Etusivu » Daiwa Tournament Minnow -vaaput ovat jokasään ottikoneita
Uistimet

Daiwa Tournament Minnow -vaaput ovat jokasään ottikoneita

Daiwalla on kansainvälisessä tai vain Japanin sisäisille markkinoille tehdyssä mallistossaan monia mielenkiintoisia vaappuja, joista kaikki eivät löydä tietään Pohjoismaiden markkinoille. Japanissa valmistetut Tournament-sarjan Minnow-vaaput ovat tästä poikkeus.

Daiwa Tournament Minnow -vaaput ovat suspaavia eli keijuvia, jolloin niillä voi kalastaa tehokkaasti matalissa vesissä ja ne soveltuvat mainiosti hyvinkin katkonaiseen ja epäsäännölliseen kelausrytmiin. 

Vaaput ovat muotonsa ja painotuksensa puolesta helppoja heittää, joten ne sopivat niin vetouisteluun kuin heittokalastukseenkin. Pääkohdekaloina Tournament Minnoweilla ovat meikäläisissä vesistöissä ahven ja mielestäni isompi 12-senttinen malli on sellainen, jota tarjoaisin myös meritaimenelle. 

Daiwan Ruotsin tiimin Martin Rees on tunnettu siitä, että hän kalastaa ahventa aktiivisesti vaapuilla ja on vakuuttui Tournament Minnowien tehoista viime kauden lopulla. Haastattelin Martinia uuden kauden kynnyksellä.

Tournament Minnow
Tournament Minnowia saa kahdessa eri koossa ja sekä matala- että syväuintiversiona. Kolmikoukkuiset versiot tunnetaan nimellä Double Clutch.

Sopivat kaikille kalastajille

Martin sanoo heti aluksi, että Tournament Minnoweilla on todella helppo kalastaa. 

”Vaappu ui jo pienestäkin liikkeestä. Sitä voi uittaa helposti vain kelaamalla tasaisesti tai uintia voi rikkoa esimerkiksi liikuttamalla vavan kärkeä haluamassaan rytmissä, jolloin vaappu tekee epätasaisia syöksyjä puolelta toiselle. Vaappu kestää myös varsin kovaa kelausta”, Martin avaa.

Toimii kaikissa avovesiolosuhteissa

Martin on kalastanut Tournament Minnoweilla lähes kaikissa olosuhteissa viime kaudella ja kalasti aktiivisesti aina jäiden tuloon saakka. Hänen mielestään vaapuilla voi kalastaa kaikissa olosuhteissa avovesikaudella. Keijuominaisuuksien johdosta pitkätkään tauot eivät vie vaappua pohjaan.

”Kesällä kalastan varsin nopealla rytmillä lyhyillä tauoilla ja syksyä kohti hidastan rytmiä ja pidän noin 2–5 sekunnin taukoja. Kun kalastetaan loppukauden tai alkukauden kylmässä vedessä, on kelaustahti vieläkin hitaampi ja tauot jopa 10 sekuntia. Kannattaa mukautua vedenlämmön mukaan, vaappu kyllä toimittaa”, Martin lupaa.

Tournament Minnow
Kuvassa näkyy rungon sisällä liikkuva paino, joka mahdollistaa pitkäheittoisuuden.

Kalastustekniikkasuositus ahvenelle

Koska uistin on monipuolinen, sillä voi käyttää monenlaista kalastustekniikkaa. Martin suosittaa ahventa kalastaessa tekemään pientä liikettä vavan kärjellä.

”Kun kelaat uistinta sisään, tee aika ajoin pieniä näpäyksiä vavan kärjellä, jotta uistimen liikkeeseen tulee yllättäviä sykäyksiä. Juuri näillä sykäyksillä herätetään ahvenen mielenkiinto ja kun pysäytät liikkeen, jää kalalle riittävästi aikaa iskeä keijuvaan uistimeen”, hän neuvoo.

Daiwa Tournament Minnow -vaappuja on saatavilla viidessä eri värissä ja kahdessa koossa 9,5/9,5 g ja 12 cm/14 g. Pienemmän hinta on 18,95 ja isomman 21,95 euroa. 

Lisätietoa daiwa.com/scandinavia

Teksti ANTTI ZETTERBERG   Kuvat MARTIN REES & JANNE KOIVISTO