Etusivu » Jigiherkkuja Daiwan tyyliin: Caldia LT 1000 -kela, Prorex X 7’–vapa & Tournament –jigit
42-senttinen "hikimitta" nakersi myös pienintä jigiä.
Kalalajit Kalastusvälineet Kelat ja vavat Uistimet

Jigiherkkuja Daiwan tyyliin: Caldia LT 1000 -kela, Prorex X 7’–vapa & Tournament –jigit

0 Shares

Japanilainen suurvalmistaja Daiwa esitteli tälle kaudelle erittäin kiinnostavia keloja, vapoja sekä jo kerran tuotannosta poistuneita, mutta paluun tehneitä Tournament-sarjan jigejä.

Poimimme uutuuksista herkullisen combon, jossa Caldia LT 1000 –koon jigikela ruuvattiin Prorex 7’ 3-21 gramman uistinsuosituksella olevaan vapaan. Siimana Daiwan oma J-Braid-monikuitusiima ja jigeinä Tournamentin eri kokoja. Kohdekaloina ahven ja kuha.

Daiwa Prorex X7´haspelivapa

Kela

Caldia on LT-sarjan kela eli Daiwan Light & Tough –konseptin mukaisesti se on jämäkkä, mutta samalla kevyt. Tämän mahdollistaa Daiwan omasta Zaion-erikoiskomposiittimateriaalista tehty runko. Koneisto on valmistettu A7075-luokan lentokonealumiinista, joka on kevyt sekä erittäin kestävä että tarkka. Kelan kestävyyden kruunaa Magsealed-magneettiöljylaakerointi. (Lue lisää nro 1/19).

Ahvenet tykästyivät Tournament-sarjan pienimpiin 7,5-senttisiin jigeihin.

Tämä malliston kevyin malli painaa vain 180 g ja on omiaan juuri kevyessä jigikalastuksessa. 4,8:1-välitys sopii hyvin rauhalliseen uittotyyliin. Kela edustaa kaikissa osa-alueissa laatua ja 1000-sarjan kelalla kalastukseen saa mukavaa finesse-henkisyyttä ohuen siiman ryydittämänä. 209 euron hintaiseen kelaan sijoittaminen kannattaa, jos kalapäiviä tulee enemmän kuin 10 kauden aikana.

Vapa

Caldian kaveriksi liitimme Prorex X –sarjan 7-jalkaisen ja 3-21 g viehepainosuosituksen omaavan erityisesti dropshot-kalastukseen suunnitellun vavan. 104 grammainen vapa sopii dropshottauksen ohella kaikkeen jigikalastukseen pääosin ahvenelle, mutta ei vapa kuhaakaan pelkää.

Caldiassa on vahva laadun tuntu, jota osaa arvostaa kun kalastaa enemmän. Vavassa on tunnokas Fuji Skeleton -kiinnike.

Kelakiinnikkeenä toimii Fuji Skeleton

Sen ansiosta vapojen rakenne saadaan kevyeksi ja siroksi. Fuji Skeletonin etuna on se, että kalastajan sormet ovat suoraan kosketuksissa aihioon ja tuntuma eri tilanteisiin on huippuluokkaa.

Vapa on aihioltaan varsin kärkitoiminen

Keskiosa alkaa elämään vasta kun kala on kiinni ja antaa tunnokasta voimaa väsytykseen. Daiwa on onnistunut rakentamaan vapaan hyvät heitto-ominaisuudet ja jigien heittely onnistui ”vippailemalla” aivan kuten oikeaoppisessa jigivavassa pitääkin. Noin 20 ahvenen ja 10 kuhan jälkeen myös tartutusominaisuudet havaittiin hyviksi. Vavan hinta on 114,50 euroa, joka on linjassa ominaisuuksien kanssa.

Tournament D’Fin –jigisarja – Made in Japan

Nämä jigit niittivät aikoinaan kovaa mainetta, mutta poistuivat sitten markkinoilta. Täksi kaudeksi Daiwa otti ne jälleen ohjelmaan, eikä suotta.

Malli on itsessään klassinen pikkukalan muotoinen eikä sinänsä erikoinen. Pyytävyyden juju piilee kumiseoksessa, johon on lisätty suolaa. Suola tekee rakenteesta todella herkästi reagoivan ja sen ansiosta jigeillä voidaan kalastaa myös pelkällä koukulla ilman painoa todella matalissa paikoissa.

Makutuomareina jigeillä toimivat samat 20 ja 10 kuhaa mitä vavallakin. Nappi oli kohdillaan, joten jigit lunastivat paikkansa jatkoon. Herkkyydellä on tosin pieni hintansa: jigit kuluvat aika nopeasti, joten pyrstöjä kannattaa tarkkailla ja vaihtaa uusi tilalle, mikäli isompaa kulumaa ilmenee. Jigejä löytyy kolmea eri kokoa: 7 ½, 10 ja 12 ½ cm ja hinnat vastaavasti 6,95; 7,95 ja 8,95 euroa/5 jigin pussi.
Lisätietoa Daiwan tuotteista: www.daiwa-scandinavia.com

Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat JANNE KOIVISTO & ANTTI ZETTERBERG

- Mainos -