Etusivu » Elektroniikan asennusvinkkejä kalastusveneeseen
Kalastus

Elektroniikan asennusvinkkejä kalastusveneeseen

Voidaan jopa sanoa, että tänä päivänä kalastusvene ilman elektroniikkaa on suuri harvinaisuus. Pienimmästäkin jollasta voi löytää esimerkiksi kannettavan kaikuluotaimen ja yhä useampi asentaa yhdistelmälaitteen kiinteästi. Kiinteään asennukseen on ikävä tehdä jälkikäteen korjauksia, joten siksi on hyvä tehdä asiat kerralla kunnolla.

 

Hyvin tehty asennus säästää monilta murheilta

Kaupat on tehty ja uuden yhdistelmälaitteen tai kaikuluotaimen käyttöönotto himottaa. Hätäpäissään lyödään laite nopeasti kiinni, tehdään sähkökytkennät vähän sinne päin eikä säädetä anturia sopivaan kulmaan. Käyttöohjeita ei tietenkään lueta. Viimeistään parin kuukauden käytön jälkeen alkaa ilmenemään erilaisia ongelmia, joista sitten soitellaan myyjälle tai maahantuojalle. Pahimmassa tapauksessa kirjoitellaan someen asioita, jotka ovat johtuneet käyttövirheestä tai virheellisestä asennuksesta.

Edellä kuvattu on valitettavan usein toistuva tapahtumasarja, joka voitaisiin välttää, jos asennus ja käyttö tehtäisiin kunnolla.

Elektroniikan valinta

Jokainen valitsee varmasti oman mieltymyksensä ja rahapussin mukaan itselleen sopivan laitteen. Muutaman vuoden takaisten hintavampien laitteiden ominaisuudet löytyvät tänä päivänä selvästi halvemman hintaluokan laitteista, mikä on kuluttajalle erinomainen asia. Esimerkiksi CHIRP ja viistokaikuluotausmahdollisuus löytyvät yhä useammasta laitteesta.

Valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että mitä pienempi näyttö, sitä vähemmän siihen voi laittaa informaatiota. Esimerkiksi kaikuluotaimen ja karttatiedon samanaikainen käyttö viisituumaiselta näytöltä ei välttämättä ole kaikkein mielekkäintä. Kannattaakin miettiä omaa kalastustaan, missä vesillä liikkuu, minkälainen vene on käytössä ja tehdä valinta sen mukaisesti. Erilliset kaiku ja plotteri ovat myös hyvä vaihtoehto, jos pulpetissa on riittävästi tilaa asennukseen.

Laitteen paikan määritys

Ennen kuin minkäänlaisia porauksia tai sähkövetoja tehdään, laitteelle määritetään sopiva paikka. Paikan pitää olla sellainen, josta laitetta on helppo käyttää, ja että se ei haittaa näkyvyyttä ajettaessa. Ei myöskään ole pahitteeksi, että paikka on sellainen, josta laitteen saa tarvittaessa irrotettua helposti. Usein telineeseen asennettavaan laitteeseen joutuu poraamaan reiät johdoille, joten älä poraa reikiä ennen kuin olet 100% varma paikasta.

Asennuspaikkaa on hyvä mallailla ilman ruuvauksia.

Kaikuluotaimen anturin paikan määritys

Kaikuluotaimen anturin paikan määrittäminen on luotaimen tuottaman informaation kannalta olennaista. Väärässä paikassa ja asennossa oleva anturi antaa tietoa usein vain paikallaan ollessa, jos silloinkaan, ja kadottaa tiedon heti kun nopeutta nostetaan.

Ensin kokeillaan, että kaikki johdot riittävät sopivan matkan.

Anturi tulee asentaa mahdollisimman tasaiseen kohtaan veneen pohjan kannalta, jolloin siihen ei pääse muodostumaan pyörteitä, jotka haittaavat sen toimintaa. Anturi kannattaa asentaa telineeseen, joka on kiinnitetty kiskoon, josta sen voi esimerkiksi rantautumisen yhteydessä nostaa suojaan.

Käytä aina anturitelinettä.

Anturin alareuna tulee olla veneen pohjan tasalla vaakatasossa. Ajossa oikean asennon huomaa siitä kun anturi hieman roiskii vettä sivuille. Silloin tietää, että se menee aivan pintakalvossa.

Anturin oikea kulma on olennainen toimivuuden kannalta.

Läpiviennit

Sekä anturin että laitteen virtajohtojen läpiviennit on hyvä katsoa tarkasti ennen mahdollisia porauksia. Paikkojen tulee olla sellaisia, joissa johdot eivät joudu kovalle hankaukselle tai rasitukselle. Usein uusissa veneissä on valmiina johtoja suojaavat läpivientiputket.

Saat johdot läpivientiputkiin työntämällä sen esimerkiksi teräsjousen mukana putkesta läpi.

Suosittelemme lämpimästi vetämään putket myös vanhempiin veneisiin. Laitteen virtajohdolle läpivientiputkea harvemmin tarvitsee, mutta anturin johdolle se on lähes välttämättömyys.

Vie johdot ainoastaan kunnon läpivientiputkien kautta.

Sähkökytkennät

Esimerkkilaitteemme Lowrance HDS Gen3:n mukana tulee oma sulake, jota voi mainiosti käyttää tai laitteen voi kytkeä veneen sulakerasiaan, mikäli rasiassa on riittävästi paikkoja lisäelektroniikalle. Uudemmissa veneissä tämä ei ole ongelma, mutta vanhemmissa veneissä sulakepaikkoja ei välttämättä ole vakiona tarpeeksi.

Kytke laite mieluiten aina veneen virtakatkaisimeen, jolloin virta on todella poikki silloin kun se kytketään pois. Suora kytkentä akkuun saattaa aiheuttaa ajan mittaan hapettumista kun virta on jatkuvasti kytkimissä.

Liittimien puristus kunnolla ja kutistesukan käyttö takaavat ongelmattomia käyttötunteja.

Käytä vain laadukkaita komponentteja

Sähköongelmat kannattaa minimoida hankkimalla vain kunnollisia venekäyttöön suunniteltuja sähkökomponentteja, joita löytää esimerkiksi Aditasta tai eri venetarvikeliikkeistä. Halpiskomponenttien kanssa tulee ennen pitkää ongelmia ja samalla saattaa joutua vaihtamaan enemmänkin. Tässä asiassa on tyhmää säästää.

Suojaa liitokset ja niputa johdot siististi

Kaikki liitokset on hyvä suojata kutistesukalla mahdollisimman vedenpitäviksi. Mahdolliset ylimittaiset johdot voi niputtaa siististi roikkumaan ilman vetoa nippusidettä apuna käyttäen.

Siistit johtoniput ovat kunnia-asia!

Ennen kuin teet lopulliset kytkennät, testaa, että kaikki johdot menevät oikeilta paikoilta, laite toimii kuten pitää, ja että jokainen liitos on tehty kunnolla. Kontaktisprayta voi vielä suihkauttaa sähköliitoksiin. Tämän jälkeen voit kytkeä kaikki pysyvästi kiinni ja tehdä laitteelle mieleisesi asetukset, jonka jälkeen on aika nauttia hyvin toimivista laitteista.