Etusivu » Veneen kunnostaminen kalastuskäyttöön – jälleenrakentaminen
Ajankohtaista Venetekniikka

Veneen kunnostaminen kalastuskäyttöön – jälleenrakentaminen

Latvialaisvalmisteinen ja lasikuituisen Amber-veneen rakenteita jouduttiin purkamaan, jotta siitä päästiin rakentamaan. Nyt vuorossa on jälleenrakentaminen optimoitua kalastuskäyttöä silmällä pitäen.

Esikäsittely ennen jälleenrakentamista

Lasikuitutöissä pohjustettavan pinnan esikäsittely on erittäin tärkeää. Vaikka pinnoitteena toimivaan Topcoat-maaliin saa laminoitaessa myös tartunnan aikaiseksi, niin koko vene hiottiin puhtaalle lasikuitupinnalle niiltä osin, jossa tehtiin lasikuitutöitä. Puhdistustyöstä tuli erittäin paljon pölyä, joten asianmukainen hengityssuojaus oli paikallaan.

Jälleenrakentaminen

Veneen jälleenrakentaminen keskittyi neljään osa-alueeseen. Takapenkin rakentaminen, keulatasanteen rakentaminen sähkökeulamoottorille, keskipenkin poiston korjaustyöt sekä uuden tasaisen lattian asentaminen, jonka jälkeen olisi mahdollista suorittaa maalaustyöt.

Ennen töiden aloittamista tuli ratkaista sähkökaapelointi takapenkistä, johon akku- ja muu elektroniikka sijoitettaisiin. Päätin ratkaista sen asentamalla 2 kpl 32 mm muovista viemäriputkea tulevan lattian alle ja keulapenkin rakenteiden läpi piilossa. Toiseen putkeen asennettaisiin keulamoottorin sähköjohdot ja toisessa keulaan asennettavan luotaimen vaatimat virta- ja verkkojohto.

Sähköjohtojen asennus ratkaistiin asentamalla 2 kpl 32 mm muovista viemäriputkea tulevan lattian alle ja keulapenkin rakenteiden läpi piilossa.

Lasikuitutyö on ohjeita noudattamalla verrattain yksinkertaista työtä. Lasikuitutyössä käytettiin 300 g/1 m2 vahvuista lasikuitumattoa, polyesterihartsia sekä kovetetta. Polyesterihartsiin sekoitetaan kovetetta valmistajan ohjeen mukaan.

Tarvikkeita: polyesterihartsi, kovete, sivellinsarja

Käsiteltävään puhdistettuun pintaan sivellään pensselillä hartsia ja päälle asetetaan lasikuitumattoa, jota töpötellään pensselillä, kunnes ilma on poistunut ja lasikuitumatto sulanut hartsiin.

Lasikuitumattoa & tinneriä ohenteeksi.

Polyesterihartsi on erittäin haitallista ainetta, joten asianmukainen hengitys- ja silmäsuojaus on välttämätöntä. Pensseleitä kuluu paljon ja kädet on työskenneltäessä polyesterihartsin kanssa suojattava. Kaikki tarvikkeet hankittiin Maritimista.

Hartsi sivellään pensselillä puhdistettuun pintaan ja päälle asetetaan lasikuitumattoa. Mattoa töpötetään pensselillä kunnes ilma on poistunut ja lasikuitumatto sulanut hartsiin.

Takapenkin rakentaminen

Takapenkin rakentaminen tehtiin hyödyntämällä olemassa olevia keskipenkin palasia ja leikkaamalla niistä sopivia palasia, jotka muodostivat uuden U-muotoisen penkin. Palaset asetettiin tilapäisesti paikalleen teipillä ja paikkalaminoitiin paikalleen.

Takapenkki kasattiin entisen keskipenkin palasista ja paikkalaminointiin paikalleen.

Lopuksi kaikki osat laminoitiin saumakohdista kiinni sisäkautta 6–8 kerroksella lasikuitumattoa, jotka muodostivat noin 4 mm paksun valmiin lasikuitupinnan. Toiseen laatikkoon laminoin veneen reunaan 12 mm vaneripalan, johon pystyy jatkossa kiinnittämään tarvittavat elektroniikan. Kun runko oli valmis, kansi laminoitiin kiinni muotin avulla.

Keulatason alle tulevan vanerin muodot tehtiin ensin pahvimallilla, jotta lopullinen pala olisi täsmälleen oikean muotoinen.

Keulatasanteen rakentaminen

Veneessä ei ollut vakiona keulatasannetta, johon olisi mahdollista asentaa keulamoottori. Keulatasanne toimii myös astinlautana veneeseen noustaessa ja poistuessa. Päätin hyödyntää keulasta poistettua reunusta tason otsapintana ja itse tasanteen rungon tein 6 mm vanerista.

Vaneri laminoitiin alapuolelta kahdella lasikuitumatolla vesitiiviiksi.

