Etusivu » Kalastusvarusteltu uusi Buster XXL on kunnianosoitus kalastajille
Buster XXL2
Veneet ja perämoottorit

Kalastusvarusteltu uusi Buster XXL on kunnianosoitus kalastajille

Kaikille tuttu Buster on ilahduttavasti panostanut viime vuosina aktiivisesti kalastukseen ja kalastusvarusteilla saatavien mallien tarjonta on laajentunut. Nyt kalastusvarusteet ovat saatavilla myös uudistuneisiin XL -ja XXL-malleihin, jotka edustavat 6,05 -ja 6,25-metrisinä jo hieman isompaa kokoluokkaa.

Pääsin kokeilemaan kumpaakin venettä ”perusversiona” Helsingin Uivassa venenäyttelyssä viime elokuussa. Koeajopäivälle sattui vielä mukava noin 13-14 metrin puhuri, jossa veneitä pääsi toden teolla paukuttamaan kuoppaisessa kelissä. Jo tuolloin minulle vahvistui kuva, että nämä kaksi kun saisi kunnon kalastusvarustuksella, niin oltaisiin todella lähellä suomalaista unelmien kalavenettä.

Raisio toukokuu 2020

Uudenmaan koronaeristyksen johdosta en päässyt luontevasti keväällä liikkumaan yli maakuntarajojen, mutta onneksi koeajo järjestyi mukavissa toukokuisissa puitteissa. Mukaan vesille lähtivät vielä Yamaha Pro Fishingin Teamin Jani Ollikainen sekä veneen suunnittelussa mukana ollut Aleksi Juusti – kovia kalamiehiä kummatkin. 

Ennen kalaan lähtöä käymme vielä läpi veneiden ominaisuuksia. ”XL:n ja XXL:n kokoerot ovat suhteellisen pienet. XXL on 20 senttiä XL:ää pidempi ja 100 kiloa painavampi. XXL:n pohjasta löytyvät nousulistat ja perässä on trimmilevyt, joita XL:ssä ei ole. XL:n maksimiteho asettuu 115 hevosvoimaan ja XXL:n maksimiteho on 150 hevosvoimaa”, Aleksi Juusti selvittää ennen kuin lyön XXL:n perässä olevan 150-hevosvoimaisen Yamahan tulille.

Tilaa on enemmän joka suuntaan

XXL:n uudistunut runko ja tilajärjestelyt tekevät veneestä avaran. Edeltäjää 30 senttiä leveämmän vesilinjan ansiosta lattian pinta-ala on kasvanut, joten tilaa on isommallekin kalaporukalle. Veneen perusvarustukseen kuuluvat alumiiniturkki, rosterihelat, hydrauliohjaus ja upotettu 10-tuumainen Buster Q -älynäyttö Navionicsin kartalla. Q-järjestelmää on mahdollista täydentää myös Raymarinen kaikuluotaimella.

Vakavasti lajiin suhtautuva harrastaja rakentaa käytännössä itselleen mieluisen elektroniikkaratkaisun ja Q toimii hyvänä tukena esimerkiksi silloin kun ei olla kalastamaan menossa.

Avarat, mutta samalla myös hyvin niin ihmisiä kuin tavaroitakin suojaavat tilat ovat XXLn valtti.

Eleetöntä kyytiä 

Iso moottori, sähköinen kaasukahva ja kaunis saaristo saavat innostumaan XXL:n kulkuominaisuuksista. Sain vastuulleni ajaa veneen Raisiosta kohti Janin Merimaskun ottipaikkoja. 150 hv Yamaha piiskasi veneen kolmen hengen kuormalla reilun 40 solmun huippunopeuteen ja taloudellisen marssivauhdin ollessa noin 22 solmua, jolloin kulutus asettuu luokassaan maltilliseen 0,80 l/mpk tasoon.

Ajaminen on kaikin puolin helppoa ja tarkkaa. Nousulistat pitävät veneen hyvin ”kiskoilla” ja trimmilevyillä rungon asentoa voidaan optimoida kulloisiinkin olosuhteisiin sopivaksi. Vene kallistuu hallitusti käännöksissä ja liikkeissä on tiettyä arvokkuutta, joka toki sopii yli 50 000 euron hintaluokkaan. 

