suutinta kuin satamapeitteenkin emmekä käyttäneet mitään pesuaineita. Kaikkein verisimmissä kohdissa suutinta pidettiin paikallaan hieman kauemmin, jotta lika irtoaisi kokonaan, mutta muuten pesuun riitti mattopintojen rauhallinen imurointi.

Nopea toimitus

Veneen satamapeitteen ja karvalankamaton pesu vei aikaa noin 20 minuuttia kun vesisäiliöt täytettiin ja tyhjennettiin kerran. Oli yllättävää nähdä kuinka likaista ulosteiden, männyn siitepölyn, hiekan, veren ja mudan sekainen vesi oli pesun jälkeen.

Kokeilemamme 359 euron hintainen tekstiilipesuri on niin monipuolinen laite, että se voi käytännössä korvata tavallisen imurin kokonaan niin kotona kuin veneen hoidossakin.

Lisätietoa karcher.fi

Pese veneen pohja myrkkymaalauksen sijaan

Merialueella veneiden pohjaan kertyvät näkit
ja lima ovat jokavuotinen ilmiö kun merivesi lämpenee. Näkki eli merirokko
kiinnittyy heinä-elokuun vaihteessa veneen pohjaan ja jos näkkien antaa kasvaa,
on niiden irrottaminen syksymmällä vielä hankalampaa.

Kun peset veneen pohjan kerran kesän lopulla
huolellisesti esimerkiksi painepesurilla, ei uusi näkki enää ehdi kiinnittyä.
Niin sanotut myrkkymaalit ovat menettäneet tehoaan ympäristösäädöksistä johtuen eikä nykyisillä maaleilla saavuteta enää samaa tehoa kuin vanhoilla, mikä on meriluonnon kannalta tietenkin hyvä asia.

On meriluonnon kannalta paljon viisaampaa jättää vene maalaamatta ”myrkkymaalilla” ja pesaista pohja kerran pari kaudessa. Nykyisillä maaleilla saatava hyöty on pieni suhteessa maalausvaivaan.

Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat JANNE KOIVISTO