Etusivu » Kansanedustajat syventyvät kalakantojen vahvistamisen keinoihin Eduskunnan kalapäivässä – Eduskuntaryhmien edustajat mittelevät silakan käsittelyssä
Kalastajan elämä

Kansanedustajat syventyvät kalakantojen vahvistamisen keinoihin Eduskunnan kalapäivässä – Eduskuntaryhmien edustajat mittelevät silakan käsittelyssä

Tiedote. Julkaistu: 10.10.2023, 06:55
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Kansanedustajat ja kalatalouden asiantuntijat kokoontuvat tänään 10.10. eduskunnan kalapäivään. Päivän teemana on nostaa esiin keinoja varmistaa kalakantojemme kestävyys, jotka luovat perustan monimuotoiselle kalastukselle. Hallitusohjelman mukaisesti esillä on myös kalastusmahdollisuuksien parantaminen, vaelluskalakantojen elvyttäminen ja kotimaisen kalan hyödyntämisen lisääminen, jota vauhditetaan selvittämällä eduskuntaryhmien osaaminen perinteisessä silakkamestarikilpailussa.

Lähes 90 prosenttia kansalaisista kokee osaavansa kalastaa ja yli neljäsosa harrastaa sitä vuosittain. Kalastus koetaan tärkeäksi myös politiikassa, sillä Orpon hallitus on (edeltäjänsä tavoin) tunnistanut ohjelmassaan monia toimenpiteitä kalastuksen, kalakantojen ja kalan hyötykäytön edistämiseksi. Vaikka syömästämme villikalasta 70 prosenttia on itse pyydettyä, tarkoittaa se vain noin kahta kiloa henkilöä kohti vuodessa. Laajat hyvinvointivaikutukset selittävät vapaa-ajankalastuksen vankkaa asemaa Suomessa, mutta se myös sitouttaa toimimaan kalojen ja vesistöjen hyväksi sekä lisäksi rahoittaa kalatalouden edistämistä ja vesien suojelua. Kalan pyytämisen ja syömisen lisäämistä on helppo kannattaa. Niihin liittyy paljon myös yhteensovitettavaa, sillä lähes kaikki vaelluskalakantamme ovat uhanalaisia ja monet muutkin kalakantamme osoittavat taantumisen merkkejä. Orpon hallitusohjelmassa on monia keinoja myös tämän huolestuttavan tilanteen korjaamiseksi.

Monta kuumaa kalastuskysymystä on siis ilmassa (tai vedessä), kun uuden hallituksen ensimmäisenä syksynä perinteisesti vietettävää eduskunnan kalapäivää vietetään tänään tiistaina pikkuparlamentissa. Tilaisuus kokoaa kansanedustajat ja kalatalouden asiantuntijat keskustelemaan ajankohtaisista keinoista kalakantojen ja kalastuksen vahvistamiseksi.

Kuka on eduskunnan uusi silakkamestari?

Keskusteluiden lisäksi eduskunnan kalapäivässä opastetaan kävijöitä kalan oikeassa käsittelyssä, kierrätetään ja kunnostetaan vieheitä sekä tutustutaan, miten Suomen padotut joet voidaan avata vaelluskaloille. Eduskuntaryhmien edustajat on haastettu leikkimieliseen silakan käsittelykisaan, jonka voittaja saa tällä hetkellä keskustan ryhmän Mikko Kärnän hallussa olevan eduskunnan silakkamestaritittelin. Kisailun ohessa vakavoidutaan myös keskustelemaan toimista silakka- ja vaelluskalakantojen sekä Itämeren ja jokiluontomme tilan parantamiseksi.

Eduskunnan silakkamestarin tittelistä kisataan klo 13.00.

Eduskunnan kalapäivän järjestävät Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, WWF Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto, Kalastusopaskilta, Metsähallitus Eräpalvelut, Varsinais-Suomen ELY ja eduskunnan kalakerho. Lisäksi kalatuotteita maisteltaviksi sponsoroivat Hätälä, Järki Särki, Kalatukku E. Eriksson ja Järvi-Suomen Kalatuote.            

Eduskunnan kalapäivä on Pikkuparlamentissa tänään tiistaina 10. lokakuuta klo 11:30-16:00.

Päivän ohjelma:
Kello 12.15 eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho avaa kalapäivän
Kello 12.25 maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin tervehdys
Kello 13.00 eduskuntaryhmien edustajat kisaavat eduskunnan silakkamestarin tittelistä
Kello 13.45 eduskunnan kalakerhon puheenjohtaja Janne Heikkisen tervehdys
Kello 12.40 ja 14.45 kalankäsittelynäytökset
Koko päivän ajan mahdollisuus tutustua vieheiden kunnostukseen.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.

https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/
http://www.fisuun.fi/
https://www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat