Artikkelit

 • Vene-esittely: Master Pro 500
  Master-veneet tunnetaan konstailemattomina ja kohtuuhintaisina alumiiniveneinä, joita näkee kalavesillä entistä enemmän. Avustajamme Jesse Hyväri hankki Master Pro 500:n viime syksynä ja nyt vuoden käytön jälkeen on aika summata kokemukset. 4,9-metrinen ja 380 kiloa painava Master Pro 500 on sopivasti siinä kokoluokassa, että sillä uskaltaa lähteä hieman kuoppaisempaankin keliin, mutta se on vastaavasti myös helposti traileroitava […]
 • Oikeanlaiset jigipäät ahvenkalojen jigaukseen ( Juha Happosen kalastusniksit)
  Joskus on vaikea hahmottaa minkälaista jigipäätä kuhalle ja ahvenelle kannattaa käyttää, kun puhutaan pohjalinjan heittojigauksesta. Tässä muutama selkeä vinkki jigipäiden valintaan, jotka voivat auttaa löytämään päivän oikean sävelen.
 • Uhka vai mahdollisuus? Perheen kanssa pohjoisessa
  Monelle kalastajalle lapinreissu on kesän tai jopa koko vuoden kohokohta, matka, jota odotetaan pitkän tovin, usein jo edellisen reissun päätyttyä. Odotettua lomaa ei ilman painavaa syytä jätetäkään tekemättä.
 • Gunki Gamera, Spinnaker, Kaiju ja Spinmad Impulse -uistimet
  Wake Fishingin maahantuontivalikoimaan kuuluu jatkuvasti kasvava perhe Gunkin vieheitä. Kokeilimme loppukesän aikana kolme vaappua. Perinteistä minnow-tyyppistä pitkulaista runkoa edustavat Gamera 54 SHW ja Gamera 78 SHW, jotka ovat yhtäältä hyvän ja ottavan näköisiä, mutta eivät kovin persoonallisia. Saman näköisiä vaappuja on aika paljon tarjolla. Valitettavasti testiaika jäi lyhyeksi, emmekä ehtineet oikeastaan kuin koeuittaa vieheet. Uinnin perusteella varmasti ottivieheitä.
 • Aliarvostetusta arvokalaksi: Kuhan hukkapalojen hyödyntäminen
  Kaikkien kalalajien rinta- ja vatsaevissä on hyödynnettävää lihaa. Kuhalla ja isolla ahvenella kidusluun, rinta- ja vatsaevien lihakset ovat vahvat ja herkulliset. Evien lihakset ovat kaiken lisäksi kylkilihaksia maukkaampia.
 • Merilohen uistelu – Toisinaan niin haastavaa, mutta palkitsevaa
  Helsingin rannikon siluetti siintää horisontissa veneen takana ja keula halkoo kevyessä etelätuulessa aaltoja aurinkoisella Suomenlahdella. Luotain näyttää veneen alla vettä Sitinin penkassa 47 metriä ja luotain piirtelee lupaavasti pikkukalaparvia väliveteen ja joukossa näkyy luotaimen ruudulla isompia banaanin mallisia kaikuja – paikalla on siis melko varmasti lohia.
 • Pörjen Parila: ”Älkää tehkö niin kuin minä teen, tehkää niin kuin minä sanon”
  Olen aina ihmetellyt kalastus- ja erälehdissä artikkeleitaan julkaisevien kalastustoimittajien syvää ja harrasta uskoa tavallisen harrastuskalastajan loistaviin pyyntitaitoihin. Nimittäin lähes poikkeuksetta he kaikki muistavat mainita ja painottaa juttunsa lopussa eri kalalajien toistaan mielikuvituksellisempien pyyntitapojen yhteydessä isoa kalaa jutun oheisvalokuvassa roikotellessaan aina sitä yhtä ja samaa asiaa: ”Kun saat pyydettyä sen verran kalaa kuin itse ehdit syödä kerralla, lopeta kiltisti kalastaminen ja mene kotiisi. Tai heitä ainakin pyytämäsi ylimääräiset kalat elävinä takaisin veteen.”
 • Turvaa vesille: Mercury Marine 1st Mate
  Kaikille veneilijöille tuttu kierteinen hätäkatkaisimen punainen naru on roikkunut kaukosäätölaitteiden vakiovarusteena tai erillisesti uppoasennettuna jo vuosikymmenet markkinoiden ainoana vaihtoehtona valitettavan vähäisellä käytöllä. Langattomasti toimiva Mercury Marine 1st Mate tarjoaa turvaa kipparille, matkustajille sekä veneelle.
 • Puustjärven Viehe is back!
  Reilusti yli satavuotista historiaa takataskussaan kantava Puustjärven Viehe tunnetaan edelleen valtavan laajasta pilkkimallistostaan. Varsinkin Valio, Nautilus ja Hopeasiipi ovat pilkkiharrastajien vakiokalustoa. Sen sijaan aikanaan maineikas lusikkamallisto oli vähän jo hiipunut auringonlaskuun. Viime marraskuussa suunta muuttui, kun edellinen omistajaperhe luopui yrityksestä ja johtoon astuivat työntekijät Sami Voutilainen ja Toni Helppolainen.
