Digimurros koskee myös kalastusta

Suomalaisten valmiudet käyttää digitalisaation mukanaan tuomia ratkaisuja ja laitteita ovat huippuluokkaa. Näin ollen ei ole ihme, että omaksumme nopeasti uusia tapoja ja hyödynnämme niitä esimerkiksi kalastuksen harrastamisessa.

Kalastajat ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä, bloggaajia ja verkostoitujia

Tietoa kalastuksesta on internetissä tänä päivänä tarjolla paljon yleistasolla. Siksi tietyn kalalajin kalastamiseen on muodostunut erityisiä Facebook-ryhmiä.

Moni pitää omia kalastusblogejaan, joissa voi kertoa omista mielipiteistään tai reissuistaan juuri niin kuin itse katsoo parhaaksi. Keskustelu vapautuskulttuurin ympärillä on tosin välillä kiihtynyt hieman liikaa niin bloggareiden kuin Facebook-ryhmienkin keskuudessa. On myös mielenkiintoista havaita, miten eri valmistajien tarjoamia kalastuskarttapalveluita päivitetään kiihtyvällä tahdilla.

Esimerkiksi Navicon tuotteiden (Lowrance, Simrad) käyttäjille suunnattu GoFree on palvelu, jonne jokainen voi itse tallentaa kaikuluotaindataa karttapohjan päälle ja muodostaa tuntemattomista tai jo kartoitetuista (sisävesi)alueista omia Insight Genesis –nimellä kulkevia karttoja. Näitä karttoja voidaan sitten jakaa eri käyttäjien kesken ja saada huomattavaa lisätietoa kalastettavasta alueesta.

Kalastusvene ilman elektroniikkaa on harvinaisuus nykyisin

Kaikki hieman vanhemmat kalastuksen harrastajat muistavat ajat, jolloin kalaan lähdettiin pelkällä veneellä ja mukana oli parhaassa tapauksessa jonkinlainen merikortti. Kalastus perustui pitkälti vanhaan paikkatuntemukseen ja uusien paikkojen etsiminen ei ollut lähellekään niin aktiivista kuin nykyään.

Mikäli vähänkään tarkastelee nykypäivän veneitä, ne myydään lähes aina jonkinlaisella elektroniikkapaketilla. Jopa pienempiin alle viisimetrisiin veneisiin kaupitellaan hanakasti kaiku/plotteri-yhdistelmiä ja sitä isompiin rakennellaan jo omia Ethernet-verkkoja tai viihdejärjestelmiä. Vesillä halutaan viihtyä, oltiin sitten kalassa tai muuten vaan veneilemässä.

Kalastuksen harrastajat eturintamassa

Siinä missä mökkiveneilijälle riittää pitkäksi aikaa halvemman pään yhdistelmälaite, ovat kalastajat ja eritoten uistelijat omaksuneet huomattavasti kauppiaita miellyttävämmän tavan: kaluston laatu on korkea ja sitä uusitaan tai rakennellaan aktiivisesti.Kalastusveneiden sähköjärjestelmät ovat kovilla

Monella on esimerkiksi keulasähkömoottori, jonka käyttövoima otetaan erillisestä akusta, perämoottorilla on oma akkunsa ja lisäksi on vielä niin kutsuttu “hupiakku” kaiken elektroniikan ylläpitoon.

Keulasähkömoottorit ovat yleistyneet viime vuosina kalastajien veneissä.

Useamman akun lataaminen releen kautta vaatii perämoottorin laturilta tehoa ja usein hupiakku onkin sellainen, jota käydään välillä maissa lataamassa. Kalastajien laitteet myös synkronoidaan toimimaan usein älypuhelimien tai tablettien kanssa. Venetarvikekauppiaat ovatkin huomanneet selvän piikin laadukkaiden sähkökomponenttien myynnissä. Maissa toimivat ratkaisut toimivat harvemmin vesillä täydellisesti.

Laadukkaat venesähköt säästävät murheilta.

Kehittyneet laitteistot

Viistokaiku tai CHIRP-luotain olivat vielä muutama vuosi sitten harvojen herkkua, mutta tulevalla kaudella niitä nähdään yhä useammassa veneessä. Juuri Venemessuilla esitelty uusi Lowrance Elite Ti-sarja tai Raymarine Dragonfly Pro-sarja ovat tästä hyviä esimerkkejä. Alle tonnin hintaan on paketoitu mahtavia ominaisuuksia kuten erilaiset luotainteknologiat, Wi-Fi, jonka ansiosta voidaan lähettää suoratoistona kaikuluotainkuvaa suoraan älypuhelimeen.


Raymarine Dragonfly Pro 7 on sarjan paras malli.

