Visit Kotka Hamina
Kalalajit Kalastus

Nyt kannattaa lähteä Kotkaan loppukauden suurhaukijahtiin

0 Shares

Kotka on tunnettu ennen kaikkea Kymijoen lohista, mutta myös merialueella tapahtuva kalastus on monimuotoista ja laadukasta. Etenkin loppukauden suurhauen kalastukseen kaupunki tarjoaa mainiot puitteet ja kalastuksen jälkeiseen elämään löytyy paljon vaihtoehtoja.

Kotkaan hurauttaa nopeasti, esimerkiksi ajomatkaan pääkaupunkiseudulta kuluu vain reilu tunti ja vene perässäkin pari tuntia. Mikä parasta, pelipaikat alkavat vain alle kymmenen minuutin venematkan päästä kaupungin keskustassa sijaitsevalta Sapokan venesatamasta.

Mikäli tuot oman veneen mukanasi, saat sen kätevimmin laskettua suoraan Sapokasta ja auton sekä trailerin voit paikoittaa reissun ajaksi sataman parkkipaikalle veloituksetta. Ilman omaa venettä saapuva kalastaja voi nauttia esimerkiksi opaspalveluista Predator Fishing Finlandin Tomi Zerhatin tai Kymi Fishingin Kari Lossin kyydissä.

Loppukauden hauenkalastus merellä

Hauki alkaa loppukaudesta siirtymään kohti kevään kutualueita ja tankkaamaan talvea varten. Marras-joulukuussa päivä on lyhyt ja keli usein haastava, mutta kovan päivän palkitsee suurhauki, joita Kotkan ja Haminan vesillä uiskentelee suhteellisen tiheässä. Kalastuspaine ei ole niin kova kuin esimerkiksi läntisellä Suomenlahdella ja etenkin loppukaudesta huippupaikkoja pääsee usein kalastamaan ensimmäisenä.

Kotkan ja Haminan seudulla mahdollisuus isoon haukeen on hyvä. Kuva Markus Männistö.

Paikkatyypit

Alueelle ovat ominaista laajat kivikot, matalat lahtialueet sekä rikkonaiset kaislikot, joiden liepeiltä haukia helpoiten tavoittaa. Mitä korkeammalla vesi on, sitä pidemmälle kohti rantaviivaa heitot kannattaa tähdätä, sillä haukia saattaa löytyä polvensyvyisestä vedestä.

Kivikot ovat leimallisia Kotkan ja Haminan alueen kalastukselle. Kuva Google Maps.

Kaloille kannattaa tarjota loppukaudesta hitaasti uitettuja shadeja tai jerkkejä. Mukaan kannattaa ottaa myös muutama pienempi uistin, kuten lusikka, sillä välillä isokin hauki innostuu pienestä saaliista.

Kotkalaisen Markus Männistön omavalmistejerkki on haluttua tavaraa paikallisten poranokkien joukossa. Kuva Antti Zetterberg.

Kotkan ja Haminan edustan merialueen vedenlaatu on parantunut viime vuosien aikana huomattavasti ja näkösyvyys on monilla paikoilla useita metrejä, mikä tekee kalastuksesta mielekästä. On upea elämys nähdä suurhauen syöksy kirkkaassa vedessä kohti uistinta!

Tilanne päällä ja hauki syöksyy kohti syvempää vettä. Hienoja hetkiä, joita kannattaa tulla kokemaan paikan päälle! Kuva Antti Zetterberg.

Paikkavinkkejä

Kotkassa etenkin Kuutsalon saaren ympäristö tarjoaa mahtavaa hauenkalastusta helposti koko päiväksi. Haminan puolella hauenkalastaja suuntaa Rakilaa kohti ja seurailee rannikon reunaa aina Pyötsaaren kaislikoihin. Kohti Virolahtea mentäessä kalastuspaine vähenee entisestään. Oppaan kanssa paikkasulkeisia ei tarvitse miettiä ja kalaan pääsee jatkuvasti ykköspaikoille.

Kotkan edustan isot saaret Kuutsalo ja Kirkonmaa tarjoavat yhdeksi päiväksi vähintäänkin riittävästi kalastettavaa. Haminasta itään oleva vyöhyke on kalastuspaineeltaan maltillinen. Kuva Navionics.

Majoitus ja ravintolat Kotkassa

Mikäli kalareissuun on varannut enemmän kuin yhden päivän, jää itse kalastuksellekin enemmän aikaa. Omaa venettä voi säilyttää esimerkiksi Sapokan vierasvenesatamassa tai Santalahden venekerhon satamassa.

Hyviä majoituspaikkoja ovat esimerkiksi mökkejä vuokraava Santalahti Resort Santalahdessa tai Sokos Hotel Seurahuone. Lisää majoitusvinkkejä löydät täältä.

Santalahden viihtyisä mökki sopii mainiosti esimerkiksi viikonlopun tai yön mittaiselle kalareissulle. Kuva Santalahti Resort.
Tallink & Silja Line
Tallink & Silja Line

Kalastaja on nälkäinen mereltä tullessaan ja ravintolaillallinen hyvän kalapäivän jälkeen kruunaa päivän. Kotkassa mainiota ruokaa löytyy helposti, esimerkiksi ravintola Wanha Fiskari, ravintola Vausti tai Player’s Sports Bar tarjoavat vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja lompakkoon. Lisää ravintoloita löydät täältä.

Ravintola Vausti edustaa Kotkan ravintoloiden ylempää tasoa. Kuva Antti Zetterberg.