Hyvin suojaava ja laaja tuulilasi on kallistettu siten, että näen sen yli istuessani korotetulla penkillä ja näkökenttäni ei katoa istuessani matalammalla. Olen 185-senttinen ja penkissä on runsaasti säätövaroja, joten uskon, että jokainen löytää itselleen mieluisan ajoasennon eri tilanteisiin ja olosuhteisiin. 

Vaikka toukokuinen iltapäivä ei tarjonnut kelin puolesta haastetta, niin aiempi kokemukseni veneestä kovassa kelissä vakuutti siitä, että niin XL:llä kuin XXL:lläkin pääsee mallikkaasti perille isommassakin läikässä.

Takaosan heittotaso tarjoaa mainion tilan liikkua ja heitellä. Vesihiihtokaari on hyvä tuki ja siihen voi kiinnittää tarvittaessa varusteita.

Kalastusvarustus

Buster XXL on mainio yhteys -ja kalastusvene jo perusvarustuksellakin. Valmistajalta on saatavilla myös kaksi lisävarusteena tilattavaa kalastusvarustesarjaa, joilla veneen luonteen saa muunnettua enemmän heittokalastajan tarpeisiin.

Suppeampi vaihtoehto on keulan vapalaatikoiden väliin sijoitettava kaksiosainen taso, joka muodostaa yhdessä etupenkin kanssa 120 senttiä pitkän tasaisen heittotason. Tason alle muodostuu samalla iso säilytystila.

Laajempi vaihtoehto, joka koeajoveneeseen oli asennettu, sisältää veneen keskelle sijoitettavan vapalaatikon sekä takaosan heittotason. Vapalaatikko vetää seitsemän noin 240-senttistä (8’) vapaa omiin putkiinsa.

Kun selkänoja korvataan kansiluukulla, veneen takaosaan muodostuu niin ikään 120 senttiä pitkä heittotaso. Tasoa voidaan edelleen pidentää 160 senttiin, kun takapenkki peitetään alumiinitasolla. Pidennysosa toimii samalla selkänojana kun se nostetaan pystyyn. 

Veneen vakaus ja yleinen tukevuus sopivat niin kalastukseen kuin muuhunkin vesilläoloon.

Muita kalastukseen liittyviä varusteita

Lisävarustelistalta voidaan valita myös järeä keulamoottoriteline vasemman puolen knaapin paikalle, telineet uistinrasioille tai lepuuttajille pulpettien eteen ja hapettava 22 litran sumppu takapenkin alle. 

Hyödyllinen on myös rosterinen vesihiihtokaari, joka on muotoiltu siten, että se toimii myös vapatelineiden kiinnityspaikkana sekä tarjoaa hyvää tukea takaheittotasolla kalastaville. Koeajoveneessä oli sumppua lukuun ottamatta kaikki varusteet ja ne kaikki osoittivat toimivuutensa käytännössä.

Kalastusvarusteisiin kuuluva vapalaatikko ottaa sisäänsä 7 kpl 240-senttistä vapaa.

Käytössä

Kalapaikoille päästyämme pääsimme kokeilemaan kalastusvarusteiden toimivuutta käytännössä. Vavat ulos vapalaatikosta, takapenkki alas ja takaosan heittotasolle haukia jallittamaan. Halusin heti kokeilla veneen vakautta ja pyysin herroja siirtymään samalle laidalle missä itse seisoin.

Vene ei juurikaan kallistu, vaikka laidalla seisoo lähes 300 kilon paino. En taida olla vakaampaa Suomessa valmistettua venettä kokeillut. Tämä ominaisuus on varsinkin opaskäytössä todella olennainen.

Veneessä liikkuminen onnistuu helposti laajan keskitunnelin kautta ja sekä keulassa että perässä kaksi henkilöä kalastaa vaivatta. Kipparille on varattu keskiosa ja apukuskin paikalta heittelee vielä kuudeskin. Kaiteet ovat sopivan matalat, mutta kuitenkin olemassa esimerkiksi vapatelinettä tai vertikaalianturia varten.

Iso keskipulpetti luo melko ison tuulipinta-alan, mutta 80 lb työntövoimalla varustettu keulasähkömoottori pitää veneen hyvin aisoissa. Tähän veneeseen 80 lb (24V) on ehdoton valinta.

