Etusivu » Victorinoxin linkkuveitset on mahdollista huoltaa maahantuojalla
Muut kalastustuotteet

Victorinoxin linkkuveitset on mahdollista huoltaa maahantuojalla

Sveitsiläinen Victorinox tunnetaan parhaiten linkkuveitsistään. (Lue juttu Victorinoxin tehtaasta TÄSTÄ). Harva kuitenkaan tietää, että linkkuveitsiä on myös mahdollista huoltaa Suomessa maahantuojan toimesta. Otin asiasta selvää huoltomestari Jarno Suomisen avustuksella.

Jarno Suominen vastaa linkkuveitsien huollosta ja hänen mukaansa yleisimmin veitsiä toimitetaan huoltoon mikäli siitä on rikkoutunut jokin osa kuten muovikuoret tai ns. liikkuvat osat ovat jumiutuneet liasta tai huolimattomasta ylöspidosta johtuen. 

”Pääsääntöisesti rikkinäiset osat ovat rikkoutuneet vääränlaisella käytöllä tai käytettävää voimaa ei ole suhteutettu työkalun kokoon. Yleisimmät väärinkäytökset ovat, että veitsen kärjellä on väännetty jotain ja se on mennyt poikki”, Jarno kertoo.

Hän kertoo, että toinen yleinen vika on, että veitsellä on tehty klapeja, niin että klapilla on hakattu veitsen hamarapuolelle. Todellista laadusta johtuvaa vikaa on tullut harvoin vastaan. Ja nekin vähät ovat usein liittyneet elektroniikkaan, jota joissain veitsissä on.

Jarnon työvaiheissa vaaditaan erilaisia työkaluja, joten siksi ammattitaitoa vaaditaan.

Oppia Sveitsistä

Jarno kertoo, että hän opetteli aluksi entisen kollegan avustuksella, jonka jälkeen kävi Sveitsissä opiskelemassa ”linkkarin” sielunelämää. 

”Todellinen oppi on kuitenkin tullut kokemuksen kautta. Vieläkin tulee vastaan uusia asioita, joita pitää tietää ja osata ratkaista”, hän toteaa.

Mastermark Brands on tarjonnut takuuhuoltoa vuodesta 2007. ”Itse olen huoltanut linkkuveitsiä vuodesta 2013”, Jarno kertoo.

Kannattaako linkkari lähettää huoltoon?

Käytännössä kyllä, sillä huolto maksaa yleisimmin 5-29 euroa, mikä ei ole laatutuotteen käytöstä iso raha. On myös paljon kestävämpää kehitystä huoltaa linkkari kuin ostaa uusi.

Maahantuoja Mastermark Brandsilla pystytään huoltamaan kaikki muut linkkuveitset lukuun ottamatta Wenger-, SwissTool-, Evolution- ja Alox-mallistoja. 

Avainperälinkkuveitsi avattuna ennen huoltoa
Sama linkkuveitsi huollon jälkeen.

Kerro joku hauska huoltoon liittyvä tarina

”Yksi erikoinen tapaus huollossa oli, kun asiakas oli monta vuotta käyttänyt appelsiinin kuorintaterää appelsiinin kuorintaan ja altistanut monen vuoden ajan sen sitruunahapolle. Ilman asianmukaista huoltoa happo oli tuhonnut alumiinirungon lähes täysin. Kaikki osat irtoilivat ja alumiinista ei ollut paljoa jäljellä. Veitsi ei mennyt takuuseen, koska sitä ei ollut huollettu”, Jarno kertoo.

”Lähes poikkeuksetta kaikilla asiakkailla on jokin tarina linkkuveitseen. Veitsellä on hyvin usein jonkinasteista henkistä arvoa kantajalleen ja siksi huollon kanssa saa olla tarkkana, mitä osia vaihdetaan tai uusitaan”, Jarno sanoo.

Mikäli linkkarisi on päässyt huonoon kuntoon, löytyvät huollon yhteystiedot osoitteesta www.mastermarkbrands.fi

Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat JARNO SUOMINEN

91 mm linkkuveitsi purettuna. Huollossa joudutaan usein purkamaan koko veitsi osiin.
91 mm linkkuveitsen kokoaminen on tarkkaa työtä.
91-millinen valmiina lähetettäväksi takaisin asiakkaalle.