Leikkasin vanerin mittaan ja laminoin vanerin alapuolelta kahdella lasikuitumatolla vesitiiviiksi. Lasikuitumatot jätin reunoilta yli, jotta laminoinnin voi tehdä reunoilta yhtenäiseksi.

Kun kaikki palaset olivat paikallaan niin laminointi aloitettiin yläpinnalta. Yläpintaan tuli 8–10 kerrosta lasikuitumattoa, jotta tasosta tuli riittävän vahva kestämään keulamoottorin kuorma.

Keskipenkin korjaustyöt

Keskipenkin poiston yhteydessä olin huomannut, että penkin sisältä puuttui reunoilta trimaraanirungon peittävät palaset ja myös veneen kylkien vahvuus oli ohuempi penkin sisältä. Trimaraanirunko oli helppo laminoida keskipenkistä poistetuilla palasilla yhtenäiseksi ja reunoihin laminoin ohuemmalle kohdalle 3–4 kerrosta lasikuitumattoa. Näin vahvuus on yhtenäinen koko kylkien osalta.

Poistetun keskipenkin takia runkoa piti vahvistaa penkin paloilla ja laminoimalla lasikuitumattoa päälle.

Lattian rakentaminen

Lattian rakentamisessa päädyin lopulta samaan tekotapaan kuin keulatasanteessa. Lattian runko mitoitettiin ensin pahvimuotilla, joka siirrettiin lopulta neljään palaseen 6 mm vaneria. Lattian muodossa tuli ottaa huomioon alle jäävät rakenteet, ettei vesi pääse missään tilanteessa seisomaan alapohjassa.

Lattia mitoitettiin pahvimuotilla, joka siirrettiin neljään palaseen 6 mm vaneria.

Kun lattiavanerit oli mitoitettu, laminoin vanerit alapinnalta kahdella kerroksella lasikuitumattoa. Puupinnat tulee muistaa aina kyllästää hartsilla ennen itse laminointia. Muuten hartsi ei tartu puuhun. Isoissa tasaisissa pinnoissa paras työkalun ilman poistamiseksi lasikuitumatosta on ilmaustela. Tarkemmat viimeistelyt voi edelleen tehdä pensselillä. Lasikuitumatot jätin reunoilta yli, jotta laminoinnin voi tehdä reunoilta yhtenäiseksi.

Muista aina kyllästää vaneri hartsilla ennen laminointia.

Kun vanerit olivat laminoitu alapuolelta, niin oli aika suunnitella kiinnittämistä itse runkoon. Laminoin kaikkiin jätettyihin rakenteisiin kaistaleet lasikuitumattoa, jotka toimivat tartuntoina. Sen jälkeen oli aika nostaa lattia paikalleen. Laminoin alapuolen reunoille jätetyt kaistaleet vielä kiinni runkorakenteeseen ja painoksi laitoin 2 kpl raskaita tunkkeja. Kun tartunnat ja reunat olivat kovettuneet, niin oli aika käsitellä yläpinta kuten alapinta. Yläpintaan laminoin 3 kerrosta lasikuitumattoa.

Lopuksi vaneri laminoitiin kiinni runkoon usealla lasikuitumattokerroksella.

Maalaaminen

Veneen maalaamisessa käytettiin Paklan Topcoat-maalia. Topcoat on kaksikomponenttinen maali mihin käytetään sama kovetetta kuin polyesterihartsiin. Veneen törmäyslista, hankaimet ja keulapenkin luukku poistettiin ja takapenkkien luukkujen asennusreiät leikattiin penkkeihin valmiiksi. Paikkakohdat maalattiin ensin kertaalleen pensselillä, jonka jälkeen koko vene maalattiin kahteen kertaan mohairtelalla.

Huolellisesti mohairtelalla maalattu vene luo viimeistellyn vaikutelman

Tässä artikkelissa käytetyt työvälineet ja tarvikkeet hankittiin Maritimista.

Lasikuitumatto

https://maritimshops.fi/fi/tuote/91428506/9519600016/lasikuitumatto-1m2/4818/2

Polyesterihartsi

https://maritimshops.fi/fi/tuote/91428500/9519600006/polyesterihartsi-3kg-venemuovi/4817/2

Kovete

https://maritimshops.fi/fi/tuote/91428504/9519600012/polyesterihartsi-60g-kovete/4817/2

Topcoat-maali

https://maritimshops.fi/fi/tuote/119181098/9519103812/toplac-plus-snow-white-2-5l/4727/2

Telasarja

https://maritimshops.fi/fi/tuote/94779752/9519400092/telasarja-180mm-sivellin-50mm/4749/2

Alumiininen ilmaustela

https://maritimshops.fi/fi/tuote/91428490/9519400081/alumiininen-ilmaustela-140x21mm/4749/2

Sivellinsarja

https://maritimshops.fi/fi/tuote/91428422/9519400018/mako-wow-sivellinsarja-30-40-50/4748/2

Seuraavaksi pääsemme varustelemaan ja viimeistelemään venettä.