Kiinteästi asennettu Buster Q tarjoaa perusjärjestelmän veneilijälle, mutta aktiivikalastajan tarpeisiin se ei riitä. Lisälaitteet voi asentaa telineillä pulpettiin ja johtojen läpiviennit välipohjan alta on jo vedetty tehtaalla.

Säilytystilat

Veneen iso vapalaatikko ulottuu aina keulaan asti ja vie samalla hieman tilaa keulapiikistä. Veneessä on kuitenkin hyvää tilaa niin keulakannen alla, pulpettien sisällä sekä peräosassa, joten mitään tilanpuutetta ei pääse syntymään, vaikka mukana olisi useammankin kalastajan varusteet.

Ergonomia

Kuljettajan ergonomia on hyvällä tasolla ja säädettävissä moneen eri makuun. Vakiona tuleva Buster Q -näyttö on hyvin näkökentässä ja tärkeimmät käyttökytkimet löytyvät sopivasti. Puhelimelle ja muille USB:n kautta ladattaville laitteille löytyy valmis USB-liitäntä. 

Lisäelektroniikan asennuksessa täytyy käyttää hieman luovuutta, jotta esimerkiksi 9- tai 12-tuumaisen lisänäytön saa järkevästi asennettua. Se kuitenkin onnistuu hyvien telineiden, kuten RAMien avulla. Veneessä on valmiiksi asennettuna läpivientiputket johdoille.

Työn laatu

XXL on laadukkaasti rakennettu. Mikään ei irvistä ja kolise, eikä osien sovituksessakaan ole moitittavaa. Turkkilevyn reunat ovat joissain paikoissa viimeistelemättömiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota tai mainita asiasta tilauksen yhteydessä. Tässä hintaluokassa levyjen jokaisen kulman tulee olla pyöristetty.

Koeajoveneen sähkökomponentit, kuten virrankulutusmittari sekä latauselektroniikka oli rakennettu käyttäen Mastervoltin laadukkaita komponentteja. Veneen muu sähkösarja syntyy omassa tuotannossa Ähtärissä. 

Takavuosien suomalaisveneiden sähköihin liitettyä ”sinne päin” -henkisyyttä ei tästä veneestä löydy. Sähkö ja vene on vaikea yhtälö, mutta Buster on viisaasti päätynyt laatukomponentteihin ja lunastaa pisteet tällä saralla.

Mastervoltin akkuvalvonta -ja latausjärjestelmä on rakennettu tähän koeajoveneeseen erikseen. Kevyt litiumakku on tulevaisuutta.

Onko hintansa väärti?

Busterin filosofia ei perustu edullisuuteen tai erityiseen mukavuuteen. Merkki nojaa kestävyyteen, käytännöllisyyteen ja käytön huolettomuuteen. Käytetty Buster on myös helpompi myydä kuin moni muu.

Uusi XXL kalastusvarusteilla edustaa suomalaista huippuosaamista ja ratkaisut ovat kalastajalle toimivia. Erityismaininnan annan takaheittotasosta. Niin sanottuihin karvamattoveneisiin nähden Buster XXL edustaa pohjoismaista näkemystä ja meikäläisiin olosuhteisiin suunniteltua konstailemattomuutta. Uskon, että tälle näkemykselle löytyy paljon ystäviä.

Buster XXL 2020

 • Kokonaispituus 6,25 m
 • Leveys 2,20 m
 • Paino 840 kg (ilman moottoria)
 • Kantavuus 795 kg
 • Henkilömäärä 8
 • Moottorin tehoalue 115–150 hv
 • Polttoainetankki 160 l
 • Moottorin rikipituus X
 • Suurin nopeus 43 solmua
 • Hinta alkaen 48 740 euroa (sis. Yamaha 130 hv)
 • Kalastusvarusteet lisävarusteina tilaajan toiveiden mukaisesti
 • Lisätietoa www.buster.fi & buster.fish
Kalastusvarusteisiin kuuluvat telineet uistinrasioille.
Kuskin ja apukuskin paikoilla on kunnon jalkatuet.
Takapenkin selkänoja laskeutuu tarvittaessa heittotasoksi.
Lukittavat keskipulpettien säilytystilat vetävät mukavasti tavaraa.