Etusivu » Suomen Vapaa-ajankalastajat kannustaa: Auta maahanmuuttajia kotoutumisessa kalastuksen avulla
Vastuullisuus

Suomen Vapaa-ajankalastajat kannustaa: Auta maahanmuuttajia kotoutumisessa kalastuksen avulla

Suomen Vapaa-ajankalastajien kesäkampanja ”Kalailoa ilman rajoja” kannustaa suomalaisia auttamaan kotoutuvia maahanmuuttajia viemällä heitä kalastamaan ja lahjoittamalla kalastusvälineitä.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) käynnistää kesäksi Kalailoa ilman rajoja-hankkeen, jossa kannustetaan suomalaisperheitä viemään kotoutuvia maahanmuuttajaperheitä kalaan.

SVK:n tiedottajan Jaana Vetikon mukaan vapaa-ajankalastusta harrastaa jo 1,5 miljoonaa suomalaista. Kalastus on perinteikäs osa suomalaista kulttuuria ja se myös tutkitusti lisää harrastajansa psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia.

– Kalastus ja veden äärellä oleilu on monille terapiaa. Stressitön, hyvinvointia mielelle ja keholle tuova harrastus antaa vastapainoa myös epävakaaseen maailmantilanteeseen. Lisäksi se voi olla luonteva tapa tutustua uusiin ihmisiin. Siksi halusimme tämän kesän kampanjassamme jakaa kalastuksen tuomaa hyvinvointia ja iloa – ilman rajoja, Vetikko kertoo.

Kohtaamisten järjestämisessä SVK:ta auttavat Suomen Punaisen Ristin (SPR) ylläpitämät, kampanjassa mukana olevat vastaanottokeskukset, tällä hetkellä ainakin Lahden ja Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukset.

Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikön Johanna Matikaisen mukaan ystävällinen vastaanotto ja ihmisten väliset kohtaamiset ovat tärkeä tuki maahan muuttaneiden kotoutumiselle.

– Kotoutumisen alkuvaiheessa on tärkeää, että ihmiset tutustuvat uuteen paikkakuntaan ja saavat sosiaalisia kontakteja. Siten kotoutuminen pääsee hyvin alkuun, Matikainen toteaa.

SVK lahjoittaa kampanjaan osallistuviin vastaanottokeskuksiin tarpeellisen välineistön ja tietopaketin kalastamisen aloittamiseen turvallisesti. Vastaanottokeskukset luovuttavat niitä edelleen kalastuksesta kiinnostuneiden asukkaidensa käyttöön.

Jos olet kiinnostunut viemään maahanmuuttajaperheitä kalastamaan, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Suomen Vapaa-ajankalastajien sivustolla olevalla Kalailoa ilman rajoja -lomakkeella. SVK lahjoittaa perheelle tarvittaessa onkivälineet, jotka voi tilata ilmoittautumislomakkeen kautta. Välinesettejä on rajallinen määrä.

Lahjoita onkivälineitä Street fishing -tapahtumissa

Lisäksi SVK kannustaa kaikkia suomalaisia lahjoittamaan uusia tai hyväkuntoisia onkivälineitä kampanjassa mukana olevien vastaanottokeskusten asukkaiden käyttöön. Ensimmäisiä SVK:n keräämien lahjoitusten saajia ovat Lahden ja Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukset, joita ylläpitää Suomen Punainen Risti.

Onkivälinelahjoitukset toimitetaan SVK:n kesä–elokuussa järjestämiin Street fishing -katukalastustapahtumiin. SVK toimittaa kerätyt lahjoitukset edelleen kampanjassa mukana oleville vastaanottokeskuksille.

– Lahjoitettavien onkivälineiden tulisi olla heti käyttövalmiita. Parhaiten tarkoitukseen sopii 3–5 metrin onkivapa varustettuna toimivalla onkilaitteella, joka koostuu onkipohjasta, siimasta, kapeahkosta kohosta, sopivista painoista sekä koukusta, Vetikko ohjeistaa.

SVK ottaa onkivälineitä vastaan seuraavissa Street fishing -tapahtumissa:

  • Lahti 7.6. klo 17–20
  • Jyväskylä 19.7. klo 17–20
  • Turku 26.7. klo 17–20
  • Mikkeli 10.8. klo 17–20
  • Tampere 17.8. klo 17–20
  • Hämeenlinna 25.8. klo 17–20.

Vetikko kuvaa Street fishing -tapahtumia matalan kynnyksen kilpailuiksi, joissa kalastetaan urbaanissa ympäristössä kaverin kanssa.

– Näihin rentoihin kilpailuihin voi ilmoittautua kuka vain ja samalla pääsee kokeilemaan, mitä kaupunkikeskustat tarjoavat kalastuksen harrastajalle. Homma on tehty toimimaan kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta, ja nuoret saavat kilpailussa tasoitusta, Vetikko kertoo.

Osallistu Kalailoa ilman rajoja -kampanjaan: www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalailoa/

Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajat
tiedottaja Jaana Vetikko, +358 50 525 7806, [email protected]
Kalailoa ilman rajoja -kampanja: www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalailoa/
Street fishing -kilpailut: www.vapaa-ajankalastaja.fi/streetfishing/
www.vapaa-ajankalastaja.fi/

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 460 seurassa toimii yhteensä noin 33 000 kalastuksen harrastajaa.

vapaa-ajankalastaja.fi
vapaa-ajankalastajalehti.fi
fisuun.fi
facebook.com/vapaa.ajankalastajat/

Tiedote. Julkaistu: 03.06.2022, 09:37
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö