Etusivu » Alutroll 400 Flatfish – parhaimmillaan kalapaikoilla
6 hv Tohatsu tarjosi riittävän kulun.
Veneet ja perämoottorit

Alutroll 400 Flatfish – parhaimmillaan kalapaikoilla

Ensimmäiset ajonminuutit tällä alulavettiuutuudella laittoivat miettimään miksi tuhlata vapaa-aikaansa kaiken maailman vehkeiden testaamiseen. Rannassa sen sijaan nauratti. Olipa sittenkin mielenkiintoinen iltapuhde!

Reilu nelimetrinen, puolentoista sadan kilon painoinen ja trimaraanirunkoinen alumiinilavetti on Jyväskyläläisen Haltica Oy:n Alutroll-malliston uusin tulokas. Suositushinta lavetille on 3 950 euroa. Vertailun vuoksi: Buster Minin suositushinta on 2790 euroa ja Terhi 440:n 2 500 euroa.

Mitä neljällä tonnilla oikein saa?

Alutroll 400 Flatfish on uskomattoman vakaa vene. Vaikka kaksi grillipihvin ja bbq-majoneesin ystävää seisoo samalla reunalla, ei hetkeäkään hirvitä. Vene pysyy kutakuinkin suorassa. Avonaisessa ja tasakeulaisessa lavetissa on rakenteen ansiosta ruhtinaallisesti kalastustilaa. Sinne mahtuu vapoja, pakkeja, eväitä ja isojakin kalastajia.

Sisäpohja on viisinystyräistä alumiinista turkkilevyä

Se on valtaosin tasainen, mutta keskellä kulkee vesikouru, johon saa myös kiinnitettyä kalastusistuimet. Koeajoveneen istuimet eivät olleet vielä kiinni, joten uskalsimme vain kuivatestata penkit. Totesimme, että jos vene olisi oma, penkit olisivat aivan ehdottomat.

Sisäpohja nousee keulassa viistosti ylös 61 cm matkan. Kun venettä kehitetään, tätä kohtaa voisi miettiä uudelleen. Viiste on suhteellisen pitkä ja turkkilevy märkänä liukas. Viisteen olisi hyvä olla muuta materiaalia tai rakenteeltaan porrasmainen.

Matalat laidat etu ja haitta

Laidat ovat verrattain matalat. Pienessäkin vastatuulessa vene roiskii vettä sisälle. Veneen kuormaussuositus on kaksi henkilöä ja tavaroineen enintään 197,5 kg. Tunnustamme ylittäneemme tämän, mutta pohdimme omaa kalastustuttavapiiriämme ja totesimme, ettei 98,75 kg per henkilö kaikkine rojuineen turhan väljä limiitti ole.

Matalassa keulassa on helppo operoida kalan kanssa. Viiston osan tilalla porras tuntuisi paremmalta.

Matalien laitojen etu on luonnollisesti se, että kalan kanssa on helppo operoida

Toisaalta laitakorkeuden kasvattaminen lisää painoa ja kasvattaa syväystä, mutta meille kahdelle olisi 10 cm laitakorkeudesta enemmän hyötyä. Nyt nimittäin suhteellisen maltillinen aallokko kastoi meidät ja tavaramme.

Koska keveähkön ja matalalla uivan veneen saa vedettyä koko keulan mittaisesta kaiteesta helposti rantaan, ja koska laitakorkeus ja avotilan koko sen sallivat, voisi veneeseen tempaista vaikka peuranruhon. Metsästäjän veneeksi Alutroll sopisi varmasti yhtä hyvin kuin kalakäyttöön. Veneeseen saa lisävarusteena myös camo-teippauksen.

Parhaimmillaan kalapaikoilla

Alutroll 400 Flatfish sopii parhaiten pienvesiin, joissa aallon korkeus pysyy pienenä. Ensinnäkin trimaraaniveneen trailaaminen vaatii tarkasti tälle veneelle sovitettua kärryä. Ja toiseksi matka kalapaikoille pienessä tuulessa on roiskepitoinen, mutta kun kalapaikoille pääsee, vene on enemmän kuin hyvä alusta itse harrastamiselle. Perässä on molemmin puolin jämerät kaiteet, joihin saa kiinni kaikuluotaimia, työkalulaukkuja, vieheämpäreitä tai mitä nyt milloinkin tarvitaan.

Vene Raision koeajoon toimittamassa paketissa oli kiinni 6 hv Tohatsu, joka oli mukavan hiljainen ja kaikin puolin konstailemattoman oloinen kone. Tohatsu liikutti venettä parhaiten kun toinen istui takakulman penkillä ja toinen keulapiikissä. Maksimi konesuositus on 7 hv, vaikka meidän mielestämme veneeseen olisi kärsinyt vähän isommankin koneen laittaa.

Trimaraanirunko on vakaa, mutta trailaamisen kannalta vähän haasteellinen.

Erillistä säilytystilaa veneessä ei oikeastaan ole

Peräpenkkien alla on avolokerot tankille ja vaikkapa sähkökoneen akulle, ja keulassa on kolme matalaa avolokeroa. Niistä kahteen oli jäänyt pesun jäljiltä vesi makaamaan. Ehkä seuraavassa versiossa on pienet poistoaukot reunalokeroille, ja ainakin toinen takalokeroista kannellinen ja lukittava.

Kuten alussa kuvailtiin, koeajopäivän tunnelmat olivat hivenen ristiriitaiset. Paikka tai testiryhmän ruumiinrakenne eivät olleet tälle veneelle optimaalisia.

Lopulta olimme kuitenkin hyvällä tuulella rannassa ja totesimme, että Alutroll 400 Flatfish on hiton kiva kalavene. Oikeisiin olosuhteisiin ja oikeanlaiselle kalaporukalle tämä on oiva ostos.

Tilaa on ruhtinaallisesti. Lisävarustepenkit tulisi itselle taatusti hankittua.

Lisätietoa www.alutroll.fi

Teksti ja kuvat NIKO SATTO & MIKA NUMMISTO