Etusivu » Kalastuskolmion vaiherikas tarina alkoi jo 1986
Kalastusvälineet Varusteet

Kalastuskolmion vaiherikas tarina alkoi jo 1986

Kanta-Hämeessä, Hattulan Parolassa, toimii kalastusalan tukkuliike, jonka edustamia tai omistamia tuotemerkkejä lienee käyttänyt jokainen suomalainen kalastuksenharrastaja. Kävimme kurkkaamassa, mitä Parolaan kuuluu. 

1986

Muun muassa Abu Garcian maahantuojana tunnetun Oy Pyydys Ab:n myyntipäällikkö Erkki Lahtinen sekä muu myyntiä ja markkinointia hoitava tiimi, Rauno Laine ja Kalevi Eklöf, eivät ole halukkaita muuttamaan hyvin toimivaa myyntiyksikköä Pyydyksen uuden johdon toivomusten mukaisesti. Kovat osaajat päättävät lähteä avaamaan omaa latuaan. Heinäkuussa 1986 kaupparekisteriin merkitään uusi urheilualan tukkukauppa, Kalastuskolmio Ky.

Ylpeät yrittäjät autoineen ensimmäisen kesäkatalogin kannessa.

2022

Tapaamme Kalastuskolmio Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lahtisen ja myyntipäällikkö Jorma Puurusen yhdistetyssä näyttelytila-kokoushuoneessa. Esillä on pitkiä perinteitä ja uusia tuulia yhdistävä tuotevalikoima. Nyt, 36 vuotta perustamisen jälkeen, isänsä työtä jatkavat Pasi Lahtinen ja Eija Pitkänen. 

Sisarusten omistama yritys työllistää 11 perheen ulkopuolista henkilöä. Toimistossa työskentelee Pasin, Eijan ja Jorman lisäksi kaksi ja varastotoimintoja hoitaa seitsemän työntekijää. Puurusen ohella myyntityötä tekee yksi yrittäjänä toimiva edustaja, Tuomo Kilpeläinen.

80-luvun lopun talvikatalogissa on brändituotteita, mutta vielä enemmän merkittömiä tarvikkeita. 

Edustuksia läpi vuosien

Kela- ja vapapuolella edustus oli alkuun vielä aika rajallista. Merkkeinä olivat Viking ja Ahven. Viehepuolella valikoimasta löytyivät ruotsalaiset Ran-lusikat, 1990-luvun jälkipuoliskolla kovaan suurhaukimaineeseen noussut jättimäinen Westins Jätte ja ranskalainen huippulippa Calico Cat. Siimabrändejä olivat Unyl ja Platil. 

Tuotteita luettelossa oli toki paljon edellä mainittuja enemmän. Varsinkin alkuaikojen talvikatalogissa oli paljon merkittömiä tarvikkeita, kuten esimerkiksi rasioita, naruja, koukkuja, renkaita ja pilkkitarvikkeita.

1990-luvun alkupuolella Finlandia-Uistimen tuotteita edustanut yritys (viimeksi nimellä Kasaco Oy) ajautui konkurssiin. Sen seurauksena Nils Masterin ja Beten tuotteiden edustus siirtyi Kalastuskolmiolle. Nykyisin edustus on jaettu Finlandia-Uistimen ja Kalastuskolmion kesken.

Alkuperäisistä edustuksista on sellaisenaan jäljellä Unyl. Vieheistä Jak ja Calico Cat ovat nykyisin Kalastuskolmion omistuksessa, ja molempia tuotemerkkejä kehitetään jatkuvasti modernin virkistyskalastajan tarpeisiin. Lue lisää Calico Catista oheisesta tietolaatikosta.

Ison osan Kalastuskolmion valikoimasta muodostavat kuitenkin perusharrastajan arkea helpottavat tarvikkeet: Master-tuotemerkin alla myytävät onkilaitteet, lukot ja perukkeet, siikaonkitarvikkeet, vihreät onkimatopurkit ja perinteiset punakantiset kärpäsentoukkapurkit. Master-valikoimassa on myös keinosyöttejä, jotka Puurusen mukaan pärjäävät ottavuudessa aidolle toukalle, mutta ovat paljon vaivattomampia. Talvituotepuolelta monelle lienevät tuttuja Delfin-pilkkivavat.

Viime vuosina Kalastuskolmion valikoima on laajentunut retkeilyyn.

