Artikkelit

 • Kalastus-lehti 1/2021
  Kauden ensimmäinen lehti! Sisällys 10 Pääkirjoitus 14 Shadien tussaus – Jani Mäkeläinen 22 Vastuullinen kalastus – Niko Satto 28 Tavoitteena järven suurimmat ahvenet – Kristian Keskitalo & Anders Krus 36 Vaappu maistuu isolle ahvenelle – Jörgen Larsson 42 Musky on 10 000 heiton kala – Kari Lossi 48 Merilohen uistelu – Mikko Rehtilä 52 Kalastus-lehden […]
 • Buster XSr täyttää monen kalastajan toiveet
  Buster esitteli tälle kaudelle täysin uuden XS:n, joka on edeltävään malliin verrattuna hieman leveämpi ja selkeästi vakaampi. Kahvaohjattavan XS:n rinnalle esiteltiin ohjauspulpetilla varustettu rattiohjattava XSr, joka tarjoaa isompien veneiden tunnelmaa pienveneluokassa.
 • Parhaiden ominaisuuksien yhdistelmä – Silver Shark CCx
  Viime vuoden Uiva-näyttelyssä protona esitelty rouhea Silver Shark CCx on vuoden 2021 uutuus ja Silverin ainoa keskipulpettivene. Se täydentää mallistossa valmistajan muita kokonaan alumiinista tehtyjä X-sarjan veneitä Shark BRx:ää sekä Eagle BRx:ää. Kovaan käyttöön suunniteltu vene sopii keliolosuhteisiimme kuin nakutettu.
 • Puustjärven viehe – Suomen vanhin ja uusaktiivisin uistintehdas
  Iisalmessa on hyvä tekemisen meininki päällä. Pilkkejä, uistimia ja atraimia tehdään niin, etteivät käsiparit tahdo enää piisata.
 • Svartzonker Sweden kasvaa – Suomeen oma tiimi
  Jo vuosikymmeniä kalastusvälinerintamalla tutuksi tullut Svartzonker on varmasti yksi tunnetuimpia petokalastusbrändejä Pohjoismaissa. Suomen maahantuoja on vaihtunut, ja nyt Svartzonkerin tuotteita tulee löytymään laajemmin, isommin ja kattavammin mitä koskaan ennen. Uusi Svartzonker-tiimi tulee tukemaan jälleenmyyjäverkoston markkinointia, sekä toimimaan lähettiläinä kalastajien, liikkeiden ja maahantuojan välillä. Jani Haavisto Monelle tuttu mies haukiformaateista, jonka tavaramerkiksi on muodostunut viihdyttävä tapa […]
 • Aliarvostetusta arvokalaksi: Grillatut koureet
  Kuore on maukkaimpia pikkukalojamme. Monet vierastavat sen voimakasta kurkuntuoksua, joka häviää kuitenkin kypsennettäessä. Paistettu tai savustettu kuore ei maultaan paljoa muikusta eroa. Kuoreen saatavuus kalatiskeiltä on viime aikoina ilahduttavasti parantunut. Kannattaa kysellä kalamestarilta jos ei itse pysty kuoreita pyydystämäään. Tämän ohjeen mukaisesti voi grillata myös muita pieniä kaloja kuten salakoita tai pikkuahvenia.
 • Shimano loi organisaation Pohjoismaille
  Japanilainen Shimano panostaa Pohjoismaihin. Shimano Nordic -nimellä kulkeva organisaatio ottaa vastuun Ruotsin, Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin markkinoista sekä tuotekehityksestä meikäläisiin oloihin. 21 hengen vahvuista organisaatiota johdetaan Ruotsin Uppsalasta käsin. Pääsin haastattelemaan Shimano Nordicin vetäjää, Carl Sterneriä ennen uuden kauden alkua.
 • Vene-esittely: Master Pro 500
  Master-veneet tunnetaan konstailemattomina ja kohtuuhintaisina alumiiniveneinä, joita näkee kalavesillä entistä enemmän. Avustajamme Jesse Hyväri hankki Master Pro 500:n viime syksynä ja nyt vuoden käytön jälkeen on aika summata kokemukset. 4,9-metrinen ja 380 kiloa painava Master Pro 500 on sopivasti siinä kokoluokassa, että sillä uskaltaa lähteä hieman kuoppaisempaankin keliin, mutta se on vastaavasti myös helposti traileroitava […]
 • Oikeanlaiset jigipäät ahvenkalojen jigaukseen ( Juha Happosen kalastusniksit)
  Joskus on vaikea hahmottaa minkälaista jigipäätä kuhalle ja ahvenelle kannattaa käyttää, kun puhutaan pohjalinjan heittojigauksesta. Tässä muutama selkeä vinkki jigipäiden valintaan, jotka voivat auttaa löytämään päivän oikean sävelen.
 • Uhka vai mahdollisuus? Perheen kanssa pohjoisessa
  Monelle kalastajalle lapinreissu on kesän tai jopa koko vuoden kohokohta, matka, jota odotetaan pitkän tovin, usein jo edellisen reissun päätyttyä. Odotettua lomaa ei ilman painavaa syytä jätetäkään tekemättä.
