Artikkelit

 • Kalastajan akkulaturit – lähes huomaamaton, mutta olennainen osa kokonaisuutta
  Elektroniikan kasvaessa veneen sähköt tulee huomioida entistä paremmin ja laturit ovat tärkeä osa veneen laadukasta sähköjärjestelmää. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin, ei vain yksi hyvä osa järjestelmän sisällä. Ennen laturille annettiin vähemmän arvoa ja usein laturiksi valittiin mahdollisimman edullinen malli, vaikka hyvä laturi tuo perinteisille akuille enemmän elinaikaa sekä helpottaa ja nopeuttaa lataamista. Nykyään parhaimmissa latureissa on […]
 • Didriksonsin uudet kalastusasut asettavat riman korkealle
  Ruotsalainen Didriksons on vaatettanut kalastajia ja muita ulkonaliikkujia jo yli sata vuotta. Olemme aiemmin kokeilleet merkin kalastusasuja ja todenneet ne erittäin toimiviksi. Hyvää voi kuitenkin parantaa ja tähän syksyyn saapuneet Aegis-housut ja Elements-takki asettavat mittatikun korkealle kun puhutaan laadukkaista kalastusvaatteista. Ne ovat tulosta Didriksonsin oman kalastustiimin kenttätyöstä. Didriksons Aegis -housut Nämä haalarimalliset ja kiinteillä olkaimilla […]
 • Ruthless Fishing on kalastusalan ilopilleri
  Muutaman vuoden toiminut Ruthless Fishing (suom. Armotonta kalastusta) on positiivista asennetta huokuva merkki. Merkin perustaja, usein hellehatussa esiintyvä Joonas Väntti on sanavalmis ja innokas puuhamies, joka on tunnettu etenkin YouTubeen tuottamistaan videoista. Jututin Joonasta juuri ennen syksyn jigikalastuskiireitä.
 • Kuinka talviverkot uitetaan jään alle?
  Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli lähes joka vuosi oikea talvi myös maan eteläosassa. Nykyisin ilmastomuutoksen alkaessa jylläämään tosissaan jääpeitteen muodostuminen etenkin Suomenlahden merialueelle on ollut enemmänkin arpapeliä kuin jokavuotinen luonnonilmiö. Vielä vuosituhannen vaihtuessa pidin harrastuksen vuoksi paria talviverkkoa kotivesilläni, koska tykkään paistella kotona kuhafileitä ja latoa graavisiikasiivuja ruisleipäpalan päälle. Nykyisin lähes kaikenlainen talvikalastusintoni on laimentunut erilaisten sijaistoimintojen varjoon epävarmojen jääolosuhteiden vuoksi. Siksi muistelenkin nyt menneitä aikoja sekä erilaisia osittain vapaaseen mielikuvitukseen perustuvia menetelmiä, jotka käsittelevät erilaisia vaihtoehtoisia toimintamalleja talviverkkojen jään alle uittamiseksi.
 • Daiwan Kalle Westberg vannoo ahvenen nimeen
  Moni kovan luokan kilpa- tai tiimikalastaja on ruvennut viime vuosien aikana panostamaan ennen kaikkea ahvenen kalastukseen, sillä isojen ahventen saaminen ei ole filekoon kalojen kalastusta laisinkaan, vaan pikemminkin olosuhteiden ja ajankäytön sitkeää optimointia. Daiwan Ruotsin tiimiä edustava Kalle Westberg on tästä oiva esimerkki. Jututin Kallea ahvenen tiimoilta elokuussa.
 • Kuusamon Uistimen alumiinilusikat ovat onnistuneita
  Kuusamon Uistin toi tälle kaudelle uutuutena alumiinisia Räsäsiä ja Lätkiä. Suosittu viisisenttinen Räsänen sai sekä helmellisen että helmettömän alumiiniversion. Helmellinen painaa viisi grammaa, helmetön gramman vähemmän. 