Kalastava maailma muuttuu

”Silloin kun isäni Erkki kumppaneineen perusti yrityksen, kalastusvälineet myytiin kalastukseen erikoistuneissa kivijalkaliikkeissä ja urheiluvälineliikkeissä. Eka-marketeissa ja Anttiloissa oli jonkin verran kalastusvälineitä, mutta markettimyynti teki vasta tuloaan. 1990-luvun alkupuolella markettien rooli kasvoi ja mekin alettiin itse pakata Master-viehesarjoja tähän tarpeeseen”, Pasi Lahtinen muistelee.

Kalastuskolmion liikevaihdosta kesätuotteiden osuus on noin 65 % ja loput 35 % on talvikalastusta. Heikot talvet aiheuttavat rajua vaihtelua menekkiin.

”Kun talvet ovat niin vaihtelevia, harva liike tilaa enää tavaraa varastoon. Jos tulee kunnon jäätalvi, tilauksia tulee pitkin talvea. Jos taas on huono talvi, ei mene pilkkitavaraa, mutta ei silloin juuri kesätuotteitakaan ostella”, Lahtinen kertoo.

Pilkkimisen ukkoutumista ja loppumista on väläytelty vuosien varrella monestikin, mutta vielä sen loppu ei ole näköpiirissä

”Ennen vanhaan konepajan henkilöstölle vuokrattiin bussi, mentiin porukalla päiväksi pilkille ja paluumatkalla juotiin viinaa. Nyt sellaista maailmaa ei enää ole, mutta erityisesti elektroniikan kehittymisen myötä pilkkimisen pariin tulee jatkuvasti uusia innokkaita harrastajia”, Puurunen miettii.

Myös kumipuolen jatkuva kasvu näkyy Kalastuskolmion valikoimissa.

”Pysty- ja tasapainopilkit ovat menettäneet jonkin verran suosiotaan, samoin kuin lusikkauistimet. Ei näitä silti kannattaisi unohtaa. Varsinkin pystypilkki on edelleen pyytävä viehe ja joinain päivinä se on ainoa toimiva”, innokkaana pilkkimiehenä tunnettu Puurunen tarinoi.

Näyttelyseinältä löytyy tuttuja merkkejä – Jak, Nilsu, Bete Lotto, Calico Cat

Retkeilytuotteilla imua 

Summit-tuotemerkki on kolmatta kautta mukana Kalastuskolmion tuotevalikoimassa. Aluksi niitä otettiin varovasti valikoimaan, mutta hyvä kysyntä on johtanut valikoiman kasvattamiseen

”Summit-tuotteiden ajoitus oli hyvä. Saimme vetoapua muuten todella ikävästä asiasta, koronasta, kun ihmiset alkoivat matkustelun sijaan harrastaa ulkoilua ja retkeilyä kotimaassa. Lisäksi Summiteissa on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde, mikä on varmasti ollut kuluttajien mieleen”, Lahtinen sanailee.

Vapa- ja kelasektorilla Kalastuskolmion edustusmerkkinä on Konger. Kyseessä on puolalaisbrändi, jonka vapoja olemme testanneet ja esitelleet edellisinä vuosina erikseen sekä kalastusjuttujen yhteydessä. Meille Kongereista on syntynyt erinomaisen hyvä käsitys. Vapojen hinta-laatusuhde on joka kerta yllättänyt positiivisesti. Tästä huolimatta kalastajat eivät ole löytäneet Kongeria ihan toivotulla tavalla.

”Enemmänkin ehdittäisiin pakata”, tyytyy Puurunen vitsailemaan.

Kun kysymme, löytyykö valikoimasta jokin muu tuote, jota kuluttajat eivät ole löytäneet, kaivaa Puurunen näyttelyseinästä Jak Spinnerin. Järeässä haukikoon lipassa on hyvät värit, mielenkiintoisesti muotoiltu lehti ja rungon sisään upotettu punainen muovi-insertti. 

Ulkonäkö on siis hienosti kohdallaan. Ehkä 35 gramman paino arveluttaa keskimääräistä lipankäyttäjää. Lupaamme testata Jak Spinnereitä tällä kaudella tosissamme.

Jos on Jak Spinner jäänyt kuluttajille vieraaksi, Jak-pystypilkki ei ole. Niitä myydään Lahtisen ja Puurusen mukaan erityisesti Virossa hurjat määrät.

Onkijoille tuttu vihreä matopurkki on piireissä käsite. Nämä madot ovat tämän kevään sesonkiin.

Uutuuksissa välivuosi

Kalastuskolmio on esitellyt parin viime vuoden aikana kovia uutuuksia, kuten erinomaisen suosion saavuttaneen Calico Cat Flatin. Tälle hittimallille on luvassa jatkoa ensi vuonna, mutta kuluva vuosi mennään kahden aiemmin julkaistun mallin kanssa.

