Etusivu » Kalastus – hauska ja terveellinen harrastus
Kalastus - hauska ja terveellinen harrastus
Kalastus

Kalastus – hauska ja terveellinen harrastus

0 Shares

Ihmiset ovat luontaisesti kiinnostuneita ulkoilma-aktiviteeteista, kuten juoksemisesta, pyöräilystä, kävelylenkeistä, retkeilystä ja muusta sen sellaisesta. Ja sitten on kalastus. Vaikka moni suomalainen on varmasti kokeillut kalastusta, vähintään nuoruudessaan tai lapsuudessaan, kokee moni sen myös tylsäksi harrastukseksi. Useilla saattaa olla muistoja isän tai vaarin kanssa kalassa olemisesta ja voisin väittää, että kaikille nämä muistot ovat hyvin lämpimiä ja rauhoittavia muistoja. Kalastukseen liittyy vahvasti suomalainen kulttuuri, jossa yhdistyy luonto, yhdessäolo ja yöttömät kesäyöt. Olit sitten aloittelija tai kokenut konkari, kalastuksen hyödyt koskevat molempia.

Kasvattaa kärsivällisyyttä, jos jotain!

Kärsivällisyyttä arvostetaan piirteenä, eikö vain? Entä jos voisitkin yksinkertaisesti parantaa kärsivällisyyttäsi istumalla veneessä keskellä luontoa kalastaen? Jos tämä kuulostaa korviisi hyvältä, on kalastus sinun harrastuksesi! Vähintään puolet ajasta kalastettaessa menee siihen, kun valmistelet ja odotat kalan nappaamista. Kalaan lähtevän kannattaakin varautua kalareissulle hyvin, ja pakata mukaan ekstramäärän siimaa ja koukkuja. Pakkaa mukaan myös paino, jonka voit lisätä onkeen avittaaksesi siiman ja koukun uppoamista. Ja, tottakai mukana täytyy olla matoja (tai muovisia matoja) houkuttimeksi. Mukaan kannattaa pakata myös evästä, jottei nälkä pääsee yllättämään ja lisäksi muistaa ottaa aurinkosuoja mukaan porottavan päivän varalle. Kun kala vihdoin tarttuu koukkuun, on palkitseva tunne kaiken sen odotuksen arvoinen!

Yksin ja kaverin kanssa

Kalastus on siitä myös mukavaa, ettet välttämättä tarvitse kaveria mukaan, vaan se onnistuu myös yksin. Mutta jos kuitenkin kaipaat kalastusseuraa, on sekin mahdollista! Koko perheenkin saa mukaan, jos vain veneet ja tila riittää. Osa ihmisistä taas kokee kalastuksen rauhoittavana tekemisenä, jota he mieluummin harrastavat yksinään. Se on oiva tapa rauhoittua, antaa ajatusten kulkea ja toimii meditatiivisena toimintana. Stressasit sitten työstä, koulusta tai ihmissuhteista, ei minkään niiden aiheuttama stressi ole sinulle hyväksi! Ihmiskeho ei koe stressiä pelkästään psyykkisenä, vaan myös fyysisenä kipuna, joka ei varsinkaan pitkällä juoksulla tee kenellekään hyvää. On siis tärkeää tehdä parhaansa stressin lievittämiseen ja mikä sen parempaa olisi, kuin kalastaminen! Veden lähellä olemisen on todistettukin olevan ihmistä rauhoittava tekijä.
Ja jos päätät lähteä yksin kalastusreissulle, et luultavasti joudu tai saa olla (miten asian kukakin näkee) yksin siltikään! Kalareissulla törmää usein muihin kalastajiin, jotka mielellään tervehtivät ja vaihtavat kuulumisia sekä antavat vinkkejä hyvistä kalapaikoista. Parhaassa tapauksessa voit saada uusia tuttavia ja kavereita! On myös olemassa monia kalastusseuroja, joihin liittyminen kannattaa, jos haluaa tutustua saman henkisiin hengenheimolaisiin.

Hyväksi mielelle sekä keholle

Moni aloitteleva kalastaja saattaa hankkia aluksi hienoja pakkauksia, jotka sisältävät kaiken näköistä tarpeellista, kuten vapoja, syöttejä ja koukkuja. Ajan saatossa moni kuitenkin huomaa, että hyvä varustus jää oikeanlaiselle tekniikalle selväksi kakkoseksi! Muun muassa oikeanlaiset heittotavat, oikeanlaiset syötit ja virheettömien solmujen luominen ovat osa oikeaa tekniikkaa. Kalastaminen auttaa lisäksi kehittämään refleksejä ja tarkkuutta, nimittäin kalan napatessa tulee toimia nopeasti! Nämä taidot ovat aina tarpeellisia ja niitä on hyvä pitää yllä erilaisten aktiviteettien, kuten kalastuksen avulla. Kaiken tämän oppiminen vaatii suunnattomasti keskittymistä, joka oletettavasti on hyväksi aivoille!
Kalaan lähdettäessä tulet huomaamaan, etteivät suurin osa järvistä ole täysin sinun vieressäsi. Joudut vähintään kävelemään, vaeltamaan tai soutamaan hieman kauemmas, jotta pääset hyville apajille. Vaikkei kalastus aina vaatisi jäätävää hikoilua, on se silti jonkin sorttista urheilua ja on ehdottomasti hyväksi kropalle. Lisäksi ulkona olemisesta ja auringosta nauttimisesta saat roimasti D-vitamiinia, joka myöskin on hyväksi ihmiskeholle. Ja pääasia on, että kalastus saa sinut ulos nauttimaan ja pitämään hauskaa luonnossa.

Päättäväisyys palkitaan

Jos kalastus siis toden teolla kiinnostaa ja haluat lähteä kokeilemaan sitä, kannattaa ensin aloittaa pienellä taustatutkimuksella. Ennemmin tai myöhemmin tulet nappaamaan kalaa ja alat oppimaan sekä tuntemaan vesistöjä paremmin. Kuten mainittua, kalastusharrastus on hyväksi mielelle ja keholle, jota voi tehdä sekä yksin että ystävien ja perheen kanssa. Varmista ennen kalaan lähtöä, että tiedät millaista kalaa voit odottaa löytäväsi valitsemaltasi vesistöltä ja millaiset syötit ovat juuri näille kaloille mahdollisimman tehokkaita. On myös suositeltavaa aloittaa vesistöistä, joissa tiedät olevan paljon kalaa pienellä alueella, jolloin kalan nappaamisen todennäköisyydetkin ovat paljon suuremmat. Jos innostut harrastuksesta kovastikin, on kalastus hauska harrastus liittää myös matkustamiseen – maailmalta löytyy monia upeita kalastuskohteita! Loppujen lopuksi tärkeintä on pysyä päättäväisenä ja kärsivällisenä, sillä kuten mainittua, kalastus vaatii suurta kärsivällisyyttä! Kova työ palkitaan ja se pätee myös kalastukseen. 

- Mainos -