 • Hiitolanjoen suuri urakka on käynnistynyt
  Etelä-Karjalan Rautjärvellä on käynnistynyt poikkeuksellisen kunnianhimoinen jokiluonnon ennallistamishanke. Lähivuosina tullaan purkamaan kolme vanhaa voimalaitospatoa laatokanlohen tärkeimmästä kutujoesta. Ensimmäisen padon purkutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.
 • Kalastuslehti 2/2021
  Kauden toinen numero luettavissa myös digitaalisessa muodossa. Kalastuslehden voit tilata diginä myös LEHTILUUKKU-palvelusta.
 • Aidomman näköisiä saa hakea – Sewro Custom Bait -jigit
  Sewro Custom Bait on puolalainen jigimerkki, jonka tuotteita ovat täysin käsityönä valmistetut jigit. Jigien uskomattoman aito ulkomuoto johtuu siitä, että ne on mallinnettu aidoista kaloista ja valettu niiden muotojen mukaan. Yksityiskohdat ja värit viimeistellään käsin ja lopputuloksena on niin aidon näköisiä jigejä, että kauempaa katsottuna niiden luulee olevan aitoja kaloja. Valmistaja on lähtenyt luomaan mallistoa petokalojen mielisaaliista. […]
 • Litiumakkujen käyttö kalastusveneissä säästää tilaa ja painoa
  LFP, LifePo4, Li-ion…kaikki ovat litiumakkuja. Akku ei ole ikuinen, mutta litiumakku yltää lähelle tätä, ainakin kalastajan mittapuussa.

  Kehitys on ollut todella ripeää akkujen kohdalla muutaman viime vuoden aikana. Vielä jokin aika sitten haaveiltiin litiumakuista ­– nyt ne ovat markkinoiden suosituimpia akkuja. Litiumakkujen hinnat ovat tulleet kuluttajaystävälliseen luokkaan, mutta veneisiin asennettavan elektroniikan määrän kasvu on myös nostanut vaatimuksia. Litiumakku onkin tuonut yhden suurimmista edistyshyppäyksistä kalastukseen mitä on koettu viimeisten vuosien aikana.

 • Jigi maistuu harjukselle ja muillekin lohikaloille
  Harjuksen kalastuksesta puhuttaessa monella tulee mieleen perhokalastus Lapin joilla tai Lotto-lipan heittely tunturijärvillä. Sitähän se suurimmalle osalle kalastajia onkin. Itsekin olen kalastanut vuosikaudet mainituilla tavoilla harjusta varsin hyvällä menestyksellä. Viitisen vuotta sitten otin kuitenkin varasetiksi reissuun mukaan täysiverisen jigisetin ja pakkasin mukaan rasian pieniä kalajigejä. Ajattelin, että tuskin tulee käytettyä, mutta jos vaikka isompaa ahventa […]
 • Perämoottorikin voi toimia nestekaasulla – esimerkkinä Mercury F5 LPG Propane
  Nestekaasu on oivallinen polttoaine, sillä se palaa puhtaasti ja palamiskaasuissa on 97 % vähemmän partikkeleita, ei lainkaan hiilivetyjä sekä 96 % vähemmän syöpää aiheuttavia tekijöitä. Ja koska bensiinikäyttöiset moottorit on erittäin helppo muuntaa nestekaasulla toimivaksi, niin kaasukäyttöisellä perämoottorilla ajelee aivan kuten bensiinimoottorilla. Nestekaasu (Liquified Petroleum Gas, LPG) on suurimmaksi osaksi propaania (C3H8) tai propaanin ja butaanin (C4H10) seosta. Nestekaasua syntyy […]
 • Kalastus-lehti 1/2021
  Kauden ensimmäinen lehti! Sisällys 10 Pääkirjoitus 14 Shadien tussaus – Jani Mäkeläinen 22 Vastuullinen kalastus – Niko Satto 28 Tavoitteena järven suurimmat ahvenet – Kristian Keskitalo & Anders Krus 36 Vaappu maistuu isolle ahvenelle – Jörgen Larsson 42 Musky on 10 000 heiton kala – Kari Lossi 48 Merilohen uistelu – Mikko Rehtilä 52 Kalastus-lehden […]
 • Buster XSr täyttää monen kalastajan toiveet
  Buster esitteli tälle kaudelle täysin uuden XS:n, joka on edeltävään malliin verrattuna hieman leveämpi ja selkeästi vakaampi. Kahvaohjattavan XS:n rinnalle esiteltiin ohjauspulpetilla varustettu rattiohjattava XSr, joka tarjoaa isompien veneiden tunnelmaa pienveneluokassa.