Esittelimme viime syksyn lehdessä Flambeaun Zerust-sarjan vieherasiat. Zerust on Flambeaun patentti ruostetta vastaan. Aiemmin ruosteentorjunta-aine oli sinisissä välilevyissä, mutta nyt koko rasia on käsitelty sillä. Zerust-käsittelyn luvataan voivat torjua ruostetta jopa viiden vuoden ajan. Kun rasiat maksavat kutakuinkin saman kuin tavalliset rasiat, on varmasti viisasta sijoittaa ottiuistimet mieluummin tällaiseen kuin tavalliseen askiin.

Vaikka uutuuksilla on tärkeä asema aktiivikalastajien harrastuksessa, ovat Kalastuskolmion arjessa tärkeitä vahvat tutut merkit ja tuotteet. Esimerkiksi edullisia Master-viehesarjoja myydään vuodesta toiseen tasaisen hyvin. Eikä ihme, sillä kuten viime kauden testissä totesimme, ne ovat edullisia, pyytäviä, kohtuullisen kestäviä ja koukutkin ovat asiallisia. Jos kesälomareissuun lähtiessä on vieherasia hukassa, uusi Master-aski marketista mukaan ja siimat suoriksi. 

Calico Cat Flat on ollut hitti – se on osoittautunut pyytäväksi peliksi

Calico Cat – suomalaistunut ranskalainen

Calico Cat tarkoittaa alun perin kissaa, jolla on kolmivärinen turkki. Tyypillisesti Calico-kissassa on valkoista, mustaa ja oranssinruskeaa. Kumpi ranskalaiseen lippaan keksittiin ensin, nimi vai kolmivärinen lehti, taitaa jäädä mysteeriksi. 

Tämä valko-puna-mustalla lehdellä varustettu klassikkolippa sen sijaan ei liene mysteeri juuri kenellekään harrastajalle. Sen verran suositusta ja kuuluisasta lipasta kyse.

Alun alkaen Calico Cat on ranskalainen uistin. Kalastuskolmio on perustamisestaan lähtien edustanut sitä Suomessa. Calico Catin omistaja vaihtui kertaalleen matkan varrella ja lippa menetti vähitellen maailmanlaajuista suosiotaan. Lippa oli vielä tässäkin vaiheessa suosittu kotimaassaan Ranskassa ja Pohjoismaissa. Valmistajalla oli kuitenkin haasteita tuotannon kanssa ja siksi brändiä tarjottiin ostettavaksi sen Suomi-edustajalle, Kalastuskolmiolle. Kaupat tehtiin ja Calico Cat nousi uuteen kukoistukseensa.

Tällä hetkellä perusmallista löytyy kuusi kokoa ja 11 eri väriä. Sen lisäksi löytyy tuplalehtinen Duo, peruslipan kumikalaversio, Duon kalaversio sekä huiskahäntäiset Flash ja Tinsel. Erilaisia malli-, koko- ja väriyhdistelmiä on hyvän matkaa toistasataa.

”Calico Catissa on aika iso lehti ja kapea mutta painava runko. Siitä syntyy voimakas värinä veteen. Varsinkin matalissa paikoissa, jopa kivikkoisissa virroissa, Calico Cat on ollut välillä pitelemätön”, sanoo toimituksen avustaja, pitkän linjan lippakalastaja, Mika Nummisto.

Flatista hitti

Calico Cat Flat on vuonna 2021 esitelty kevyempi kalarunkoinen lippa. Lipasta on kaksi versiota, kevyt 7-grammainen ja liki tuplaten järeämpi 13-grammainen. Värikartasta löytyy 15 eri vaihtoehtoa, ja vaikka puna- ja oranssirunkoiset ovat vahvasti edustettuna, eri tilanteisiin sopivia värejä riittää joka lähtöön. Calico Cat Flat on myös ekologinen, sillä se on täysin lyijytön.

”Saimme näitä ennakkotestiin jo kesäksi 2020. Kun palasimme Kuhmosta kotiinpäin, pysähdyimme joka maakunnassa heittelemään johonkin tienvarren vesistöön. Keski-Suomessa kalastimme Joutsan ABC:n laiturilla, jossa matkakumppanimme Ari piti meitä pilkkanaan. Minä sain yhden hauen, Niko ei yhtään ja Ari varmaankin neljä. Kaikki Calico Cat Flatilla, jotka me olimme jättäneet autoon…”, Nummisto muistelee.

Lue lisää: Kalastuskolmio.fi

 Teksti NIKO SATTO
 Kuvat NIKO SATTO & ANTTI ZETTERBERG