Etusivu » Perämoottorikin voi toimia nestekaasulla – esimerkkinä Mercury F5 LPG Propane
Veneet ja perämoottorit Venetekniikka

Perämoottorikin voi toimia nestekaasulla – esimerkkinä Mercury F5 LPG Propane

Nestekaasu on oivallinen polttoaine, sillä se palaa puhtaasti ja palamiskaasuissa on 97 % vähemmän partikkeleita, ei lainkaan hiilivetyjä sekä 96 % vähemmän syöpää aiheuttavia tekijöitä. Ja koska bensiinikäyttöiset moottorit on erittäin helppo muuntaa nestekaasulla toimivaksi, niin kaasukäyttöisellä perämoottorilla ajelee aivan kuten bensiinimoottorilla.

Nestekaasu (Liquified Petroleum Gas, LPG) on suurimmaksi osaksi propaania (C3H8) tai propaanin ja butaanin (C4H10) seosta. Nestekaasua syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena. Samaa tavaraa käytetään muun muassa kaasugrilleissä ja sitä saa monilta huoltoasemilta kevyissä komposiittipulloissa.

Nestekaasulla on bensiiniin nähden monia etuja

Se on jopa 30 prosenttia bensiinimoottoria vähäpäästöisempi, eikä moottori vaadi erikseen kaasuttamista palaakseen, jolloin se käynnistyy helpommin.

Bensiinistä poiketen kaasu ei ole liuotin eikä se liuota öljyä, joten moottori säilyy paremmin öljyttynä ja vaatii vähemmän huoltoa verrattuna bensiinimoottoreihin. Kaasukäyttöisten moottoreiden käyttöikä on tästä syystä jopa kaksinkertainen verrattuna bensiinimoottoriin.

Kaasuletkun kierreliitin moottorin oikeassa reunassa.

Nestekaasulla voidaan välttää nykybensiinien ongelmat säilyvyyden suhteen. Ongelmia tulee etenkin silloin, jos bensiini seisoo pitkään ilman säilytysainetta. Nestekaasukäyttöinen moottori myös käy hieman hiljaisemmin kuin bensiinikäyttöinen eikä pakokaasuja muodostu juuri lainkaan kaasun puhtaan palamisen johdosta.

Kaasuperämoottorin ominaisuuksia

Viisihevosvoimainen kaasumoottori muistuttaa ulkonäöltään aivan tavallista pientä perämoottoria. Ainoastaan sana Propane kiinnittää huomion, lisäksi bensiiniletkun liittimen tilalla on kierreliitin kaasupullosta tulevalle letkulle.

Liittimessä on automaattinen sulkuventtiili, jotta kaasua ei pääse missään välissä karkaamaan. Muita huomattavia eroja ei moottorissa ole ja kaikki hallintalaitteet ovat kuten bensiinimoottorissakin. Vaihdevipu on tukeva ja helposti ulottuvilla. Moottorissa on yhteensä kuusi eri kallistusasentoa.

5 hv moottori sopii parhaiten esimerkiksi soutuveneisiiin tai jon boat -tyylisiin kalastusveneisiin.

Mercuryn kaasumoottorin iskutilavuus on kokoluokassaan iso, 123 cmᶾ, joka tarkoittaa sitä, että moottorin voimavarat saadaan laajalla kierrosalueella käyttöön. Moottorin paino on 27 kiloa, joka on sama kuin bensiinikäyttöisellä moottorilla.

Koska moottori on suunniteltu pieniin veneisiin, niin etenkin pienveneellä kalastavat arvostavat lisävarusteena saatavaa 12 voltin 4 A / 50 W -latausjärjestelmää akun ja muun elektroniikan lataamiseen. Lataus on vakiona hieman kalliimmassa Sail Power -mallissa.

Käytännössä

Kaasuperämoottorin käyttöönotossa ei kauaa aikaa tuhraannu. Kaasupullo kierreliittimeen kiinni (testimoottorin mukana toimitettiin nykyaikainen kevyt komposiittipullo), pullon hana auki ja rikastin ylös. Moottori käynnistyy narusta vetämällä, jonka jälkeen rikastin lasketaan hitaasti alas.

Nykyaikainen komposiittikaasupullo on ehdottomasti paras vaihtoehto kaasuperämoottorille.

Emme huomanneet toiminnassa mitään eroa bensiinimoottoriin pakokaasujen ”puutetta” lukuun ottamatta. Moottori vastaa kaasuun aivan kuten bensiinimoottorikin. Ainoastaan kaasupullon sijoittelu veneessä hakee hieman paikkaansa, sillä veneitä ei ole suunniteltu kaasun käyttöön polttoaineena.

Valmistaja ilmoittaa toiminta-ajaksi täydellä teholla ja 10 – 11 kilon kaasusäiliöllä noin 10 tuntia, missä toki tulee huomioida lasti, veneen tyyppi ja keliolosuhteet. Yhden päivän sekalaisella käytöllä toiminta-aika tuntuu realistiselta. Kaasun määrän seuraaminen onnistuu, mikäli käytössä on läpinäkyvä komposiittipullo.

Kaasuperämoottori toimii käytännön veneilyssä aivan kuten bensiinimoottori.

Mercury F5 LPG Propane on kyvykäs pienperämoottori, joka sopii monenlaisiin veneisiin jon boateista soutuveneisiin. Kaasukäyttöisen moottorin käytön siisteys ja polttoaineen helppo saatavuus ovat hyviä ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä, mikäli tämän kokoluokan moottori on hankintalistalla.

Mercury F5 LPG Propanen hinta on alkaen 1190 euroa (kaasupullo ei sisälly hintaan).

Lisätietoa www.mercurymarine.com