Etusivu » Suomessa suunniteltu – 13 Fishing Open 8’6″ -meritaimenvapa
Kelat ja vavat

Suomessa suunniteltu – 13 Fishing Open 8’6″ -meritaimenvapa

Rapala VMC Oyj hankki vuonna 2019 49 %:n omistusosuuden 13 Fishingistä saavutti näin maailmanlaajuiset lisenssi- ja jakelusopimukset (USA:ta lukuunottamatta). Yhteistyön luonteeseen kuuluu myös tietotaidon jakaminen ja eräs tämän työn hedelmiä on uusi Omen Black -meritaimenvapa, jonka suunnittelusta on vastannut Rapalan Pro Guide Markku Tiusanen.

Markku kertoo, että tavoitteena oli suunnitella kohtuuhintainen vapa puhtaasti meritaimenen kalastukseen. Vavan suunnittelussa huomioitiin rannalta ja veneestä kalastavien erilaiset tarpeet ja myös se, että jo pelkästään eri Pohjoismaissa meritaimenen kalastajat käyttävät hieman erilaista vapakalustoa. 

 ”Meritaimenvavalta vaaditaan ennen kaikkea kykyä pitkiin heittoihin ja hyviä väsytysominaisuuksia. Mitä paremmin nämä kaksi ominaisuutta pystytään vapaan yhdistämään, sitä onnistuneempi on lopputulos”, Markku summaa.

Vaikka 8,6-jalkainen ja 10-30 g viehesuosituksella oleva Omen Black on suunniteltu meritaimenen kalastukseen pääosin veneestä käsin, mutta hyvin sillä pystyi rannaltakin heittelemään.

Vene- ja rantakalastajalle

Itsekin taimenta innokkaasti kalastavana olen huomannut, että moni käyttää veneessä varsin lyhyttä vapaa, jopa 8-jalkaista. Rannalta taas heitetään 9- tai jopa 10-jalkaisilla.  

”Vavan pituudeksi valikoitui suunnittelun lähtökohtien ja kenttäkokeiden kautta 8’6” (259 cm). Näin saatiin monikäyttöinen ja pitkäheittoinen vapa niin veneestä kuin rannaltakin kalastukseen”, Markku avaa suunnittelun taustoja.

Itse sain vavan kokeiluun tänä keväänä ja se pari reissua, mitä on vavan kanssa ehtinyt heittää, niin täytyy sanoa, että vapa linkoaa todella vaivatta sekä suosituksen ala- että yläpään viehepainoja. Se on myös varsin toimiva vaapuilla heittämiseen, jotka tunnetusti ovat haastavimpia. Vavan viehepainosuositus on 10–30 g, jolloin vapa on pykälän kaikkein notkeimpia taimenvapoja napakampi.

”Vapa on pitkäheittoinen, mutta sitäkin enemmän painotimme suunnittelussa vavan kykyä pitää taimen kiinni. Varsinkin nykyään, kun suuri osa taimenen kalastajista käyttää kuitusiimaa, ovat vavan jousto-ominaisuudet korvaamattoman tärkeitä. Mielestäni onnistuimme yhdistämään vapaan erinomaisesti aiemmin mainitsemani meritaimenvavan tärkeimmät ominaisuudet”, Markku kertoo.

Uistinlenkki on todella tukevaa tekoa.

Kunnon takakahva

Nykysuuntaus vapojen kahvoissa näyttää olevan keskeltä ohennettu takakahva. Se on ennen kaikkea ulkonäköön vaikuttava yksityiskohta, joka tuo myös pienen kevennyksen vavan painoon. Markun mukaan siitä seuraa kaksi vavan käytettävyyteen liittyvää ongelmaa. 

“Kevyt kahva ei tasapainota vapaa riittävästi, jolloin vavasta tulee lähes väkisin etupainoinen. Toinen ongelma syntyy, kun vapaa pidetään veneessä vapaputkissa, missä ei ole stopparia putken alapäässä. Näistä putkista vapaa pois otettaessa kaksiosainen kahva osuu putken alareunaan. Omen Blackissä on tavallaan täytetty tuo ohennus, mikä luo tyylitellyn ulkonäön ja tasapainottaa vapaa”, Markku sanoo.

 Vavasta saa isokouraisempikin kalastajakin hyvän otteen, sillä kahva on aavistuksen paksumpi kahva kuin monessa muussa vavassa. Kaiken kaikkiaan Omen Black -meritaimenvavasta huomaa, että siinä on tiettyä Suomi-maustetta ja se tuntuu heti kotoisalta. 169 euron hintakaan ei karkuuta kohderyhmää.  

Lisätietoa 13fishing.eu

Teksti ANTTI ZETTERBERG   Kuvat JANNE KOIVISTO

Omen Blackin 36 Ton Toray & Poly Vector Graphite -aihio on jämäkkä, mutta samalla herkkä.

13 Fishing Omen Black 8’6” -meritaimenvapa

  • Japanilainen PVG36T-aihio
  • Aihio suunniteltu käyttäen Zonal Action -tekniikkaa (ZAT1)
  • Kahvan materiaalina 4A-luokan portugalilainen korkki
  • Evolve Snag-less -uistinlenkki
  • Evolve Custom Ported -kelakiinnike
  • Fuji K-Frame Stainless Steel -vaparenkaat Alconite-sisärenkaalla