 • Myös suomalainen meritaimen ottaa inline-uistimeen
  Miten näin rumalla metalliklöntillä saa muka kalaa? Ja vielä meritaimenia! Eihän tätä ole väännetty edes mutkalle. Ei ole kelluttavaa materiaaliakaan. Tällähän ei siis voi kalastaa matalassa. Taas joku tanskalaisten juttu. Eivät tiedä vieheenvalmistuksesta tuon taivaallista meihin suomalaisiin verrattuna. Suurin piirtein tuollaiset ajatukset pyörivät kymmenkunta vuotta sitten mielessäni nähdessäni ensimmäiset Westinin, silloin Magic Minnow -tuotemerkkisinä Suomen […]
 • Kalastusluvat 2021
  Metsähallituksen kalastusluvat valtion vesialueille. Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, pilkkimällä, perholla tai onkimalla lupa-alueen ehdoista riippuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustukseen on hankittava ravustuslupa. 
 • Helmikuussa kannattaa aloittaa pilkkiharrastus
  Helmikuussa päivä on jo tammikuuta huomattavasti pidempi ja valon määrä vedessä aktivoi myös kaloja. Pilkkiminen on jännittävä harrastus, jonka aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia.
 • Yamaha-kuskeille ensi kaudelle oma kalastuskilpailu Yamaha Power Pay Finland
  Yhdysvalloissa vuoden 2020 alussa lanseerattu Yamaha Power Pay -ohjelma tulee ensimmäisenä Euroopassa Suomeen veneily- ja kalastuskaudelle 2021. Ohjelma on tarkoitettu kalastajille, jotka omistavat Yamaha-perämoottorin ja kiertävät useamman kalakisan vuodessa. Yamaha Power Pay Finland -ohjelma koostuu erikseen valituista ja kisajärjestäjien kanssa sovituista kalastuskilpailuista, joissa noudatetaan Yamaha Power Pay Finland -sääntöjä, sekä Cup- ja osakilpailukohtaisia sääntöjä. Osallistuakseen […]
 • Victorinoxin linkkuveitset on mahdollista huoltaa maahantuojalla
  Sveitsiläinen Victorinox tunnetaan parhaiten linkkuveitsistään. (Lue juttu Victorinoxin tehtaasta TÄSTÄ). Harva kuitenkaan tietää, että linkkuveitsiä on myös mahdollista huoltaa Suomessa maahantuojan toimesta. Otin asiasta selvää huoltomestari Jarno Suomisen avustuksella.
 • RAPALA-RAHASTO PALKITSEE HYVÄT TEOT KALAVESIEN KUNNOSTAMISEKSI
  Rapala-rahasto on jo vuosien ajan tukenut paikallisesti merkittäviä, kestävän kehityksen mukaisia kalavesien kunnostustoimia sekä edistänyt omalta osaltaan samaan päämäärään tähtääviä tieteellisiä tutkimuksia ja muita esivalmisteluja eri puolilla maatamme. Periaatteena on kuitenkin ollut, että rahasto ei ohjaa varoja varsinaisiin kalojen istutuksiin. 2021 Tänä vuonna Rapala-rahasto julistaa avoimesti haettavaksi 300 – 3 000 euron arvoisia apurahoja edellä mainittujen toimien tukemiseksi. Tukea hyville teoilleen […]
 • Koulut ovat tärkeässä asemassa taistelussa meriemme uhkia vastaan
  ”Meri on paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan ja kalastus tuottaa kuudenneksen kaikesta kuluttamastamme eläinproteiinista. Samanaikaisesti maailman meret eivät ole koskaan olleet näin suuren paineen alla. Suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on tärkeä tehtävä aikamme suuren kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa”, kirjoittaa Linnéa Engström Marine Stewardship Councililista (MSC).
 • Kalastajan toiveet täyttyvät – Lowrance ActiveTarget Live -anturi & Elite FS -elektroniikkajärjestelmä
  Kalastuselektroniikkamerkki Lowrancen malliston tuoreimmat vahvistukset ActiveTarget Live -anturi ja Elite FS -monitoimilaitteet vastaavat varmasti monen kalastajan toiveisiin. Lowrance on jälleen onnistunut luomaan tuotteita, jotka tarjoavat teknologian terävintä kärkeä helposti käytettävässä muodossa. Kyseessä on täysin uusi anturi, joka nimensä mukaisesti tarjoaa reaaliaikaisen, eli niin kutsutun live-näkymän vedenalaisiin tapahtumiin. Anturi on yhteensopiva HDS Live, HDS Carbon ja […]
 • Maritim venevarustevinkit 8/2020 | Langaton Reolink Go 4G -valvontakamera
  Syksyn ja alkutalven pitkä pimeä aika on varkaiden sekä muiden hämärähommiin erikoistuneiden henkilöiden kulta-aikaa. Ilman vartiointia seisovat veneet, trailerit, kesämökit ja muu omaisuus ovat houkuttelevia kohteita rötöstelyyn. Langaton akulla toimiva Reolink Go 4G -valvontakamera on kätevä apu kohteiden valvontaan.
 • Daiwa Scandinavia on pohjoismaisen kalastuksen asialla
  Japanilainen Daiwa on maailmanlaajuinen toimija, jonka tuotteita käytetään lähes kaikissa urheilukalastusmuodoissa ympäri maailman. Kalalajeja ja kalastajia on paljon erilaisia, joten varusteita tarvitaan eri kalastusmuotoihin sopivaksi. Daiwa Scandinavia vastaa siitä, että pohjoismaisille kalastajille on tarjolla meikäläisiin olosuhteisiin optimoituja tuotteita ilman väliportaita oman jakeluorganisaation kautta.
 • Kalastus-lehti 3/20
  Kauden viimeinen lehti. Aiheina mm. Lauklines, kalastomme mysteerilajit, haukitehtaat ja syysahvenen kalastus kasvustosta. Koeajossa Master Pro 500.