Etusivu » Luettua: Sakke Yrjölän Kalankäsittelyn opas
Sakke Yrjölän Kalankäsittelyn opas
Kalastajan elämä

Luettua: Sakke Yrjölän Kalankäsittelyn opas

Lehtemme avustajan, graafikon ja kalaruokien -ja käsittelyn erikoismiehen Sakke Yrjölän teos ei jätä mitään sattuman varaan. Kaikkea kalankäsittelyn suhteen on ajateltu. Lopputulos hivelee silmää ja lukuhermoja.

Vaikka Sakke kirjoittaakin tähän lehteen, se ei vaikuta lainkaan tähän tekstiin. Hänen tekemänsä Kalankäsittelyn opas on yksinkertaisesti paras koskaan näkemäni teos kalojen käsittelystä. Vaikka en itse mikään turisti kalojen käsittelyn suhteen olekaan, tarjosi kirja minulle huomattavan paljon uutta tietoa, eikä vähiten särkikaloista.

Anatomian kautta käytäntöön

Sakke vie lukijan kalojen anatomian sekä biologian kautta niiden ruoaksi käsittelyyn käytännössä. Eri kalalajit tulee käsitellä eri tavoin ja nämä kaikki tavat neuvotaan kirjassa hienosti kuvitetuin ohjein. Kaloista ei käytetä pelkkiä fileitä vaan kaikki hyödynnetään – poskilihat, evät, ruodot, nahka, sisäelimet ja mäti.

Minulle vaikuttavinta antia olivat sivulta 22 alkavat särkikalojen lihasruotovertailut. En tiennyt, että eri särkikaloilla on huomattavan paljon erilaisia lihasruotoja, jotka poikkeavat toisistaan. Suurin osa särkikaloista on myös erinomaisen hyviä ruokakaloja ja oikein käsiteltynä niiden maku pääsee hienosti oikeuksiin.

Sakke on nähnyt hurjasti vaivaa pyytäen monet kirjan lajeista ja tutustumalla niiden anatomiaan omatoimisesti sekä biologian ammattilaisten kanssa. Kirja kertoo myös sen, että kaikki Suomessa esiintyvät kalalajit ovat syötäviä, mutta samalla kerrotaan mitkä ovat uhanalaisia ja mitkä eivät. Tämä on hyvää tietoa, sillä esimerkiksi rasvaeväisen meritaimenen tai Saimaan järvilohen syöminen on silkkaa typeryyttä ja käytännössä laitonta touhua.

Kirja sopii jokaiselle kalastajalle

Sakke Yrjölän perusteellinen työnjälki on miellyttävää katsella ja lukea. Kun tieto on pakattu selkeästi ja sanoitus on mukavaa jutustelua, viettää kirjan parissa tovin jos toisenkin. Samalla tulee miettineeksi niitä kaloja, joita ei ole koskaan saanut saati maistanut.

Kirjan hinta on kohtuulliset 29,95 euroa ja sen löytää esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta osoitteesta suomalainen.com. 

Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat SAKKE YRJÖLÄ