Etusivu » Oikeanlaiset jigipäät ahvenkalojen jigaukseen ( Juha Happosen kalastusniksit)
Ahven ja ahvenen kalastus JIgaus Jigit Kuha ja kuhan kalastus

Oikeanlaiset jigipäät ahvenkalojen jigaukseen ( Juha Happosen kalastusniksit)

Joskus on vaikea hahmottaa minkälaista jigipäätä kuhalle ja ahvenelle kannattaa käyttää, kun puhutaan pohjalinjan heittojigauksesta. Tässä muutama selkeä vinkki jigipäiden valintaan, jotka voivat auttaa löytämään päivän oikean sävelen.

Pohjaan pystyyn jäävä eli stand up -jigipää toimii erityisesti virtavesissä.

Jigipää ahvenelle

Ahvenelle kannattaa valita ainakin sisävesillä yleispäänä 1/0 tai 2/0

koukkukoolla varustettuja jigipäitä. Pienempiäkin, esimerkiksi 1 tai 2 koukkukokoja voidaan käyttää silloin kun jigit ovat kooltaan 3-7 cm. 1/0 ja 2/0-koon koukuilla varustetuilla jigipäilläkin voidaan uittaa noin 5-10 -senttisiä kalajigejä tai muita imitaatioita.

Jigipää kuhalle

Kuhan jigauksessa jigikoukkujen koot vaihtelevat yleensä välillä 1/0-4/0.

Tähän väliin kun koukkujen koot osuvat, niin niillä pärjää jo loistavasti heittojigauksessa.

Yleensä oikeanlaiseen jigipään koukkukoon vaikuttaa jigien profiili – mitä suurempi tai paksumpi jigi on kyseessä, sitä suurempi koukkukoko ja päinvastoin.

Football-päällä saadaan aikaan vaappumainen uinti.

Jigipäät ja niiden painot 

Jigauksen päätavoite on aina saada jigit kalojen eteen tarjolle. Silloin jigipäiden paino valitaan loogisesti siten, että mitä matalampi kalastettava alue on, sitä kevyempi jigipää valitaan.

Kun esimerkiksi kalastetaan neljän metrin syvyydessä ahventa, on looginen valinta 4-7 g jigipää. Jos kalastetaan 6-8 metrissä kuhaa niin hyvä valinta on 8-10 g. Nyrkkisääntö jigin putoamisnopeuteen on noin sekunti per metri. 

Tähän tietysti oleellisesti vaikuttavat tuulen nopeus sekä mahdolliset veden virtaukset. Jos esimerkiksi on kovempi tuuli, silloin valitaan yleensä painavampi jigipää jo heittomukavuuden ja tuntuman vuoksi. Jos taas tuuli on heikkoa tai sitä ei ole ollenkaan, niin kevyemmälläkin jigipäällä pärjää mainiosti pohjajigauksessa.

Matalaprofiiliseen jigiin pujotettu kaulukseton jigipää ei riko jigiä.

Kauluksettomat jigipäät

Viime vuosina markkinoille on tullut kauluksettomia jigipäitä. Niiden valutyössä on jätetty kaulus pois ja jigi pysyy paikallaan koukkulangassa olevien väkästen avulla. Tällöin varsinkin kapealinjaisten ja korkeaprofiilisten jigien käyttö on selkeämpää. 

Vanhan mallisten jigipäiden kaulusosa repi usein tällaiset jigit rikki. Kauluksettomien jigipäiden etuna on helppokäyttöisyys jigien vaihdossa ja samat jigit kestävät moneen kertaan pujottamisen kauluksettomaan jigikoukun runkoon. 

Teksti JUHA HAPPONEN Kuvat JUHA HAPPONEN, ANTTI ZETTERBERG & JANNE KOIVISTO

Nätti kuha on iskenyt kauluksella varustettuun jigipäähän. Kaulus aiheuttaa nopeammin jigin repeämisen kuin kaulukseton. Kuva Janne Koivisto.
Kauluksettomat jigipäät koukku- ja painokoottain ylhäältä alas 4/0, 3/0, 2/0 & 1/0.