Etusivu » Hauenkalastajien uusi raamattu – Pike Fever
Hauenkalastajien uusi raamattu – Pike Fever
Muut kalastustuotteet

Hauenkalastajien uusi raamattu – Pike Fever

Tanskalainen pitkän linjan kalastaja, toimittaja ja valokuvaaja Jens Bursell teki vuosikausia töitä tuottaakseen kaikille hauenkalastajille – aloittelijoista ammattilaisiin – eepoksen, josta löytää ratkaisun jokaiseen kalastajaa askarruttavaan seikkaan. Syntyi 375-sivuinen ja 1,6 kiloa painava Pike Fever.

Jens todella tietää mistä puhuu. Hänen innovatiivisia vapautusrigeistä ja hauenkalastuksen tekniikoista kertovia artikkeleita on julkaistu myös meillä Suomessa Kalastus-lehden sivuilla. Miehen sanojen painoarvoa korostavat satojen eri kielillä julkaistuiden artikkeleiden tuoma vakuuttavuus.

Hauen saaminen iskemään on eräs hienoimmista luvuista.

Jens on kerännyt kirjaansa varten avustajikseen pääosin tanskalaisia hauenkalastuksen pioneereja, mutta sivuilla näkyy myös monia ruotsalaisia, saksalaisia, englantilaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia hauenkalastajia kertomassa kokemuksistaan. Haukihan elää varsin hyvävoimaisina kantoina ympäri Eurooppaa, joten siksikin on luontevaa, että ääneen pääsevät taiturit myös Pohjoismaiden ulkopuolelta.

Ravintokaloihin keskittyvä luku on mykistävää katsottavaa.

Täyttää asiaa selkeästi kerrottuna

Moni voi ihmetellä miten hauenkalastuksesta pystyy kirjoittamaan lähes 400 sivua ja arkille, jonka koko on 215×275 mm eli kyse on kunnon tietokirjasta kovine kansineen.

Uistinkalastajaa ei unohdeta missään muodossa. Tietoa on jopa ähkyksi asti.

Kirja aloittaa tutustuttamisen hauenkalastukseen hauen biologiasta, jonka jälkeen siirrytään käymään näkökulmia niin vene- kuin rantakalastukseen kuin kalastuselektroniikankin suhteen. Tämä osuus on vielä hyvinkin yleistasoista ja jokaisen kalastajan helposti löydettävissä olevaa tietoa.

Kirja pääsee todella vauhtiin sivulta 80, jossa kerrotaan miten saada hauki iskemään, käyttipä mitä pyytöä hyvänsä. Jens kuvailee hienosti tilanteita kun hauki on seurannut, mutta ei iske ja miten hän on onnistunut saamaan ensi alkuun iskuhaluttomalta vaikuttavan hauen iskemään.

Perukkeet ovat kattavasti käsitelty.

Kaikki kalastusmuodot huomioitu

Pike Fever ei rajoitu vain uistinkalastukseen vaan tarjoaa sivutolkulla asiaa niin perhokalastuksesta, vetouistelusta, täkykalastuksesta, vertikaalijgauksesta sekä erilaisista talvikalastuksen muodoistakin. Suomalaisen kalastajan on hyvä hieman laajentaa perspektiiviään tämän kirjan annin avulla.

Perhokalastaja löytää kirjasta paljon tietoa.

Hieman yllättäen kirjassa suhtaudutaan varsin suopeasti elävällä täyllä onkimiseen, joka ainakin minun mielestäni on turhaa eläinrääkkäystä. Toki painoarvo on hauen ravinnoksi käyttämissä erilaisissa särkikaloissa, mutta eläviä olentoja nekin ovat. Tämä oli mielestäni muuten mahtavan kirjan harmaampaa aluetta.

Elävällä täyllä kalastus on hieman harmaalla alueella.

Parhain anti

Mestariteos antaa erittäin yksityiskohtaisen käsityksen siitä, kuinka parantaa ylöstuloprosenttia jopa 80-90 % käyttämällä erilaisia rigauksia, joiden avulla hauki pääsee uimaan vapaasti tartuttuaan, mutta pysyy silti hyvin kiinni rigin myötäillessä kalan liikkeitä.

Otsikko kertoo kaiken.

Rigit ovatkin pääroolissa lähes 100 sivun verran, jossa niiden käyttöön ja rakentamiseen opastetaan järkiperäisesti hauen leukojen anatomiaa myöten. Samalla painotetaan oikeanlaisen rigin merkitystä niin tartutuksen kuin hauen hyvinvoinninkin kannalta. Esimerkiksi isot koukut ovat Jensin mielestä turhaa ja pienemmät pureutuvat paremmin rigiä käyttäessä hauen leukaperiin oikealle paikalle, josta myös vapauttaminen on helpompaa.

Rigaukset ovat upeaa luettavaa.

Pike Fever on todellakin ansainnut paikkansa hauenkalastajien kirjahyllyssä. Se tarjoaa kattavan näkemyksen tämän päivän hauenkalastuksen eri muotoihin ja peilaa myös tulevaisuutta käyden läpi haukien lisääntymismahdollisuuksia ja kalastajien muuttuneita asenteita.

Tätä tietopakettia ei kannata ohittaa.

Luin itse englanninkielisen laitoksen ja käytin aikaa noin kuukauden päivät. Kalakuumetta se ei ainakaan vähentänyt. Suosittelen lämpimästi.

Pike Fever

  • 375 sivua, saatavilla tanskaksi, ruotsiksi, englantilainen ja saksalainen versio
  • Hinta 39,95 euroa
  • Kirjoja saatavilla esimerkiksi amazon.co.uk, eBay.com

Osta omasi suoraan: https://releaserigshop.com/product/pike-fever/

Lisätietoa bursell.dk