 • Parhaiden ominaisuuksien yhdistelmä – Silver Shark CCx
  Viime vuoden Uiva-näyttelyssä protona esitelty rouhea Silver Shark CCx on vuoden 2021 uutuus ja Silverin ainoa keskipulpettivene. Se täydentää mallistossa valmistajan muita kokonaan alumiinista tehtyjä X-sarjan veneitä Shark BRx:ää sekä Eagle BRx:ää. Kovaan käyttöön suunniteltu vene sopii keliolosuhteisiimme kuin nakutettu.
 • Puustjärven viehe – Suomen vanhin ja uusaktiivisin uistintehdas
  Iisalmessa on hyvä tekemisen meininki päällä. Pilkkejä, uistimia ja atraimia tehdään niin, etteivät käsiparit tahdo enää piisata.
 • Svartzonker Sweden kasvaa – Suomeen oma tiimi
  Jo vuosikymmeniä kalastusvälinerintamalla tutuksi tullut Svartzonker on varmasti yksi tunnetuimpia petokalastusbrändejä Pohjoismaissa. Suomen maahantuoja on vaihtunut, ja nyt Svartzonkerin tuotteita tulee löytymään laajemmin, isommin ja kattavammin mitä koskaan ennen. Uusi Svartzonker-tiimi tulee tukemaan jälleenmyyjäverkoston markkinointia, sekä toimimaan lähettiläinä kalastajien, liikkeiden ja maahantuojan välillä. Jani Haavisto Monelle tuttu mies haukiformaateista, jonka tavaramerkiksi on muodostunut viihdyttävä tapa […]
 • Aliarvostetusta arvokalaksi: Grillatut kuoreet
  Kuore on maukkaimpia pikkukalojamme. Monet vierastavat sen voimakasta kurkuntuoksua, joka häviää kuitenkin kypsennettäessä. Paistettu tai savustettu kuore ei maultaan paljoa muikusta eroa. Kuoreen saatavuus kalatiskeiltä on viime aikoina ilahduttavasti parantunut. Kannattaa kysellä kalamestarilta jos ei itse pysty kuoreita pyydystämäään. Tämän ohjeen mukaisesti voi grillata myös muita pieniä kaloja kuten salakoita tai pikkuahvenia.
 • Shimano loi organisaation Pohjoismaille
  Japanilainen Shimano panostaa Pohjoismaihin. Shimano Nordic -nimellä kulkeva organisaatio ottaa vastuun Ruotsin, Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin markkinoista sekä tuotekehityksestä meikäläisiin oloihin. 21 hengen vahvuista organisaatiota johdetaan Ruotsin Uppsalasta käsin. Pääsin haastattelemaan Shimano Nordicin vetäjää, Carl Sterneriä ennen uuden kauden alkua.
 • Vene-esittely: Master Pro 500
  Master-veneet tunnetaan konstailemattomina ja kohtuuhintaisina alumiiniveneinä, joita näkee kalavesillä entistä enemmän. Avustajamme Jesse Hyväri hankki Master Pro 500:n viime syksynä ja nyt vuoden käytön jälkeen on aika summata kokemukset. 4,9-metrinen ja 380 kiloa painava Master Pro 500 on sopivasti siinä kokoluokassa, että sillä uskaltaa lähteä hieman kuoppaisempaankin keliin, mutta se on vastaavasti myös helposti traileroitava […]