Lowrance Elite Ti:n sisäänrakennettu langaton yhteys antaa mahdollisuuden käyttää GoFree Cloud -pilvipalvelua, jossa voit ostaa, ladata ja käyttää Lowrancen ja Simradin käyttäjille suunnattuja Insight Genesis –karttoja sekä muiden kolmansien osapuolten kartta-aineistoja.


Lowrance Elite Ti edustaa uusinta, mutta kohtuuhintaista mallistoa.

Uusinta uutta kaikuluotauksessa on 3D-teknologia, jossa anturin tuottama tieto muokataan kolmiulotteiseen muotoon päätelaitteen näytölle. Ymmärrys kalapaikoista kasvaa huomattavasti.

Sanomattakin on selvää, että nykyaikaiset laitteet keskustelevat sujuvasti NMEA2000-verkossa ja tarjoavat tietoa perämoottorin sekä muiden verkkoon liitettyjen laitteiden toiminnasta. Kaikki olennainen on nähtävillä oman päätelaitteen näytöllä.

Tutkat ovat erityisesti uistelijoiden suosiossa

Tutkien hintataso on tullut huimasti alas nykyisten digitaalisten tutkajärjestelmien yleistyttyä perinteisten pulssitutkien poistuessa käytöstä. Tutkan tuottama tieto yhdistettynä karttapohjaan tarjoaa selkeän tilannekuvan ja paluu pimeällä ei ole enää mikään ongelma tuntemattomillakaan vesillä. Tutkien hintataso alkaa noin parista tonnista.


Tutkat ovat yleistyneet ja uusien digitaalitutkien erottelukyky on huippuluokkaa.

Monella avomeriuistelijalla on käytössään AIS-lähetin (tai lähetin/vastaanotin), jonka onkin turvallisuuden kannalta erittäin tärkeä. AIS-järjestelmä (Automatic Identification System) on alusten tunnistamiseen, nopeuteen, suuntaan ja sijainnin määrittämiseen käytetty järjestelmä. Omalla lähettimellä pystytään kertomaan laivoille missä ollaan. Omaa liikehdintää on hauska reaaliaikaisesti tai jälkikäteen seurata esimerkiksi marinetraffic.com –palvelusta.


AIS-lähetin/vastaanotin kertoo muille missä menet.

Älypuhelin keskiössä

Kuten monessa muussakin lajissa, älypuhelin ja sen kautta käytettävät sovellukset ovat tulleet myös kalastuksen maailmaan. Älypuhelin toimii tarvittaessa karttaplotterina, siihen voidaan jakaa erilaista tietoa muista päätelaitteista tai sillä voidaan jopa ohjata varsinaista päätelaitetta.


Loisto Mobiili on esimerkki älypuhelimella käytettävästä navigointiohjelmasta.

Viimeisimpänä villityksenä voidaan lähettää livekuvaa Facebookin Livestream –sovelluksen kautta ja jakaa vaikkapa hillitön väsytysvideo välittömästi. Tämä tosin vaatii mieluiten 4G-tasoisen yhteyden, mitä ei välttämättä kaikilla kalapaikoilla ole saatavilla.

Bluetooth-yhteys on yleinen ominaisuus, joka on integroitu eri valmistajien viihdejärjestelmiin, ja jonka kautta saadaan toistettua musiikkia älypuhelimesta veneen kaiuttimista.

Sovellukset täydentävät palveluita

Myös eri kalastusalan toimijoiden tekemät sovellukset ovat yleistyneet vahvasti viime aikoina. Lähes kaikkeen tekemiseen löytyy oma sovelluksensa. Esimerkiksi siimavalmistaja Sufix opastaa oikean siiman valinnassa ja solmujen teossa omassa sovelluksessaan.


Sufixin siimanvalintasovellus.

GoFree tarjoaa Hooked-nimisen sovelluksen, jonka avulla voidaan haastaa ystävät tai koko GoFree yhteisö reaaliaikaiseen kalastuskilpailuun ja seurata tuloksia sovelluksessa olevalta tulostaululta. Hooked-sovellus toimii myös kalapäiväkirjana, johon voi tallentaa kaikki tiedot niin kalastaGoFree tarjoaa Hooked-nimisen sovelluksen, jonka avulla voidaan haastaa ystävät tai koko GoFree yhteisö reaaliaikaiseen kalastuskilpailuun ja seurata tuloksia sovelluksessa olevalta tulostaululta. Hooked-sovellus toimii myös kalapäiväkirjana, johon voi tallentaa kaikki tiedot niin kalasta kuin kelistä ja ne pysyvät vain käyttäjän omana tietona.


Go Free Hooked on monipuolinen kalastussovellus.

Digitaalisuus on siis läsnä kalastuksessa monilla eri tasoilla, mutta onneksi tärkein, eli itse luonnossa ystävien kanssa viihtyminen sekä rentoutuminen on edelleen pääasia. Vanhaa sanontaa mukaillen: digitaalisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Edellinen
Seuraava