Etusivu » Hauki aktivoituu syyskuussa
Kalastus

Hauki aktivoituu syyskuussa


Syksy saapuu, päivät lyhenevät ja sitä myötä myös vedet viilenevät. Hauet lipuvat viilenneiden vesien myötä mataliin kaislikkolahtiin tankkaamaan ravintoa talven varalle. Suin päin ei kuitenkaan kannata lähteä yrittämään, vaan seurata lämpötilan kehitystä.

Alkusyksystä salakkaa

Syyskuun alkupuolella vedenlämpöjen ollessa vielä +15 asteen tienoilla, hauet tankkaavat etenkin rannikkoalueillamme massoittain esiintyvää salakkaa. Tällöin hauenpyynti voi olla jopa raivostuttavan vaikeaa, sillä hauet ovat valikoivia ja erikoistuvat salakoihin jolloin, esimerkiksi isot jerkit ja haukishadit saattavat jäädä harmillisen vähälle huomiolle.

Pienempää uistinta syyskuiselle hauelle

Salakkaa syövälle hauelle kannattaa tarjota hieman pienempää ja eläväistä makupalaa kuten maltillisen kokoisia spinnerbaiteja, hopeavoittoisia heittoperhoja tai haukiperhoja. Pienet salakanväriset jigit tai esimerkiksi hopeanväriset lusikat kuten Kuusamo Räsänen tai Suurhauki kannattaa kaivaa esiin.

Spinnerbaitia ei sovi väheksyä alkusyksyn hauenkalastuksessa.

Tavallisella haspelisetillä liikkeelle

Kevyille vieheille ei välttämättä kannata hankkia raskasta haukishadivapaa ja isoa hyrräkelaa vaan hieman kevyemmällä haspelisetillä pärjää vallan mainiosti. Jokaiselle tutut 8-jalkainen jämäkkä vapa ja 2500-luokan avokela ovat sopiva yhdistelmä hauen syyskuiseen kalastukseen. Älä kuitenkaan unohda peruketta, sillä pienempien uistimien kanssa riski siiman katkeamisesta kasvaa.

Lahnojen saapuminen helpottaa tilannetta

Kauden edetessä syyskuun loppupuolelle salakat siirtyvät sivuun ja hauki keskittyy lahnojen lahtiin valumisen myötä isompaan saaliiseen. Lahnat alkavat siirtyä talvehtimisalueilleen yleensä syyskuun loppupuolelta alkaen, hieman vuodesta riippuen. Ne talvehtivat lahtien syvänteissä, mutta matka sinne käy haukialueiden läpi.

Nyt koittaa isojen ja hidasuintisten jerkkien ja haukishadien kulta-aika. Luomuvärit, mutta myös ärsyväritteiset vieheet antavat kalaa ja saumat isoon kalaan kasvavat päivä päivältä syksyn edetessä.

Syyskuussa kannattaa jo kokeilla haukea muutaman metrin syvyisistä penkoista, jolloin esimerkiksi päärynäpainolla painotetut haukishadit ja uppoavat jerkit sekä perinteiset haukivaaput tuottavat tulosta.

Haukishadi on toimiva peli syyskalastuksessa: Matalassa vedessä painoja ei tarvita mutta syvemmässä vedessä sen tehoja voi lisätä lisäämällä shadin eteen päärynäpaino.

Vavat ja kelat raskaampaan kalastukseen

Erityisesti raskaille haukishadeille kannattaa hankkia noin 8-jalkainen hyrrävapa ja siihen sopiva hyrräkela. Kelan välityksen ei tarvitse olla kovinkaan nopea, sillä tyypillisesti haukishadeja uitetaan kohtalaisen hitaasti. Shadivavalla voi menestyksekkäästi heittää myös raskaammat haukivaaput ja isot jerkit, mikäli niitä uitetaan kelauitolla.

Mikäli jerkkejä halutaan uittaa vapauitolla, kannattaa jerkkivavaksi valikoida noin 6-8-jalkainen jäykähkö vapa, joka toimii jerkkiä uittaessa ”tahtikeppinä”. Jerkkikelaksi valikoidaan hieman nopeampi, noin 7:1–välitteinen hyrräkela.

Syyskuussa ehti vielä hyvin töidenkin jälkeen kalaan, joten hauenkalastuksesta kannattaa ottaa kaikki irti!

Muistilistaa:

-Alkukuussa lämpimämpään veteen pienempää ja nopeampaa uistinta
-Perusvirveli kelpaa hyvin
-Veden kylmetessä hitaampaa ja isompaa uistinta
-Painaville uistimille tukeva vapa ja hyrräkela

Syyskuun lämpimänä päivänä saatu isomus on ilo vapauttaa!