Etusivu » Rantaonkijan siikakeitto tuo ongintaan fiilistä
Kalastajan elämä Kalastus

Rantaonkijan siikakeitto tuo ongintaan fiilistä

Kuumin siikasesonki on juuri käsillä eteläisellä rannikkoalueella.    Vesi  on vielä kylmää ja nyt ensimmäisten lämpimien kelien tullen  rantojen eliöstö herää eloon ja sitä myöden siiat saapuvat paikalle  yhä  runsastuvissa määrin.

Kalastus on yksinkertaista: notkea noin 7-8 -jalkainen vapa, noin 2000-koon haspeli, noin 30 gramman liukupaino ja monofiilitapsi sekä herkullinen kastemato riittävät varusteiksi.

Sitten vaan heitetään mato hiekka/sorapohjalle noin 3-4 metrin veteen odottamaan, että siika nappaisi. Vavan voi sijoittaa vaikkapa kivenkoloon ja siima jätetään löysälle kaarelle, jotta siika saa aikaa niellä madon ilman vetovastusta.

Varsinkin alkukaudesta tärppiä voi joutua odottelemaan kauankin, sillä kala ei liiku ravinnonhaussa yhtä aktiivisesti kuin hieman jo lämmenneessä vedessä.

Harvoin siikakeikoilta joutuu kuitenkaan poistumaan munat padassa, joten pataan kannattaa kokeilla myös laittaa siikaa paikan päällä. Trangialla rannassa tuoreeltaan tehty keitto on paitsi ihan älyttömän hyvää, niin se samalla myös lämmittää ja tarjoaa mukavaa puuhastelua tärppien odottelun lomassa.

Tässä aineksia jo niin keittoon kuin vaikkapa cevicheen.
Ainekset moneen keittoon.

Ainekset (4 hengen keitto)

• Trangia tai vastaava retkikeitin (kaasulla toimiva on nopeampi)

• Litra vettä

• Suolaa

• Nahatonta ja ruodotonta tuoretta siikaa

• 4 perunaa pilkottuna

• Tilli-, persilja- ja kevätsipulisilppua

• Sitruunan mehua

• Kermaa (voit myös halutessasi tehdä kirkkaan keiton)

Toimi näin:

1
Verestä ja fileroi siika nahattomaksi tuoreeltaan. Rannassa ei jaksa nyppiä ruotoja, joten selkälihan ruotorivi poistetaan kummaltakin puolelta terävällä viillolla, pieni lihahävikki ei haittaa tässä. Pilko siika suuhusi sopiviksi paloiksi ja purista palojen päälle sitruunan mehua.

2
Laita veteen reilusti suolaa, lisää perunat sekä siian ruoto. Saat liemen keitettyä samalla ja perunoihin tulee lisää makua. Kun perunat ovat kypsiä, ota ruoto ja mahdolliset irtoruodot pois padasta.

3
Sammuta keitin ja laita siikapalat sekä tilli-, persilja-, ja kevätsipulisilppu pataan. Kaada mukaan loraus kermaa ja sekoita. Jätä kansi päälle ja anna hautua noin 10 minuuttia.

Nauti hetkestä ja odota siikakellojen kilinää!