 • Gunki Gamera, Spinnaker, Kaiju ja Spinmad Impulse -uistimet
  Wake Fishingin maahantuontivalikoimaan kuuluu jatkuvasti kasvava perhe Gunkin vieheitä. Kokeilimme loppukesän aikana kolme vaappua. Perinteistä minnow-tyyppistä pitkulaista runkoa edustavat Gamera 54 SHW ja Gamera 78 SHW, jotka ovat yhtäältä hyvän ja ottavan näköisiä, mutta eivät kovin persoonallisia. Saman näköisiä vaappuja on aika paljon tarjolla. Valitettavasti testiaika jäi lyhyeksi, emmekä ehtineet oikeastaan kuin koeuittaa vieheet. Uinnin perusteella varmasti ottivieheitä.
 • Aliarvostetusta arvokalaksi: Kuhan hukkapalojen hyödyntäminen
  Kaikkien kalalajien rinta- ja vatsaevissä on hyödynnettävää lihaa. Kuhalla ja isolla ahvenella kidusluun, rinta- ja vatsaevien lihakset ovat vahvat ja herkulliset. Evien lihakset ovat kaiken lisäksi kylkilihaksia maukkaampia.
 • Merilohen uistelu – Toisinaan niin haastavaa, mutta palkitsevaa
  Helsingin rannikon siluetti siintää horisontissa veneen takana ja keula halkoo kevyessä etelätuulessa aaltoja aurinkoisella Suomenlahdella. Luotain näyttää veneen alla vettä Sitinin penkassa 47 metriä ja luotain piirtelee lupaavasti pikkukalaparvia väliveteen ja joukossa näkyy luotaimen ruudulla isompia banaanin mallisia kaikuja – paikalla on siis melko varmasti lohia.
 • Pörjen Parila: ”Älkää tehkö niin kuin minä teen, tehkää niin kuin minä sanon”
  Olen aina ihmetellyt kalastus- ja erälehdissä artikkeleitaan julkaisevien kalastustoimittajien syvää ja harrasta uskoa tavallisen harrastuskalastajan loistaviin pyyntitaitoihin. Nimittäin lähes poikkeuksetta he kaikki muistavat mainita ja painottaa juttunsa lopussa eri kalalajien toistaan mielikuvituksellisempien pyyntitapojen yhteydessä isoa kalaa jutun oheisvalokuvassa roikotellessaan aina sitä yhtä ja samaa asiaa: ”Kun saat pyydettyä sen verran kalaa kuin itse ehdit syödä kerralla, lopeta kiltisti kalastaminen ja mene kotiisi. Tai heitä ainakin pyytämäsi ylimääräiset kalat elävinä takaisin veteen.”
 • Turvaa vesille: Mercury Marine 1st Mate
  Kaikille veneilijöille tuttu kierteinen hätäkatkaisimen punainen naru on roikkunut kaukosäätölaitteiden vakiovarusteena tai erillisesti uppoasennettuna jo vuosikymmenet markkinoiden ainoana vaihtoehtona valitettavan vähäisellä käytöllä. Langattomasti toimiva Mercury Marine 1st Mate tarjoaa turvaa kipparille, matkustajille sekä veneelle.
 • Puustjärven Viehe is back!
  Reilusti yli satavuotista historiaa takataskussaan kantava Puustjärven Viehe tunnetaan edelleen valtavan laajasta pilkkimallistostaan. Varsinkin Valio, Nautilus ja Hopeasiipi ovat pilkkiharrastajien vakiokalustoa. Sen sijaan aikanaan maineikas lusikkamallisto oli vähän jo hiipunut auringonlaskuun. Viime marraskuussa suunta muuttui, kun edellinen omistajaperhe luopui yrityksestä ja johtoon astuivat työntekijät Sami Voutilainen ja Toni Helppolainen.
 • Myös suomalainen meritaimen ottaa inline-uistimeen
  Miten näin rumalla metalliklöntillä saa muka kalaa? Ja vielä meritaimenia! Eihän tätä ole väännetty edes mutkalle. Ei ole kelluttavaa materiaaliakaan. Tällähän ei siis voi kalastaa matalassa. Taas joku tanskalaisten juttu. Eivät tiedä vieheenvalmistuksesta tuon taivaallista meihin suomalaisiin verrattuna. Suurin piirtein tuollaiset ajatukset pyörivät kymmenkunta vuotta sitten mielessäni nähdessäni ensimmäiset Westinin, silloin Magic Minnow -tuotemerkkisinä Suomen […]
 • Kalastusluvat 2021
  Metsähallituksen kalastusluvat valtion vesialueille. Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, pilkkimällä, perholla tai onkimalla lupa-alueen ehdoista riippuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustukseen on hankittava ravustuslupa. 
 • Helmikuussa kannattaa aloittaa pilkkiharrastus
  Helmikuussa päivä on jo tammikuuta huomattavasti pidempi ja valon määrä vedessä aktivoi myös kaloja. Pilkkiminen on jännittävä harrastus, jonka aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia.
 • Yamaha-kuskeille ensi kaudelle oma kalastuskilpailu Yamaha Power Pay Finland
  Yhdysvalloissa vuoden 2020 alussa lanseerattu Yamaha Power Pay -ohjelma tulee ensimmäisenä Euroopassa Suomeen veneily- ja kalastuskaudelle 2021. Ohjelma on tarkoitettu kalastajille, jotka omistavat Yamaha-perämoottorin ja kiertävät useamman kalakisan vuodessa. Yamaha Power Pay Finland -ohjelma koostuu erikseen valituista ja kisajärjestäjien kanssa sovituista kalastuskilpailuista, joissa noudatetaan Yamaha Power Pay Finland -sääntöjä, sekä Cup- ja osakilpailukohtaisia sääntöjä. Osallistuakseen […]