Etusivu » Veneen hyvä hoito osa 3. Levät ja lika pois kesän jäljiltä
Varusteet Veneet ja perämoottorit Venetekniikka

Veneen hyvä hoito osa 3. Levät ja lika pois kesän jäljiltä

Mennyt kesä alkoi viileänä, mutta heinäkuun lopulta alkaneet helteet saivat vedet lämpiämään ja sitä myöten levät kasvuun. Ongelma korostuu etenkin rannikolla sekä rehevämmillä järvillä.

Syksyn kalastuskautta on ikävä lähteä avaamaan veneellä, joka on sekä sisältä, vesilinjasta tai pohjasta likainen. Likainen vene on epäviihtyisä eikä kulje kevyesti.

Kesän aikana veneeseen jääneet epäpuhtaudet pinttyvät syksyn myötä entistä tiukemmin kiinni ja etenkin merialueella käytetyn veneen pohjaan tai perälautaan on saattanut ilmestyä tuhti kerros levää tai merirokkoa. Myös veneen vesilinjaan kertyy käyttöpaikasta riippumatta erilaisia epäpuhtauksia.

Kesän jäljiltä pesty alumiinivene ei enää likaannu syksyn kylmissä vesissä kuin vesilinjasta.
Kesän jäljiltä pesty alumiinivene ei enää likaannu syksyn kylmissä vesissä kuin vesilinjasta.

Nykyisten ”myrkkymaalien” teho ei enää ole kemikaalisäädöksistä johtuen samalla tasolla kuin ennen, joten vesistöjä arvostava kalastaja ja veneilijä ei maalaa pohjaa vaan pesee veneen kauttaaltaan pari kertaa kaudessa painepesurilla.

Lasikuituveneiden hankalin pesukohta sijaitsee veneen vesilinjassa

Vesilinjan peseminen jää kauden helposti tekemättä ja näin alkusyksyllä monissa veneissä näkyy likainen raita sisältäen mustaa satamissa kelluvaa ohutta öljyä, siitepölyä ja levää.

Epäpuhtauksien muodostama yhdistelmä imeytyy syvälle kiinni lasikuituveneen gelcoatiin ja sen irrottaminen voi olla jopa painepesurilla hankalaa, sillä gelcoatia ei kannata pestä kaikkein kovimmalla paineella, jotta sen pinta ei kuluisi liikaa. Tätä varten on hyvä käyttää erityisiä veneiden pesuun käytettäviä pesuaineita ja huuhtoa ne pois painepesurilla.

Alumiiniveneessä vesilinjan epäpuhtaudet eivät ole runkomateriaalista johtuen niin hankalia puhdistaa kovallakaan paineella, sillä alumiini kestää hyvin tavallisten painepesurien, kuten käyttämämme Kärcher K5 Premium Full Control Plussan 20 barin tehon, toki pesuaineen käyttö jouduttaa työtä.

Pohjan ja perälaudan pesu vähintään kerran kaudessa

Pohjan puhtaus vaikuttaa ylivoimaisesti eniten veneiden kulkuun, ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineen kulutukseen. Likainen pohja on kuin hiekkapaperisilla kengillä yrittäisi tanssahdella parketilla. Meininki on todella tahmeaa.

Pohjaan kasvanut levä ja muut epäpuhtaudet lisäävät moninkertaisesti kitkapintaa, eikä vene nouse kunnolla liukuun ja polttoainetta kuluu huomattavasti enemmän suuresta kitkasta johtuen. Ajo-ominaisuudetkin kärsivät, sillä likainen pohja reagoi ohjausliikkeisiin tahmeasti hieman viiveellä.

Täynnä levää oleva perälauta haittaa myös kaikuluotainten anturin toimintaa jonkin verran, mikäli levää on päässyt kasvamaan pitkiksi ”parroiksi” antureiden läheisyyteen.

Painepesurilla pohja ja perälauta saadaan nopeasti puhtaaksi ennen kuin niistä alkaa muodostua suurempaa esteettistä tai käyttöön liittyvä haittaa.

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG
Avustaja SAKU LINDHOLM