Etusivu » Käyttökokeessa FLIR Ocean Scout TK –lämpötähystin
FLIR Ocean Scout TK –lämpötähystin
Kalastus Varusteet

Käyttökokeessa FLIR Ocean Scout TK –lämpötähystin

Lämpökameroihin ja valvontakameroihin erikoistuneen FLIRin mallistosta löytyy myös eritasoisia lämpötähystimiä, joista Scout TK kuuluu edullisimpaan luokkaan. Lämpötähystin auttaa näkemään kohteet niin pimeässä, sumussa kuin päivänvalossakin.

Ocean Scout TK on noin pienen kurkun kokoinen reilut 15 cm pitkä ja vain 170 gramman painoinen lämpötähystin. Käyttö tapahtuu painamalla käynnistysnappia ja näkymiä tiiraillaan kaukoputkimaisesti yhdellä silmällä. Laitteen näkymät voi myös tallentaa joko kuva- tai videomuotoon ja purkaa ulos USB:n kautta. Akun lataaminen tapahtuu niin ikään USB:n kautta.

IP67-tasoisesti suojattu Ocean Scout TK kestää hetkellisen upotuksen veteen ja on luonnollisesti sadeveden sekä pölynkestävä. Laitteesta saa hyvän otteen pehmeiden otepintojen avulla ja muutenkin käyttäminen on helppoa ja mukavaa.

Käytössä

Käyttäjä voi säätää valikosta oman maun mukaisen väripaletin näyttämään kohteiden lämpösäteilyä. Käytimme palettia, jossa punainen on lämmin ja vihreä sekä sininen viileämpää. Näkymä on sama mitä takavuosien toimintaelokuvahirviö Predator käytti etsiessään riistaa.

Ocean Scout TK:n käynnistyminen kestää muutaman sekunnin, jonka jälkeen se on valmiina käyttöön. Näkymät piirtyvät ääriviivoittain, joiden sisään jää eri värisiä kohteita niiden lämpösäteilyn mukaisesti. Kokeilimme Ocean Scout TK:ta pääosin pimeässä, mutta hyödynsimme ominaisuuksia myös päivänvalossa.

Kohteiden havainnointi onnistuu selkeästi noin 70 metrin etäisyydeltä, mutta yli 100 metrinkin päästä pystyi ymmärtämään mikä kohteena oli. Toiset veneet näkyivät helposti samoin kuin kaikki isommat kohteet kuten talot tai laiturit. Se, missä Ocean Scout TK on parhaimmillaan on pienten veden pinnassa menevien kohteiden tunnistus.

Esimerkkitapauksessa näimme illan pimetessä melojaseurueen ja pyysin heitä melomaan ilman valoja hetken aikaa. Paljaalla silmällä ei ollut mitään mahdollisuuksia havaita ketään tai mitään, mutta Ocean Scout TK paljasti, että 100 metrin päässä oli ryhmä melojia.

Sama havainto olisi onnistunut esimerkiksi veteen pudonneen henkilön löytämisessä tai uivan hirven näkemisessä. Uppotukit pystytään myös havaitsemaan ajoissa, mikäli osa niistä on näkyvillä veden pinnalla.

Kenelle sopii?

FLIR Ocean Scout TK maksaa noin 600 euroa, joka on toki paljon rahaa, mutta paljon vesillä tai erämaissa liikkuva osaa arvostaa lahjomatonta näkymää, jonka laite tarjoaa. Se soveltuu käyttöön aktiivikalastajille, metsästäjille, erävaeltajille sekä esimerkiksi kadonneen lemmikin etsintään. Se toimii myös pienessä tihkussa tai kevyessä usvassa.

FLIR Ocean Scout TK on saatavilla hyvin varustetuista vene- ja outdoor-tarvikemyymälöistä.

Lisätietoa www.flir.com