Etusivu » Maritim venevarustevinkit 2017 osa 6 – Veneen ratti kiinteällä urakkanupilla
Urakkanuppi ratti
Varusteet Veneet ja perämoottorit

Maritim venevarustevinkit 2017 osa 6 – Veneen ratti kiinteällä urakkanupilla

Urakkanuppi trukkikuskeille tuttu, mutta se parantaa veneen käsittelyäkin olennaisesti. Suomen suurimman venevarustetukkuri Maritimin valikoimiin saapui tälle kaudelle kiinteällä urakkanupilla varustettu ratti.

Veneen moottori kääntyy varsin hitaasti suoraan ratista kääntämällä oli käytössä sitten hydrauli- tai kaapeliohjaus. Vene myös reagoi ohjausliikkeeseen hitaammin kuin esimerkiksi auto. Varsinkin satamassa manööveraus tuottaa paljon käsille työtä kun rattia pitää pyöritellä suuntaan ja toiseen.

Matka-ajossa urakkanupilla ohjaaminen on erittäin tarkkaa ja kevyttä. On hyvä kuitenkin muistaa, että ohjausliikkeet tulee tehdä nupin kanssa rauhallisesti.

Urakkanupin idea on siirtää liike nupin laakereiden kautta rattiin, jolloin nuppi pyörii kädessä ja rattiin saadaan huomattavan nopea pyörimisliike. Samalla toinen käsi vapautuu muihin tehtäviin.

Maritimin ratin laakeroitu nuppi on käytännössä kiinteä (kiinnitys on rosteripultilla kehän läpi), jolloin se istuu erittäin napakasti paikoillaan toisin kuin tarvikenupit, joiden pantakiinnitykset tahtovat jatkuvasti löystyä. Aluksi nuppi on hieman jäykkä, mutta kevenee pienen käytön jälkeen.

Tukeva viisipuolainen ratti on symmetrinen, joten se ei ole koskaan ”vinossa”. Ratin runko on terästä ja se on päällystetty pehmeällä ja pitävällä päällysteellä. Ratin halkaisija on 350 mm ja syvyys 100 mm. Se kiinnitetään tavalliseen tapaan keskeltä. Urakkanupillinen ratti tuo rutkasti lisää käyttömukavuutta, jota ei tajua ennen kun on itse kokeillut. Kohtuuhintaisen ratin saa suoraan Maritimin verkkokaupasta 79 eurolla.

http://maritimshops.fi/fi/tuote/94775506/9513002050/ohjauspyora-urakkanupilla/45608524/1