Etusivu » Shimano Ultegra -mallisto kehittyi kalastajan eduksi
Ahven ja ahvenen kalastus

Shimano Ultegra -mallisto kehittyi kalastajan eduksi

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Shimanon keskihintainen Ultegra-mallisto kävi läpi uudistuksen, jossa mallistoa parannettiin pieniä yksityiskohtia myöten. Mallistoon poimittiin ominaisuuksia Shimanon laajasta valikoimasta ja kalastaja hyötyy päästessään nauttimaan kalliimpien kelojen ominaisuuksista.

Ultegra on hinnaltaan vielä vajaan satasen edullisempi kuin Shimano Vanford. Edullisempi hinta ei ole kuitenkaan laskenut laatutasoa tai tuntumaa mitenkään kriittisesti. Toki esimerkiksi roottori on ”perusmallinen” ja kela ei ole niin silkkinen olemukseltaan kuin kalliimmat mallit, eikä suolavesisuojaus ole yhtä korkealla tasolla, mutta erot ovat niin pieniä, ettei niitä käytännössä huomaa.

Kelateknologia on mennyt niin paljon eteenpäin, ettei laatua pysty enää niin suoraan korreloimaan hinnan kanssa. Ultegra on tästä hyvä esimerkki.

Kelan runko on pienikokoinen, mutta kätkee sisäänsä voimakkaan koneiston. Kammen nuppi on sopivan leveä.

Ominaisuuksia, jotka tekevät Ultegrasta laatutuotteen

Kokeilin Ultegran 2000-koon kelaa, joka on parhaimmillaan esimerkiksi jigikalastuksessa. Kelan toimivuus juuri tämänkaltaisessa kevyehkössä kalastuksessa olikin todella kohdillaan. Shimano on aina osannut tehdä hyvin puolaavia keloja ja näin on Ultegrankin kohdalla, siima puolaantuu todella siististi myös hieman löysempänä.

Ultegran mukavan käyttötuntuman varmistavat Shimanon oma kylmätaottu Hagane-koneisto sekä päärattaan hampaiston optimointi, jota valmistaja kutsuu nimellä MicroModule II. Näiden lisäksi kelan runko on napakkaa CI4+ -materiaalia. Jarruvoimaa valmistaja sanoo kaksitonnisessa olevan kolme kiloa.

Kaksitonninen kela on kooltaan miellyttävän kompakti.

Mallistosta löytyy laaja kattaus malleja erilaisiin kalastusmuotoihin kokoluokissa 1000-4000 ja ennustankin, että tästä kelasta tulee Shimanon myydyimpiä malleja Suomessa. Valmistaja on ottanut huomioon myös eri mieltymykset välityksien suhteen, joten saatavilla on erilaisia välityksiä. Erityisen nopean kelan tunnistaa merkinnästä XG (Extra High Gear).

Kelan hinta on 169 euroa, jolla saa hyvän yleiskelan moneen käyttöön. Paino 185 g, välitys 5,1:1, laakerointi 5+1. (2000).