Etusivu » Maritim venevarustevinkit 6/2020 – 1852-apuvirtakaapelit
Varusteet

Maritim venevarustevinkit 6/2020 – 1852-apuvirtakaapelit

Nykyaikaisissa kalastusveneissä on huima määrä elektroniikkaa ja perämoottoreiden kootkin ovat kasvaneet. Sähköä tarvitaan siis entistä enemmän.

Sähköä menee moniin kohteisiin

Vaikka moni onkin varannut elektroniikalle, kuten keulasähkömoottoreille, kokonaan omat akkunsa, niin esimerkiksi uudenlaisia live-luotaimia ja viihdejärjestelmiä käytetään usein perämoottorin starttiakkuun liitettynä.

Uudenaikaiset live-luotaimet kuluttavat huomattavasti enemmän virtaa kuin perinteiset.

Live-luotaimet ovat mainioita laitteita, mutta vievät suhteellisen paljon virtaa verrattuna perinteisiin luotaimiin. Nykyaikainen isohko 80-150 hv perämoottori taas vaatii melkoisen tehon käynnistyäkseen ja bensiinin suorasuihkutustekniikka sekä veneen elektroniikka kuluttavat paljon ampeereita.

Vaikka valmistajat ovatkin reagoineet tähän isommilla latureilla, voi käydä niin, että matalilla kierrosluvuilla moottorin laturi jaksaa juuri ja juuri ylläpitää itsensä, mutta elektroniikan sähkönkulutus vie veneen sähköntuoton pakkasen puolelle. Tämä on riskinä etenkin loppukauden kylmissä keleissä.

Apuvirtakaapelit on hyvä pitää mukana

Maritimin oman merkin, 1852:n, apuvirtakaapelit ovat 7 metriä pitkät ja halkaisijaltaan 35 mm. Kaapeleissa on ammattilaatuiset eristetyt leuat sekä 100 %:sta kuparia olevat johtimet.

Niillä voi siis antaa apuvirtaa esimerkiksi veneen toisesta akusta toiseen tai toisesta veneestä käsin. Ne pakkautuvat mukavasti omaan säilytyspussiinsa.

Kaapeleiden mukana tulee oma säilytyspussi, jossa niitä kannattaa säilyttää.

Kytke oikein

Väärin kytketyt apuvirtakaapelit voivat aiheuttaa jopa akun räjähdysvaaran, joten kaapelit on kytkettävä oikeassa järjestyksessä. Kaapeleiden päät eivät myöskään saa päästä osumaan toisiinsa. Erityisen tärkeä on viimeinen kaapelikytkentä.

Oikein kytkentä.

Toimi tässä järjestyksessä:

  • 1. Kytke ensin punainen kaapeli virtaa vastaanottavan akun plus-napaan.
  • 2. Kytke punaisen kaapelin toinen pää virtaa antavan akun plus-napaan.
  • 3. Kiinnitä mustan kaapelin (maadoituskaapelin) pää virtaa antavan akun miinuskorvakkeeseen
  • 4. Kiinnitä musta kaapeli johonkin maalaamattomaan metallikohtaan maadoitukseksi tai vastaanottavan akun miinusnapaan, jos ei ole metallia näkyvillä.
  • 5. Käynnistä moottori kaikki muut sähkölaitteet poiskytkettynä.
  • 6. Irrota kaapelit päinvastaisessa järjestyksessä kuin kytkit.

Mikäli käytät apuvirtaa toisesta veneestä käsin, sammuta apuvirtaa antavan veneen moottori ja tarkista että kummankin akun jännite on sama.

59 euroa maksavat 1852-apuvirtakaapelit voi ostaa suoraan Maritimin verkkokaupasta.