Etusivu » Olkoon voima kanssasi vesillä – Garmin Force
Garmin Force
Muut kalastustuotteet Venetekniikka

Olkoon voima kanssasi vesillä – Garmin Force

0 Shares

Legendaarisista Star Wars –elokuvista tutun lauseen mukaileminen tuntui Garmin Force –keulasähkömoottorin kokeilun jälkeen luonnolliselta. Rakenteeltaan tukeva ja tarkoituksenmukainen laite omaa jedimäistä voimaa, josta on hyötyä kalavesillä.

Garmin Force näyttää erilaiselta kuin markkinoilla olevat Minn Kota ja MotorGuide-keulasähkömoottorit. Se edustaa uutta keulasähkömoottoreiden sukupolvea, johon kuuluvat myös meidän markkinoillemme tulevat MotorGuide Tour ja Lowrance Ghost.

Garmin Forcen ulkomuoto poikkeaa jo markkinoilla olevista moottoreista.

Huomattavaa tukevuutta

Forcen rakenne on erittäin jämäkkä. Runko on vahvaa alumiinivalua ja kaksoiskaasujousi huolehtii pehmeästä ja täsmällisestä noston ja laskun liikeradasta, joka tapahtuu nostokaapelin avulla.

Nosto tapahtuu kaapelista vetämällä.
Laite asettuu loppumatkan paikoilleen itsekseen ilman voimaa.
Jämäkkyys on silmiinpistävää. Kuvassa toinen kahdesta kaasujousesta.

Mistään ei kuulu ”rämps” vaan kaikki tapahtuu hallitusti, mitä tässä hintaluokassa, lähes 4000 euroa, olevalta laitteelta sopii odottaakin.

Korkeatasoista käytettävyyttä

Garmin Forcessa on panostettu myös käytön helppouteen. Moottorin runkopaneelissa on selkeä näyttö, josta näkee käytössä olevan tehon sekä laitteen tilan.

Runkopaneelin näyttö kertoo kaiken olennaisen.

Kelluva ja vedenpitävä kaukosäädin muistuttaa tv:n kaukosäädintä ja sen näytöstä näkee niin tehon kuin myös kulloisenkin nopeuden. Kaukosäätimellä voidaan luonnollisesti ohjelmoida erilaisia reittejä ja sijainteja.

Kaukosäädin tarjoaa todella monipuoliset ominaisuudet, myös eleohjauksen.

Kaukosäätimeen voidaan myös ohjelmoida neljä pikatoimintonäppäintä, jolloin Garmin-päätelaitteet synkronoituvat käytettävän toiminnon mukaan. Esimerkiksi jos ykköstoiminto on vaikkapa ”kalan etsintä”, niin kaikki laitteet menevät ennalta-asetettuun tilaan, kuten vaikkapa viistoluotaukseen ja LiveScopeen.

Forcen käyttötila näkyy Garmin-laitteen alareunassa.

Käytön kannalta laitteen parasta antia edustaa Forcen langaton yhteys karttaplotteriin ja kiinteä automaattiohjaus. Forcen kiinteä automaattiohjaus on integroitu Garmin-karttaplotteriin, joka mahdollista automaattiohjauksen ohella myös erittäin tarkan taivasankkuroinnin, suuntalukituksen sekä etenkin vertikaalikalastajille tärkeän vakionopeussäätimen. Laitteen hallinta ja toimintojen käyttö onnistuu luonnollisesti myös Garminin plotterin kautta.

Vain Garmin-laitteet ovat yhteensopivia Forcelle.

Uutena ominaisuutena Forcea voi hallinnoida myös eleohjauksella, jolloin kurssia voidaan korjata osoittamalla kaukosäätimellä haluttuun suuntaan.

Hiljaista tehoa

Forcen sähkömoottori on hiiliharjaton. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei hiiliharjaton moottori sisällä kuluvia harjaksia ja se on käytössä erittäin pitkäikäinen. Hiiliharjattomat moottorit ovat erittäin hiljaisia – ominaisuus, joka on erittäin sopiva kalastukseen.

Potkuria pyörittävä sähkömoottori on hiiliharjaton.

Sähkömoottori toimii joko 36 tai 24 V:n jännitteellä. Valmistaja kertoo, että 24 V:n jännitteellä sen käytännön työntövoima vastaa kilpailijoiden 36 V:n moottoreita, tiedä häntä, mutta kyllä moottori vei Tomi Tikkasen ylin tonnin painavaa Trackeria 24 voltin teholla melkein kolmen solmun vauhtia.

Puoliteholla mennään, vauhtia noin 1,4 solmua.

Tällöin absoluuttinen työntövoima oli 80 lbs ja 36 voltilla luvataan 100 lbs, mikä ei absoluuttisesti ole enempää kuin kilpailijoilla.

Integroitu kaikuluotain

Moottorin integroidussa kaikuanturissa on perinteinen CHIRP-luotain ja Garminin omaan tekniikkaan perustuvat tarkat ClearVü- ja SideVü-luotainominaisuudet.

Kaikuanturi on integroitu moottorin pohjaan. ”Kalaevä” on fiksusti vaihdettava eikä kiinteä.

Kohuttua Panoptix LiveScope –luotainta voi luonnollisesti käyttää myös Forcen kaverina, mutta LiveScope-luotaimen sijoitus on parhaimmillaan joko perässä tai pyöriteltävässä varressa veneen sivuilla. On hyvä huomata, että täysi luotaintuki on tarjolla ainoastaan Garmin GPSMAP 8400/8600xsv- ja ECHOMAP Ultra -malleissa.

Mukana poljin

Forcen mukana toimitetaan langaton poljin, jonka avulla kädet pysyvät täysin vapaana kalastukseen. Poljin toimii AA- eli sormiparistoilla, mutta polkimen voi kytkeä myös kiinteästi. On makuasia kumpaa käyttää, kaukosäädintä vai poljinta, mutta ainakin hieman kuoppaisemmassa kelissä kaukosäädin on miellyttävämpi valinta.

Paketissa on myös poljin mukana. Käyttäköön ken tarvitsee.

Onko hintansa väärti?

Garmin Force on hintava, siitä ei pääse mihinkään. 50-tuumaisella rikillä varustetun moottorin suositushinta on 3799 euroa ja 57-tuumaisen vielä pari sataa enemmän.

Hinnalla saa kuitenkin markkinoiden ehdotonta huippua olevaa suorituskykyä ja erittäin kovaa käyttöäkin sietävän rakenteen ja voimansiirron.

Garmin Force kuuluu markkinoiden edistyneimpiin keulasähkömoottoreihin.

Kolmen vuoden takuun makeassa vedessä omaavan ja ISO 13342 -standardin mukainen (perämoottorin työntövoimaa määrittelevä standardi) Force on tosiharrastajan tai ammattilaisen laite, satunnaiseen mökkikäyttöön löytyy muitakin ratkaisuja.

Forcen toimitukset ovat jo käynnistyneet kauppoihin.

Tutustu Garmin Forceen https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/p/610414#overview

- Mainos -