Etusivu » Pienveneen monipuolinen voimanpesä Honda BF6
Honda BF64
Veneet ja perämoottorit

Pienveneen monipuolinen voimanpesä Honda BF6

Pikkumoottorit ovat vuosikausia menneet samalla reseptillä, eikä niissä ole juurikaan nähty kovin erikoisia teknisiä innovaatioita. Tämä on taannut nopean valmistuksen ja kuluttajaystävällisen hinnoittelun. Honda päivitti viisi vuotta sitten pienimmän pään mallisarjaansa ja lisäsi hyväksi koettuun rakenteeseen nykyajan ratkaisuita. Kokeilimme BF6-mallia viime syksyn Ahvenanmaan reissulla.

27,5-kiloinen ja 6 hevosvoiman pitkärikinen Honda laitettiin heti kovaan paikkaan Linder 440:n perälautaan ja kyytiin hyppäsi 3 aikuista miestä hauenkalastusvarusteet mukanaan. Moottori oli selvästi alitehoinen kyseiseen veneeseen, jos asiaa tarkastellaan ajo-ominaisuuksien kannalta.

Nyt tarkoitus olikin kokeilla tilannetta, jolloin pienvene on kuljetettu uusille kalavesille ja liikkuminen tapahtuisi pienellä alueella, kuten esimerkiksi pienillä järvillä. Lisämausteen haasteeseen antoi syksyisen Ahvenanmaan olosuhteet.

Tekniikkaa

Nelitahtisen ja yksisylinterisen moottorin iskutilavuus on 127 kuutiosenttiä. Täyskaasulla kierroslukualue löytyy 5 000 — 6 000 rpm väliltä. Moottorissa on öljynpaineen merkkivalon lisäksi öljyvahti. Se rajoittaa kierrokset 2 300:aan, jos öljynpaine laskee.

Etenkin kylmässä käynnistämistä auttaa Hondan puolipuristin. Puolipuristin vetää toisen sylinterin pakoventtiilin auki, jolloin vetämällä käynnistettävä moottori lähtee pyörimään helpommin. Tämä todettiin käytännössä toimivaksi ratkaisuksi kahtena kylmänä aamuna.

Kokoluokassaan varsin tasainen käynti mahdollistaa uistinten pitämisen veneen perälaudalla.
Vaihteiston kytkin löytyy vasemmasta kyljestä. Irtotankin letku näkyy kiinnitettynä.

Kumiripustus tasaa värinöitä

Pienissä perämoottoreissa on nelitahtisuudesta huolimatta varsin värinäinen käynti johtuen yhdestä sylinteristä. Usein melukin on kovien kierrosten johdosta ollut turhan korkealla tasolla. Honda on onnistunut tekemään moottorista tasaisemmin käyvän ja hiljaisemman moottorilohkon uudella kumiripustuksella. 

Täyskaasulla ajaessa melu pysyi hyvin aisoissa eikä kuskin käsikään väsynyt liikaa ohjauskahvassa. Totta puhuen pienissä moottoreissa on kuitenkin enemmillä sylintereillä varustettuihin serkkuihinsa nähden paljon värisevämpi käynti.

Tehokas laturi

Moottorissa on vakiona 6 ampeerin latausjärjestelmä. Se riittää aiempaa paremmin esimerkiksi pienveneen kaikuluotaimen akun lataamiseen.

Potkurivalikoimassa on viisi potkuria, mukautuen myös kalastajien erikoistarpeisiin. Rikipituuksina on lyhytrikinen (15” / 38 cm) kuin pitkärikinenkin (20” / 51 cm). Moottorilla on viiden vuoden takuu.

Moottorin käyttö on mukava kaikissa tilanteissa ja siitä löytyy myös matalan veden asento.

Vähäruokainen

Vakiona moottorissa on 1,5 litran kiintosäiliö. Siihen on kuitenkin mahdollista liittää irtotankki, jollainen meillä oli käytössämme 12 litran vetoisena. Kolmen päivän jatkuvan kalastamisen ja ajamisen jälkeen bensiiniä oli jäljellä vielä 4 litraa, mitä voi pitää kiitettävänä tuloksena ottaen huomioon raskaan lastin ja meriolosuhteet.

Honda BF6 on hyvä valinta pienveneen voimanlähteeksi, mikäli polttomoottorille on tarvetta. Helppo käynnistys, luokkaansa nähden tasainen käynti, latausteho sekä käsiteltävyys puoltavat valintaa.  

Kampanjahinta 1550 euroa. Lisätietoa www.hondamarine.fi

Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & MATTI JÄNNÄRI

Honda BF6 painaa lyhytrikisenä 27 ja pitkärikisenä 27,5 kiloa