Etusivu » Mökkikauden kalastaja ottaa rennosti
Kalalajit Kalastajan elämä Kalastus Varusteet

Mökkikauden kalastaja ottaa rennosti


Kesälomat ovat joillain onnellisilla jo alkaneet nyt kesäkuussa ja viimeistään heinäkuussa lomat pyörivät kaikilla. Moni viettää lomansa mökillä veden ääressä ja mikäpä olisikaan parempaa ajanvietettä kuin kalastus.

 Kalastus on parempaa kun välineet ovat kunnossa

Nyt on viimeistään se hetki, jolloin kannattaa tarkistaa mökkivirvelin, uistimien ja veneen kunto.

Vapa ja vaparenkaat tarkistetaan mahdollisten halkeamien varalta. Jos vavassa on pienikin halkeama, se katkeaa ekalla heitolla. Kuluneet vaparenkaat taas syövät siimaa hiekkapaperin lailla.

Uistimien koukkujen kunto on ensimmäinen, joka pistää silmää, joten ruostuneet koukut kannattaa suoraan vaihtaa. Myös uistimiin tulleet kellastumat tai ruosteläikät saa helposti pois kostealla pyyhkeellä. Lusikat saa kiiltäväksi erilaisilla kiillotustahnoilla tai jopa hammastahnalla.

Varsinkin lasikuituiset vanhat veneet tahtovat ajan myötä vettyä. Niitä säilytetään usein ylösalaisin kaadettuna, joten veneen kelluvuus on hyvä tarkistaa ennen vesille lähtöä.

Se, mikä pienveneeseen kannattaa hankkia, on ehdottomasti kannettava kaikuluotain anturin varrella, jonka voi kiinnittää helposti veneen laitaan tai jopa airoon. Kalastustuntuma paranee huomattavasti eikä mitään kiinteitä asennuksia tarvitse tehdä. Kannettavien kaikuluotaimien hinnat pyörivät muutaman satasen kieppeillä.

Mökkiveneen ja kaikuluotaimen liitto onnistuu näinkin.

Kesäkalastajan kalalajit ovat hauki, kuha ja ahven

Toki muitakin kalalajeja on mahdollista saada, mutta ne ovat pikemminkin paikkakuntakohtaisia erikoisuuksia kuin jokaisen tavoitettavissa olevia kaloja. Tietenkin myös mato-ongella on hyvät mahdollisuudet saada hyvä nippu ahvenia tai pari komeaa lahnaa savupöntön täytteeksi.

Kesäistä hauenkalastusta

Olkoonkin mökkipaikka järvellä tai merellä, kesällä kannattaa unohtaa matalat lahdet ja suunnata syvemmän veden ääreen tai paikkaan, jossa on riittävästi syvyysvaihteluita. Pienikään hauki ei viihdy liian lämpimässä vedessä, joten tuulen puolen paikat ovat ehdottoman hyviä kesähaukipaikkoja.

Lomalla otetaan rennosti, joten mitään älytöntä viehearsenaalia ei välttämättä ole pakko joka reissulle mukaan ottaa, vaan valitaan esimerkiksi muutama sopiva vaappu uisteluun, muutama lusikka sekä ehdottomasti lippa, joka on hauelle kesäisin erittäin toimiva uistin. Vakavammin kalastukseen suhtautuvat pakkaavat mukaan shadeja ja jerkkejä, mutta mökkivirvelillä niiden heittäminen voi osoittautua hankalaksi. Muista peruke!

Hauki on tavoitettavissa kesällä hieman syvemmistä rannoista.

Kuhaa leppoisasti uistellen hellepäivän illassa

Tyyni ilta ja laskeva aurinko on kuha-aikaa parhaimmillaan.

Vaikka kuhan jigaaminen onkin ehkä tällä hetkellä suosituinta kuhankalastusta, ei mikään voita sitä kesäiltaista tunnelmaa kun on käyty saunassa ja lähdetään lämpimän illan hämyyn uistelemaan kuhaa pinnasta. Siinä on lomatunnelma parhaimmillaan kun näkymät vaan paranevat auringonlaskun myötä ja messinkikyljet pintautuvat syömään. Vetovauhti pidetään leppoisassa 1-,1,5 solmussa ja muutama vapa pistetään pyyntiin.

Jos kolmella vavalla uistelee, kannattaa laittaa pinnemmassa uivat uistimet sivuille ja syvemmälle uiva uistin potkurivirtaan. Hyviä vaihtoehtoja pintauistimiksi ovat esimerkiksi Rapala Husky, Bomber 15A, Kuusamo Santeri tai Rapala Original. Jos taas kalastetaan syvemmästä, kannattaa siiman päähän laittaa Jesse, Rapala Shad Rap, Nils Master Haka/Invincible 8 cm tai Merimetso.

