Etusivu » Kuusamo Vilkas -bladebait ei tunne termiä MP
Uistimet

Kuusamo Vilkas -bladebait ei tunne termiä MP

Jokainen aktiivikalastaja tuntee termin “munat pataan” eli raporteissa usein lyhennettynä MP. Tämä tarkoittaa nollareissua tai sitä, ettei kalaa ole tullut veneeseen asti. Kuusamon uudella Vilkas-bladebaitilla oli vaikea saada MP-päivää viileässäkään vedessä. Kokemukseni perustuu kolmeen kalapäivään toukokuun puolivälissä.

Valmistajan mukaan lyijytön Vilkas on kehitetty erityisesti ahvenen nopeatempoiseen heittokalastukseen, mutta toimii myös kuhan ja hauen kalastuksessa. Myös toutain ja jalokalatkin pitävät valmistajan mukaan Vilkkaasta. Itse testasin toimivuutta ahvenille.

Olosuhteet

Toukokuun puolessa välissä oli ollut jo useita hellepäiviä ja järkeilimme, että kudulta tulevat ahvenet olisivat hieman aiemmin liikkeellä kuin normaalisti. Veden lämpötila oli noussut nopeasti noin 15 asteeseen. Haimme kasvuston tuntumassa olevien salakkaparvien joukosta saalistavia ahvenia. Koekalastus tehtiin merialueella 17.-19.5.

Tulokset

Heitimme Vilkkaita sekä verrokkina erilaisia lippoja ja pieniä spinnerbaiteja noin kolmen metrin vedessä kun olimme paikallistaneet salakat tuikkien perusteella. Alkuun emme saaneet mitään kaloja iskemään, mutta kun löysimme oikean värin Vilkkaaseen, niin johan alkoi tapahtumaan.

Jostain syystä sameahkossa vedessä toimi parhaiten väri nimeltä Terminaattori, joka on varsin luonnollinen musta-hopea punaisilla silmillä, aivan kuten elokuvan alkuperäisellä robotilla. Valmistaja suosittaa tätä kirkkaaseen veteen, mutta vihersameassa vedessä se toimi meillä parhaiten.

Kun tätä väriä kelasi välillä rytmiä vaihdellen niin ahvenet poimivat sen lähes jokaisella heitolla. Mitään jättikokoisia kaloja emme saaneet, suurimpien ollessa reilun 30 sentin mittaisia, mutta kun niille yritti tarjota jotain muuta, niin tärppiväli hiljeni olennaisesti. Samoin jos yritit esimerkiksi Vilkkaan räikeämmillä väreillä. Sama toistui muinakin päivinä.

Uskon, että Vilkas lunastaa paikkansa omassa ahvenpakissa. Uistimen takalipan voi tarvittaessa korvata koukulla, mutta mielestäni lippa tuo siihen jotain uniikkia, joten aion ainakin itse kalastaa niillä sellaisena kuin ne paketista tulevat.

Kuusamo Vilkas on saatavilla 7 eri värissä hintaan 12,50 euroa.  

Lisätietoa kuusamonuistin.fi 

Teksti ja kuvat JOUNI MÄKINEN

Tämä artikkeli ja paljon muuta uudessa Kalastus-lehdessä 2/2024

Kuvassa ylempänä suurin Vilkkaalla koekalastuksen aikaan saatu ahven, 33 cm. Hyviä olivat savukaloina.