Etusivu » Uutta voimaa vesille – Garmin Force
Garmin 4
Varusteet

Uutta voimaa vesille – Garmin Force

Garmin Force näyttää erilaiselta kuin markkinoilla olevat Minn Kota ja MotorGuide-keulasähkömoottorit. Se edustaa uutta keulasähkömoottoreiden sukupolvea, johon kuuluvat myös meidän markkinoillemme tulevat MotorGuide Tour ja Lowrance Ghost.

Huomattavaa tukevuutta

Forcen rakenne on erittäin jämäkkä. Runko on vahvaa alumiinivalua ja kaksoiskaasujousi huolehtii pehmeästä ja täsmällisestä noston ja laskun liikeradasta, joka tapahtuu nostokaapelin avulla.

Kaikki tapahtuu tukevan hallitusti, mitä tässä hintaluokassa, lähes 4000 euroa, olevalta laitteelta sopii odottaakin.

Forcen potkuri on kaksilapainen ja lapojen reunat ovat viistetty sekä uritettu pidon maksimoimiseksi.

Korkeatasoista käytettävyyttä

Garmin Forcessa on panostettu myös käytön helppouteen. Moottorin runkopaneelissa on selkeä näyttö, josta näkee käytössä olevan tehon sekä laitteen tilan.

Kelluva ja vedenpitävä kaukosäädin muistuttaa tv:n kaukosäädintä ja sen näytöstä näkee niin tehon kuin myös kulloisenkin nopeuden. Kaukosäätimellä voidaan luonnollisesti ohjelmoida erilaisia reittejä ja sijainteja. 

Kaukosäätimeen voidaan myös ohjelmoida neljä pikatoimintonäppäintä, jolloin Garmin-päätelaitteet synkronoituvat käytettävän toiminnon mukaan. Esimerkiksi jos ykköstoiminto on vaikkapa ”kalan etsintä”, niin kaikki laitteet menevät ennalta-asetettuun tilaan, kuten vaikkapa viistoluotaukseen ja LiveScopeen.

Forcessa on langaton yhteys karttaplotteriin ja kiinteä automaattiohjaus. Forcen kiinteä automaattiohjaus on integroitu Garmin-karttaplotteriin, joka mahdollista automaattiohjauksen ohella myös erittäin tarkan taivasankkuroinnin, suuntalukituksen sekä etenkin vertikaalikalastajille tärkeän vakionopeussäätimen. Laitteen hallinta ja toimintojen käyttö onnistuu luonnollisesti myös Garminin plotterin kautta.

Uutena ominaisuutena Forcea voi hallinnoida myös eleohjauksella, jolloin kurssia voidaan korjata osoittamalla kaukosäätimellä haluttuun suuntaan.

Forcessa on integroitu anturi myös ”torpedossa”. 

Hiljaista tehoa

Forcen sähkömoottori on hiiliharjaton ja erittäin hiljainen. Hiiliharjattomat moottorit eivät sisällä kuluvia harjaksia ja ne ovat pitkäikäisiä. 

Sähkömoottori toimii joko 36 tai 24 V:n jännitteellä. Valmistaja kertoo, että 24 V:n jännitteellä sen käytännön työntövoima vastaa kilpailijoiden 36 V:n moottoreita, tiedä häntä, mutta moottori vei Tomi Tikkasen ylin tonnin painavaa Trackeria 24 voltin teholla melkein kolmen solmun vauhtia. 

Tällöin absoluuttinen työntövoima oli 80 lbs. 36 voltilla luvataan 100 lbs, mikä ei absoluuttisesti ole enempää kuin kilpailijoilla. 

Integroitu kaikuluotain

Moottorin integroidussa kaikuanturissa on perinteinen CHIRP-luotain ja Garminin omaan tekniikkaan perustuvat ClearVü- ja SideVü-luotainominaisuudet.

Kohuttua Panoptix LiveScope –luotainta voi luonnollisesti käyttää myös Forcen kaverina, mutta LiveScope-luotaimen sijoitus on parhaimmillaan joko perässä tai pyöriteltävässä varressa veneen sivuilla. On hyvä huomata, että täysi luotaintuki on tarjolla ainoastaan Garmin GPSMAP 8400/8600xsv- ja ECHOMAP Ultra -malleissa. 

Kaukosäädin muistuttaa lähes tv-kaukosäädintä. Laitteessa on lisäksi eleohjaus.

Mukana poljin

Forcen mukana toimitetaan langaton poljin, jonka avulla kädet pysyvät täysin vapaana kalastukseen. Poljin toimii AA- eli sormiparistoilla, mutta polkimen voi kytkeä myös kiinteästi. 

Forcea on mahdollisuus hallita myös polkimella. Tämä on kätevää etenkin silloin kun ollaan yksin kalassa.

Onko hintansa väärti?

Garmin Force on hintava, siitä ei pääse mihinkään. 50-tuumaisella rikillä varustetun moottorin suositushinta on 3799 euroa ja 57-tuumaisen vielä pari sataa enemmän. 

Hinnalla saa kuitenkin markkinoiden ehdotonta huippua olevaa suorituskykyä ja erittäin kovaa käyttöäkin sietävän rakenteen ja voimansiirron. Kolmen vuoden takuun makeassa vedessä omaavan ja ISO 13342 -standardin mukainen (perämoottorin työntövoimaa määrittelevä standardi) Force on tosiharrastajan tai ammattilaisen laite, satunnaiseen mökkikäyttöön löytyy muitakin ratkaisuja. 

Tutustu Garmin Forceen
https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/p/610414#overview 

Moottorin toimintatila näkyy etupaneelissa.