Haukishadit ovat tämän hetken kiistämätön hauenkalastustrendi, jollaiseen ei ole taannoisen jerkkibuumin jälkeen Suomessa törmätty. Jokainen valmistaja tarjoaa nyt markkinoille omia haukishadeja, jigiruuveja, räminäkuulia, rigejä ja painoja. Vapavalmistajat puolestaan valmistavat vapoja varta vasten raskaiden shadien nakkeluun. Miten shadeilla kalastetaan ja millaiset välineet shadikalastukseen tarvitaan?
Laajaa tarjontaa
Haukishaditrendi on ollut nousussa jo muutaman vuoden ajan eikä laskua ole näkyvissä. Trendin pysyttyä näinkin kauan vallassa, on yhä useampi valmistaja hypännyt menoon mukaan.
Tämä on johtanut siihen että markkinoilla on monenmoista erinäköistä shadia, jotka eroavat toisistaan muotoilun, koon ja värikarttojen lisäksi myös uinniltaan.

Aloittelevan shadikalastajan kannattaa alkuun ostaa muutamia toisistaan uinniltaan eroavia shadeja, jotta pääsee jyvälle niiden eroavaisuuksista ja siitä mikä sopii juuri itselleen. Paras tapa löytää se oma juttu on omakohtainen tuotetestaaminen. Kaikki uinnit eivät kuitenkaan toimi kaikissa olosuhteissa edukseen ja siksi rasiaan kannattaakin varata shadeja eri ominaisuuksin.
Perusshadi on pikkukalamainen, kohtalaisen kapea viehe, jolla on eloisa potku ja hieman rullaava uinti. Nämä shadit toimivat hyvin heikolla syönnillä ja kirkkaassa vedessä, mutta toisaalta ne kestävät usein vauhtia hieman huonosti ja kaatuvat tai lähtevät pyörimään uittonopeuden noustessa.
Markkinoilta löytyy kapeiden, pikkukalamaisten shadienlisäksi hieman pyöreämpirunkoisia shadeja, jotka kestävät nopeampaa uittoa ja ovat ehkäpä myös hieman paremman syönnin ottipelejä. Näiden lisäksi löytyy sirppipyrstöisiä shadeja, jotka elävät hitaimmallakin uitolla ja toimivat erittäin hyvin kylmän veden aikaan.
Eri mallien lisäksi shadeja kannattaa pitää ainakin muutamissa perusväreissä ja erikokoisina, aina ei isokaan hauki halua puraista 30 cm pituista jättishadia.
Shadeja löytyy mm. Honkkarin valikoimista http://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/vieheet-ja-uistimet/haukijigit/c/101746/

Välineet ja tarvikkeet
Hieman yleistäen shadit ovat raskaita vieheitä. Yli 100 gramman painoinen mötkö ei ole mikään tavattomuus. Ne siis vaativat melkoisesti välineiltä. Shadivavaksi ei kannata hankkia liian lyhyttä eikä välttämättä myöskään hirveän kärkitoimista ja nopeaa vapaa.
Sopiva vapa tähän touhuun on 8-9′ pitkä ja toiminnaltaan mediumnopea. Mielipiteitä vavan toiminnasta on monia, mutta kokotoimisella vavalla ei tarvitse riuhtoa olkapäätä sijoiltaan ja toisaalta kokotoimisessa vavassa on usein myös loistavat väsytysominaisuudet. Vavan viehesuositus riippuu tietenkin heitettävien shadien koosta, mutta jos se osuu välille 50-150 grammaa niin ei paljoa metsään mennä.
Vapoja shadeille: http://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/vavat/umpi-ja-hyrrakelavavat/c/30513/
Kelaksi shadikalastaja valitsee vieheiden suuren painon vuoksi hyrräkelan kokoluokassa 200-300. Matalaprofiilinen hyrrä istuu käteen hyvin. Välitys saa mielellään olla hitaahko, sillä shadeja ei kelata sisään yhtä nopeasti kuin esimerkiksi jerkkejä. Siimaksi kelalle valikoidaan 0,35-0,40 mm punottua tai kuitusiimaa.
Keloja: http://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/kelat/hyrrakelat/c/30501/

Shadikalastajan rasiaan kuuluvat myös erilaiset lisätarvikkeet kuten rigit, joilla shadi koukutetaan, jigiruuvit, joka ruuvataan shadin nokkaan kiinni ja johon kiinnitetään peruke sekä rigi, päärynäpainot, joilla shadin saa tarvittaessa uppoamaan nopeammin ja mahdolliset räminäkuulat, joilla shadiin saa enemmän ääntä uitettaessa.

Tussit ovat oiva tapa tehdä shadista kuin shadista omien mieltymysten mukainen ottikone. Haukien hampaissa kuluneet yksilöt voi korjata erityisellä korjausliimalla, jolla pahimmat viillot ja reiät saa paikattua.
Tarvikkeita mm. täältä: http://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/tarvikkeet/pientarvikkeet/c/30529/
Haukishadin uitto
Haukishadeja harvemmin uitetaan nopeasti. Päinvastoin, hitaahko, monotoninen kelaus ilman taukoja tuntuu useimmiten toimivan parhaiten. Painottamaton shadi ui yleensä pinnan lähellä ja tällä tapaa pystytään kalastamaan kaislanreunat ja jopa kutumatalat tehokkaasti.
Tiheisiin ruovikkoihin voi tehdä ns. offset-rigin, jossa koukku on shadin sisällä tai vaihtoehtoisesti kiinnittää rigin shadin selkään. Syvempään veteen perukkeeseen voi kiinnittää pienen päärynäpainon, jonka avulla shadi saadaan uppoamaan nopeammin. Painon ei yleensä tarvitse olla 5 grammaa painavampi.

Muistilistaa
Nopeasti kerrattuna shadikalastuksen aloittavan tulee hankkia sopivan pitkä ja voimakas hyrrävapa ja siihen kela sekä tarpeeksi paksut siimat, erilaisia shadeja ja hieman edellä mainittuja tarvikkeita päästäkseen vauhtiin. Kokeilun myötä ne omat mieltymykset tulevat kyllä esiin. Juuri nyt kausi on merellä todella hyvässä vauhdissa!
