Lehtemme sivuilta jo vuosien ajalta tutut haukisepät Ari Laine, Mika Vornanen, Sakke Yrjölä ja Niko Satto saivat Kuusamolta pyynnön suunnitella omat värinsä paljon kehuja saaneeseen Iso Räsäseen.

Pääsin itsekin viime kaudella kokeilemaan Iso Räsästä (tuolloin työnimellä Suur-Räsänen), joka on vahvapotkuinen ja pitkäheittoinen haukilusikka. Onnistuin Loviisan vesillä jallittamaan erittäin hyvin haukia tällä 12-senttisellä ja 50 grammaisella uistimella.

Kuvassa vasemmalla olevan Mika Vornasen värin idea perustuu kauden 2006-2007 Haukikoira-jerkkiin värissä Mustikki, jossa toinen puoli ei ollut hopea, kuten tässä on.

Sakke Yrjölän värivalinta on kuvassa toisena vasemmalta ja siinä vahva musta raidoitus yhdistyy sinikeltaiseen pohjaan luoden huiman kontrastin vedessä.

Kolmantena löytyy Niko Saton väri, josta hän kertoo seuraavaa: ”Parikymmentä vuotta sitten maalasin omaan vaappuuni firetiger-tyyppisen värin, mutta valkoisilla raidoilla. Vahva kontrasti toimi kelistä riippumatta erityisesti heikolla syönnillä. Tässä Iso Räsäsen värissä on sama F. Negative -nimisen värin tuttu kontrasti yhdistettynä kirkkaisiin metallipohjaisiin väreihin.”

Neljäntenä on Ari Laineen kädenjälkeä, jota hän suosittaa sumuisiin keleihin ja kylmiin vesiin. Tosin kuulemma tämän keväänkin reissuilla noin seiskan kala kävi veneessä tämä Iso Räsänen suussaan. Noin 12 euroa maksavia ”Signature”-uistimia on tehty 1000 kpl kutakin ja niitä löytyy hyvinvarustetuista kalastustarvikeliikkeistä.
Lisätietoa www.kuusamonuistin.fi.

Teksti ja kuva ANTTI ZETTERBERG

Edellinen
Seuraava