Kannattaa myös kokeilla aluksi eri väreillä ja eri uistimilla, jotta saa illan juonesta mahdollisimman nopeasti kiinni.

Kesäkuhaa.

Ahventa uistellen tai lipalla heittäen

Ahvenen jigaaminen on parhaimmillaan syksyllä kun kalat parveutuvat, joten kesällä jigaaminen kannattaa jättää tauolle. Ahventa voi sen sijaan tavoitella kesähelteillä esimerkiksi pikkuvaapuilla uistellen tai lippaa kivikoissa heitellen.

Lippa on kesällä ahvenelle herkkua.

Järvillä ahvenet löytyvät penkan reunoista eli karikoiden ja uppopattien ympäriltä. Näitä alueita on helppo haravoida lippaa heitellen tai pikkuveneellä uistellen. Pikkuvaappuja voi myös hyvin heittää riittävän kevyillä välineillä.

Uistelemalla saatu iso ahven.

Ahvenia löytää myös syvistä kaislikkoreunoista ja muista paikoista, joissa pohja on epätasainen. Paras uistelusyvyys järvillä on 2-4 metrin välillä, tosin kesähelteillä ahvenet ovat usein aivan pinnan tuntumassa.

Merellä kalat löytyvät usein hyvinkin samoista paikoista kuin syksyllä. Apuvälineenä ahvenparvien ja ahvenelle sopivien penkanreunojen sekä rinteiden etsimiseen kannattaa ehdottomasti käyttää kaikuluotainta.

Ahvenparvi näyttää luotaimessa tältä.

Etenkin loppukesällä meritaimenpaikat eli isojen saarten kivikkorannat ovat todella hyviä ahvenpaikkoja. Varsinkin iltaisin bonuksena saattaa lippaan iskeä taimen, jonka ylös saaminen ahvenvälineillä onkin sitten todellinen taidonnäyte.

Saalis kesäpöytään
Lipalla jallitettuja ahvenia savupönttöä odottamassa.

Itse saatu kala, uudet perunat, tilli, voi sekä ruisleipä ovat pyhässä liitossa. Hauen, ahvenen ja kuhan kannat ovat sen verran vahvat, että kohtuudella otetut ruokakalat eivät hetkauta kantoja mihinkään. Savupöntöllinen höyryäviä ahvenia tai foliossa grillattu kuha ovat suurta herkkua ja lähiruokaa parhaimmillaan. Hauestakin saa helposti tehtyä hyvää esimerkiksi friteeraamalla. Ongella saatuja lahnoja voi jo vesistöhoidollisista syistä ottaa reippaamminkin.

Savustetut ahvenet kesäkeittiöstä seuranaan kirjolohta.

Kesäkeittiössä unohdetaan piperrys ja ruokaa tehdään tuoreista raaka-aineista suurella sydämellä. Grillaus kuuluu kesään ja grilliin sopii makkaroiden sijaan mainiosti kala. Lapsetkin kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon eikä kylmä olut ruoanlaiton yhteydessä ole koskaan väärin.

Kylmäsavustettu kala kannattaa siivuttaa käyttöä varten valmiiksi.

Kannattaa myös kokeilla ennakkoluulottomasti uusia reseptejä ja kalalajeja. Innokkaan kalaruoka-asiantuntija Sakke Yrjölän vinkeillä pystyy loihtimaan jopa säynävästä herrojen herkkua. Katso Saken vinkit täältä: Saken reseptejä

Verestys ja kylmäsäilytys ovat olennaisia hyvän maun takaamiseksi

Liian usein kala pilataan sillä, ettei sitä verestetä heti pyynnin jälkeen tai että sitä säilytetään liian kauan lämpimässä. Etenkin kuhan maku ja olemus menee nopeasti pilalle, jos kalaa ei saada heti kylmään.

Vesille kannattaa siis ottaa kylmälaukku mukaan, jos reissu kestää pidemmän aikaa. Lyhyille pistoille tai mökkilaiturilta heittelyyn viilennystä ei juuri tarvita kun kala saadaan nopeasti pyynnin jälkeen kylmään.

Rento tunnelma on pääasia
Saariretki voi olla aivan yhtä jännittävää kuin kalastuskin.

Kesän kalastusta leimaa rentous. Lomamoodissa ei jaksa liikaa suorittaa, eikä kannata kalastaa missään nimessä hampaat irvessä. Kalastus voi olla hyvää oheistekemistä vaikkapa veneretken lomassa tai ongen voi laittaa pyytämään samalla kun lekottelee laiturilla tai riippumatossa. Kannattaa muistaa, että toisin kuin arjessa, lomalla seuraavakin päivä on kalapäivä!