Etusivu » Shimano loi organisaation Pohjoismaille
Varusteet

Shimano loi organisaation Pohjoismaille

Japanilainen Shimano panostaa Pohjoismaihin. Shimano Nordic -nimellä kulkeva organisaatio ottaa vastuun Ruotsin, Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin markkinoista sekä tuotekehityksestä meikäläisiin oloihin. 21 hengen vahvuista organisaatiota johdetaan Ruotsin Uppsalasta käsin. Pääsin haastattelemaan Shimano Nordicin vetäjää, Carl Sterneriä ennen uuden kauden alkua.

Shimanon kelat ja vavat ovat pitkään kuuluneet suomalaisten suosikkeihin. Shimano omistaa myös G.Loomis -ja PowerPro-tuotemerkit, joten kyseessä on iso peluri kalastuksen laatumerkkien markkinoille.

Kansainväliset merkit ovat aina olleet kiinnostuneita 25 miljoonan ihmisen Pohjoismaiden markkinoista, sillä täällä vapaa-ajan kalastusta harrastetaan paljon ja ostovoima on kohdallaan. Lisäksi maiden maantieteellinen vaihtelu on antaa mahdollisuuden myydä hyvinkin erilaisia välineitä. Esimerkiksi Norjan tai Islannin merikalastukseen, Suomen pienten järvien finesse-kalastukseen tai muita Pohjoismaita urbaanimman Tanskan kalastukseen tarvitaan omanlaisiaan välineitä.

Shimanon Stella-sarja on jo käsite kun halutaan kela ilman kompromisseja.

Carl Sternerin johtama organisaatio

Ruotsalainen Carl Sterner vetää pohjoismaista tiimiä yhdessä norjalaisten, tanskalaisten ja suomalaisten kollegojen kanssa. Sterner tuli Shimanolle XXL:stä, joten hänellä on erittäin hyvä näkemys siihen, mitä pohjoismainen kalastuksen harrastaja välineiltään haluaa.

”Shimanon uudelleenorganisoinnin tarkoituksena on toki palvella pohjoismaisia asiakkaitamme entistä paremmin, mutta myös samalla kehittää tänne optimoituja välineitä yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Tulemme Shimanon ohella panostamaan myös vahvasti G.Loomiksen premium-vapoihin sekä Power Pron siimoihin”, Sterner kertoo.

Pohjoismaissa on myös mahdollista valtamerikalastukseen, johon vaaditaan täysin omat välineensä.

Kalastuksen harrastaja hyötyy

Sterner sanoo, että uuden organisaation myötä kalastuksen harrastaja hyötyy ennen kaikkea valikoiman laajuuden ja tuotteiden paremman saatavuuden suhteen. Hänen mukaansa myös jälkimarkkinointiin ja myyjien tuotekoulutukseen panostetaan vahvasti.

”Haluamme tarjota parhaan kokemuksen joka tasolla. Se, että tuotteemme ovat laadukkaita, velvoittaa meitä toimimaan ensiluokkaisesti myös huollon ja tuotekoulutuksen suhteen”, Sterner painottaa.

Sterner mainitsee, että esimerkiksi kelojen huolto on järjestetty tehokkaasti ja nopeuteen on erityisesti panostettu. Huollossa olevat kelat pyritään hoitamaan parin kolmen työpäivän sisällä.

”Jos kela vaatii osaavaa huoltoa, hän voi toimittaa sen siihen liikkeeseen, josta on sen ostanut, joka sitten toimittaa sen paikalliselle maaorganisaatiolle. Verkkokaupasta ostetut tuotteet hoidetaan vastaavalla tavalla. Meillä rakentuu Uppsalaan oma keskushuolto ja lisäksi Norjassa merikalastusvälineille oma erikoishuoltonsa. Tarvittaessa saamme tuotetukea myös Euroopan keskusvarastolta Hollannista”, Sterner kehuu.

Karpinonginta on suosittua Keski-Euroopassa ja sen suosio kasvaa myös Pohjoismaissa.

Kaikille kalastusmuodoille kattava tarjonta

Koska Shimanon organisaatio on rakennettu palvelemaan Pohjoismaita, on tänne räätälöity välineitä meidän kalastustamme silmällä pitäen. Vapojen aihioiden toiminta ja rakenne sekä kelojen välitykset ja toiminnot ovat suunniteltu täkäläisiin olosuhteisiin.

Shimanon omat Pohjoismaiden brändilähettiläät eli Shimano Brand Ambassadorit ovat osaltaan tärkeässä roolissa siinä minkälaisia tuotteita markkinoillemme tulee. Suomessa Shimanon Brand Ambadassoreita ovat Juha Happonen ja Jani Ollikainen.

Kova kilpailu kirittää

Sterner hymyilee kun sanon, että mielestäni kilpailijoilla on myös erinomaisia tuotteita. 

”Meillä on erinomaisia ja laadukkaita kilpailijoita, joita arvostamme kovasti. Se onkin syy siihen, että panostamme tuotteidemme suunnitteluun, viimeistelyyn ja yksityiskohtiin vahvasti. Esimerkiksi omat tehtaamme antavat merkittävän edun valmistuksessa ja pystymme integroimaan uuden suunnittelufilosofian, kuten Haganen, malliston eri tasoille jouhevasti”, Sterner toteaa.

Tulevaisuus

Carl Sterner suhtautuu luottavaisesti kalastuksen ja muiden luontoharrastusten kasvuun oli koronaa tai ei. Hänen mukaansa kalastusvälineiden kysyntä on pysynyt kovana viimeisten muutaman vuoden ajan ja koronapandemia vain kiihdytti kasvua.

”Veikkaan, että kalastus, metsästys ja outdoor nostavat suosiotaan. Ihmiset satsaavat varusteisiin ja kokeilevat uusia kalastusmuotoja aktiivisesti. Vastuullinen toiminta korostuu kaikilla tasoilla ja vastuullisuus ohjaa tulevaisuudessa myös monen ostopäätöksiä”, Sterner summaa näkemyksiään. 

Teksti ANTTI ZETTERBERG    Kuvat VALMISTAJA

Lue lisää Shimanon tuotteista Kalamies.comista.

Uusi ylemmän keskiluokan ja noin 250 euron hintainen Vanford-kelasarja yhdistää Shimanon parhaita ominaisuuksia maltilliseen hintaluokkaan.