Etusivu » Maritim venevarustevinkit 1/2020 – ruuvikiinnitteiset taittopollarit
taittopollari
Muut kalastustuotteet Venetekniikka

Maritim venevarustevinkit 1/2020 – ruuvikiinnitteiset taittopollarit

Perinteisesti pollarit (tai knaapit) ovat veneissä joko muovia, ruostumatonta terästä tai galvanoitua messinkiä, joka erehdyttävästi muistuttaa ruostumattomasta teräksestä valmistettuja.

Osassa alumiiniveneitä ne saattavat olla alumiinirakenteisia, jotka on hitsattu veneen runkoon. Normaali venekäytössä kaikki pollarityypit toimivat, kunhan niihin mahtuvat hyvin yleisesti käytettävät 10-14 mm kiinnitysköydet.

Vakio ylempänä ja taittuva versio alempana.

Kalastajan ja varsinkin perhokalastajan tavoitteena on estää siiman, tai perhosiiman tarttuminen pollareihin. Myös kalaa haavittaessa havas tarttuu valitettavan usein juuri kriittisellä hetkellä pollariin ja kala saattaa karata.

Asennus

Ruuvikiinnitteiset 145 mm pollarit asennettiin Master 470 Pro -veneeseen alkuperäisten pollareiden tilalle. Alkuperäisiin verrattuna 145 mm pollarit olivat hieman pienemmät, mutta isompi 176 mm ei olisi mahtunut asennuskohtaan. Masterissa asennus on toteutettu hitsaamalla runkoon alusta, johon on tehty kierteet 6 mm ruuveille.

Vanha irti.

Alkuperäinen pollari poistettiin ja mitoitettiin asennuspaikka uudelle pollarille. Ruuvireiät eivät sopineet vanhaan kiinnityspaikkaan, mutta ruuvikiinnitteinen taittopollari peittää hyvin vanhat asennusreiät.

Kierteiden teko käynnissä kierretappisarjalla.

Työtä varten tarvitaan porakone, 6 mm poranterä, Sikaflex 291i liima- ja tiivistemassaa ja kierretappisarja, joita saa alle 10 euron hintaan rautakaupasta.

Näiden tarvikkeiden lisäksi tarvitaan vielä akkuporakone.

Ruuvikiinnitteinen pollari mallattiin paikalleen ja porattiin 2 kpl asennusreikiä. Asennusreikiin työstettiin kierretappisarjalla kierteen, koska vastapuolelle ei pysty asentamaan mutteria. Asennus tehtiin samoilla ruuveilla. Vanhat asennusreiät tulpattiin umpeen SikaFlexillä ja ruuveihin laitettiin myös SikaFlexiä kierteisiin ennen lopullista kiinnitystä.

Alumiiniin kiinnittäessä ruuvia ei kannata kiristää yli, koska alumiini pehmeänä materiaalina saattaa murtua ja kierteet voivat mennä pilalle.

Uusi taittuva pollari asennettuna.

Loppuyhteenveto

Asennus onnistui helposti ja asennuksesta tuli siisti. Normaali köysikiinnitys onnistuu hyvin vaikka pollarin fyysinen koko pieneni asennuksen yhteydessä. Maahantuojan pienin koko 117 mm on selkeästi hieman alimittainen pulpettiveneiden kiinnityksiin ja sitä tulee harkita vain soutu- ja jon boat -tyylisissä veneissä.

Normaali köysikiinnitys onnistuu hienosti vaikka itse pollarin fyysinen koko pieneni.

Ruuvikiinnitteiset taittopollarit maksavat alkaen 37 euroa/kpl (117 mm). Tuotteita on 117, 145, 176 ja 211 mm kokoisena. Osta omasi suoraan: https://maritimshops.fi/fi/tuotteet/45608125/taittopollarit

Teksti ja kuvat PASI TAPONEN