Etusivu » 57 kiloa täyttä venettä – Pelican Intruder 12
Hauen kalastus Suomi
Hauki ja hauen kalastus Veneet ja perämoottorit

57 kiloa täyttä venettä – Pelican Intruder 12

Pelican Intruder 12 on kestävästä polyeteenimuovista valmistettu 3,65 metrin pituinen ja 1,22 metriä leveä tasapohjainen jon boat -tyylinen vene, joka painaa vain 57 kiloa. Veneen kantavuus on kaksi henkilöä / 190 kg ja siihen voi asentaa enintään 6 hv perämoottorin. Keulassa on asennuspaikka myös sähkömoottorille, 2 kpl hankainpaikkoja ja kantokahvat.

Käytössä

Hankin oman veneeni talvella 2018 ja nyt alla on yksi täysi kausi, josta jäi hyvä maku. Veneeseen on noussut tähän mennessä 4 kpl yli 10 kg haukia ja lukuisia kuhia pienvesistöiltä, johon trailerilla liikuteltavilla veneillä ei ole laskupaikkaa tai muutenkaan asiaa.

Veneeni on varusteltu Victron 65ah AGM-akulla, taivasankkurilla varustetulla Minn Kota Terrova -sähkökeulamoottorilla sekä Humminbird Helix 7 SI G2N -sivukaikuluotaimella, joka tekee AutoChart LIVE -ominaisuuden ansiosta omia kartta-aineistoja vesistöistä, joista ei ole pohjakarttaa. Pienillä järvillä, joilla tai muilla vesistöillä ominaisuus on korvaamaton.

Pasin vene on varustettu Victron 65ah AGM-akulla, Minn Kota Terrova -sähkökeulamoottorilla sekä Humminbird Helix 7 SI G2N -sivukaikuluotaimella.

Vene ei ole erityisen vakaa, mutta siihen tottuu nopeasti

Tilaa riittää hyvin kahdelle varusteineen ja kantavuus ei lopu heti suositellun 190 kg jälkeen. Pelkällä sähkökeulamoottorilla liikkuminen on hidasta ja kalastettava alue kannattaa rajata pieneksi.

Vaikka veneessä ei ole matalien laitojen ansiosta tuulipintaa niin tasaisen pohjan vastus on toisaalta olematon. Hiemankin tuulisemmalla kelillä kalastaminen kannattaa tehdä ankkurista tai laahusankkurilla jotta tehokkuus ja turvallisuus eivät kärsi.

Airot ovat välttämätön lisävaruste ja kaksiosaiset mahtuvat hyvin veneen takatilaan osissa. Veneen mukana ei tule hankaimia ja jouduin vaihtamaan upotettavien hankainten naarasosat uusiin, koska en löytänyt markkinoilta veneeseen sopivia avohankaimia.

Intruder on yllättävän vakaa kokoonsa nähden, mutta matala laita ei kestä kovin isoa aallokkoa.

Veneen paras puoli on kuljetettavuus

Normaalin henkilöauton suurin kattokuorma on yleensä 80-100 kg, joka ei nyt muodostu ongelmaksi.

Kaksi miestä nostaa veneen katolle hetkessä ja yksinkin olen rantaan tullessa 15 minuutissa liikenteessä. Vene kaadetaan sivuttain kattokiskon päälle, josta se nostetaan kattotelineen päälle. Olen sitonut veneen väärinpäin katolle kahdella kuormaliinalla yli ja varmistanut sen Bilteman kiinnitysköydellä, tuotenro. 34-214, joka on helppoudellaan ja 68 kg maksimikuormalla hyvä Pelican Intruderin pituussuuntaisen tuennan varmistamiseen.

Katolla kuormatessa rajoitukset ovat selkeät

Kuormasta on tehtävä mahdollisimman matala yhtenäinen kokonaisuus. Kuorman painopisteen tulee olla mahdollisimman alhaalla ja lähellä ajoneuvon pituussuuntaista keskiviivaa ja peräylitys ei saa olla yli yhtä metriä. Muutoin se on merkittävä punaisella tai punakeltaisella 300 x 300 mm lipulla.

Vaikka 1.6.2020 voimaan tulevan uuden tieliikennelain mukaan kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousee 80 km/h:sta 100 km/h:iin, niin katolla kuljettaminen on huomattavasti nopeampaa ja liikkuminen ahtailla teillä helpompaa, kun vene on katolla.

Pasi Taposen 10,75-kiloinen kauden avaushauki nousi Intruderiin. Kuva Pasi Taponen.

Lisävarusteet

Olen täydentänyt venettä sähkökeulamoottorilla ja kaikuluotaimella. 2019 kaudelle lisävarusteiksi on hankittu veneen perään kiinnitettävät taittuvat kuljetusrenkaat, jotka helpottavat veneen liikuttamista maastossa yksin.

Isompien vesistöjen kalastamiseen veneen päämoottoriksi on hankittu ePropulsion Spirit 1 sähköperämoottori, joka vastaa teholtaan 3 hevosvoiman polttomoottoria. Pienimuotoisissa kalastuskohteissa ei kuitenkaan tarvita kuin airot ja ankkuri tehokkaaseen kalastukseen, joten varustelua voi lisätä tai karsia kohteen tai kalareissun pituuden suhteen.

Lisätietoa Pelican Intruderista
www.normark.fi