Etusivu » Daiwan Kalle Westberg vannoo ahvenen nimeen
Ahven ja ahvenen kalastus Ammattikalastajat

Daiwan Kalle Westberg vannoo ahvenen nimeen

Moni kovan luokan kilpa- tai tiimikalastaja on ruvennut viime vuosien aikana panostamaan ennen kaikkea ahvenen kalastukseen, sillä isojen ahventen saaminen ei ole filekoon kalojen kalastusta laisinkaan, vaan pikemminkin olosuhteiden ja ajankäytön sitkeää optimointia. Daiwan Ruotsin tiimiä edustava Kalle Westberg on tästä oiva esimerkki. Jututin Kallea ahvenen tiimoilta elokuussa.

”Sanoisin, että ahvenen kalastus on räjähtänyt viime vuosina”, Kalle avaa jutustelumme.

Kalle kertoo, että ahvenen kalastus on ollut aina hänen sydäntään lähellä. Ja kukapa ei olisi pikkulapsena onkinut laiturilta ahvenia? 

”Se on ollut ikään kuin portti kalastukseen ja ruokakalanahan ahven on erinomainen”, hän sanoo.

Bassin kalastuksesta mallia

Kalle on siitä mielenkiintoinen kaveri, että hän mainitsee USA:n bassin kalastuksen toimineen esimerkkinä omaan kalastukseensa. Harvemmin kukaan eurooppalainen on bassista mitään maininnut.

”Pari vuotta sitten sain todella silmäni auki ahvenen kalastukseen ja kaikkiin sen tekniikoihin, kiitos siitä, että aloin seurata bassin kalastusta Yhdysvalloissa yhä enemmän ja näin kuinka uskomattoman paljon tekniikoita on olemassa ja kuinka vaikeaa se voi oikeasti olla”, Kalle kertoo innoissaan.

”Luulen, että monet ihmiset pitävät ahvenen kalastusta edelleen yksinkertaisena kalastusmuotona jota teit lapsena, mutta ne, jotka ovat panostaneet ahkerasti ahvenen kalastukseen, tietävät, kuinka hankalaa se voi olla. Tieto lisää tuskaa. Minulle juuri tämä on osa ahvenen kalastuksen viehätystä”, Kalle naureskelee.

Kallekin kehottaa vapauttamaan suuret yksilöt ja ottamaan ruokakalat noin 30-35 cm kaloista.

Ahvenbuumi on täällä

Kysyn Kallelta, että jatkuuko Ruotsissa samanlainen ahveneen liittyvä buumi kuin meillä? Hänen mukaansa yhä useammat ihmiset alkavat kalastaa ahventa ja ennen kaikkea yhä useammat kaupat ovat panostaneet ahvenen kalastukseen tarvittaviin välineisiin.

”Samoin, jos mietitään esimerkiksi ahvenen kalastuskilpailuja Ruotsissa, ne ovat lisääntyneet huomattavasti ja tätä kirjoitettaessa päätettiin myös Ruotsin ahvenen kalastuksen mestaruuskilpailut, mikä on suhteellisen uutta meillä. Buumi on selvästi täällä ja varmasti teilläkin Suomessa jäädäkseen”, Kalle veistelee.

Ahvenen kalastus Ruotsissa

Kalle kertoo, että kalastaa paljon ahventa Ruotsin itärannikon saaristossa. 

”Saaristossa on niin paljon erilaisia ​​muuttujia ja olosuhteita, joten se on todellinen haaste etenkin suuren ahvenen suhteen. Esimerkiksi syksyllä ja talvella, kun kalat tulevat matalaan, mutta sitten myös kesällä, kun etsit kalaa syvemmästä vedestä”, hän sanoo.

Kallen mielestä saaristossa ahvenen kalastukseen ei kyllästy ikinä ja hänen mielestään järvikalastus on hieman yksitoikkoista. Miehen ennätysahven onkin tullut saaristosta ja se painoi 2010 grammaa.

”Olen myös viettänyt useita päiviä kalastamassa ahventa hitaasti virtaavissa joissa, josta olen onnistunut saamaan 1930 grammaisen ahvenen. Mutta tuon kalan saadakseni vietin eri joilla lukemattomia tunteja tyhjää pyytäen”, Kalle korostaa.

Opettele kalavetesi

Kuten muutkin aktiiviset ahvenen kalastajat, myös Kalle korostaa opettelemaan oman vesistön eri vuodenajat. 

”On uskomattoman hauskaa tutustua omaan vesistöösi niin hyvin, että voit nauttia siitä ympäri vuoden ja saada onnistumisia. Mitä enemmän opit tuntemaan omaa aluettasi, sitä vähemmän tulee tyhjiä tai vaikeita kertoja”, Kalle sanoo.

Toinen vinkki on uskaltaa kokeilla erilaisia ​​tekniikoita.

”Mielestäni voi aivan hyvin kalastaa ns. väärällä tyylillä. Esimerkiksi olen onnistunut todella hyvin ahvenelle loppukaudesta jerkki- ja twitchbaiteilla kun vesi on äärimmäisen kylmää. Ei kannata jäädä vanhojen tapojen orjaksi vaan kalastaa ennakkoluulottomasti”, hän painottaa. 

Seuraa Kallea Instagramissa @kalle_daiwascandinavia

”Tunne kalavetesi”, kehottaa Kalle Westberg hienon syysahvenen kanssa.