Etusivu » Pienvenettä varustelemaan
Veneet ja perämoottorit Venetekniikka

Pienvenettä varustelemaan

Suomen lukuisat pienvedet tarjoavat etenkin hauen, kuhan ja ahvenen kalastajalle mahtavan pelikentän. Pienvesiin ei kuitenkaan ole kovin helppoa rahdata isompaa venettä puutteellisista laskuluiskista johtuen, joten pienveneet eli niin kutsutut jon boatit ovat tähän tarkoitukseen omiaan.

Esimerkiksi kevään Hauenkalastajat Openissa moni kisajoukkue kalasti pienvesissä ja tulevassa syksyn kisassakin trendin voisi olettaa olevan nousussa. Pienvesien kalastuspaine on pieni ja kalat eivät ole häiriintyneet liikaa, jolloin mahdollisuus hyviin saaliisiin on parempi kuin paljon kalastetuilla alueilla.

Tämän näköisiin vesistöihin ei ole asiaa ilman pienvenettä.

Vesistöjen saloihin ei kuitenkaan ole kovin helppo päästä kiinni ilman kalastuselektroniikkaa ja muita kalastusta helpottavia varusteita.

Varusteita löytyy esimerkiksi Happy Anglerin valikoimista: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/c/171613/

Pienen veneen rajoitetut tilat vaativat omat ratkaisunsa, mutta nykyaikaisten laitteiden ja varusteiden avulla pienestäkin veneestä tai jopa kelluntarenkaasta saadaan varusteltua täysiverinen kalastuksen täsmäase.

Hyvällä suunnittelulla pienveneestä saadaan täysiverinen kalavene.

Kaikuluotain keskiössä

Pienvenettä varustellessa on olennaista löytää laadukkaalle kaikuluotaimelle tai luotaimille paikka. Esimerkiksi suuria välivesikuhia –ja haukia tavoitellessa laadukas kaikuluotain on elinehto ja juuri suurilla välivesikaloilla ollaan usein niin kisoissa kuin somearvostuksessakin korkealla.

Luotaimia ja yhdistelmälaitteita esimerkiksi Happy Anglerin valikoimista: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/yhdistelmalaitteet/c/171626/

Laadukas kaikuluotain on kaiken a ja o.

Tehokkaat kaikuluotaimet käyttävät melko paljon sähköä, jopa useita ampeereja tunnissa, jolloin veneessä olisi hyvä olla elektroniikalle ja sähkömoottorille oma akkunsa. Näille tulee myös löytää sopiva paikka siten, ettei veneen tasapaino muutu olennaisesti.

Käytettäessä perinteisiä akkuja ne kannattaa sijoittaa mieluiten veneen keskelle tai kumpaankin päähän painonjakauman kannalta. Kevyiden litium-akkujen suhteen on enemmän vaihtoehtoja.

Litium-akut säästävät painoa ja kestävät huomattavan määrän latauskertoja.

Mitä pinnan alta halutaan tietää?

Etenkin uusissa vesissä paljon kalastava haluaa tietää kaiken mitä pinnan alta löytyy: pohjan laatu, pohjan muoto, kasvusto, rakenteet, kalat sekä vedessä olevat muut partikkelit kuten surviaissääsken toukat tulee pystyä näkemään helposti ilman että niiden tulkitsemiseen tulee käyttää aikaa.

Näin uuden vesistön luonne pystytään kartoittamaan nopeammin ja sitä pystytään ruveta kalastamaan tehokkaammin.

Perttu Haanpään kuha saatiin viistokaikuluotauksen ja LiveSight-tekniikan yhteistyön tuloksena.

Kaikuluotainta valitessa on hyvä miettiä mitä kaloja aikoo kalastaa ja valita laitekokonaisuus sen mukaisesti. Uusi Live-tekniikka, jota tarjoaa tällä hetkellä kaksi valmistajaa, Garmin ja Lowrance, on osoittautunut kilpakalastajilla erittäin tehokkaaksi tavaksi löytää ja ennen kaikkea seurata kohdekalaa.

Monissa hieman edullisemmissakin malleissa kuten Raymarine Element –, Humminbird Helix -, ja Lowrancen Elite Ti2 –sarjan laitteissa on erittäin kehittyneet luotausominaisuudet lukuun ottamatta Live-ominaisuutta.

Raymarine Element on tehokas kaikuluotain keskihintaluokassa.

Näistäkin tonnin molemmin puolin olevista laitteista löytyy CHIRP-kaksitaajuusluotaus, viistoluotaus, perinteinen DSI-luotaus sekä syvyyskartan teko omien luotaustietojen perusteella.

Juuri omien syvyyskarttojen teko uusilta vesiltä on tärkeässä roolissa, jotta vesistön luonne saadaan haltuun ja kalastusta pystytään paremmin keskittämään tietyille alueille.

Eri antureita mm. https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/kaikuanturit-ja-pilkkianturit/c/171617/

Kaikuluotaimen asentaminen

Pienveneessä kytkennät ovat helppoja kun johdoille ei ole juurikaan esteitä. Sen sijaan tilat tulevat vastaan, joten luotain kannattaa asentaa telineellä esimerkiksi veneen laitaan siten, että se on laidan ulkopuolella. Näin luotain tai luotaimet eivät vie kallisarvoista sisätilaa veneestä.

Jani Ollikainen on asentanut luotaimen veneen reunaan siten, ettei se vie kallisarvoista sisätilaa.

Anturit kannattaa pienveneessä laittaa käännettävään asennusvarteen, joita on markkinoilla eri hintaisia aina veneen laitaan puristettavasta edullisesta täydellisen liikeradan omaaviin todella tukeviin telineisiin.

Telineitä esimerkiksi täältä: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/anturitelineet/c/171618/

Joonas Väntti on ratkaissut anturin sijoittamisen tukevalla telineellä.

Sähkömoottori vai perämoottori?

Hitaaseen liikkumiseen, kuten uisteluun tai vertikaalikalastukseen sopii parhaiten sähkömoottori ja jos harrastetaan vielä esimerkiksi heittokalastusta, niin taivasankkurilla varustettu keulasähkömoottori on enemmän kuin hyödyllinen.

Keulasähkömoottoreita: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/keulakoneet-ja-tarvikkeet/c/171627/

Sähkömoottori riittää hyvin pienveneeseen joko perä- tai keulasähkömoottorina.

Mikäli kalastaa suojaisilla pienvesillä, ei polttomoottorin hankinta ole välttämättä edes tarpeellista pienveneeseen. Toki se lisää kantamaa, mutta välttämätön se ei ole.

Joissain vesistöissä polttomoottoria ei saa luonnonrauhan vuoksi edes käyttää, jolloin veneen päämoottoriksi sopii polttomoottorin sijaan esimerkiksi ePropulsion Spirit 1 -sähköperämoottori, joka vastaa teholtaan 3 hevosvoiman polttomoottoria.

Todella pienimuotoisissa kalastuskohteissa ei kuitenkaan tarvita kuin airot ja ankkuri tehokkaaseen kalastukseen, joten varustelua voi lisätä tai karsia kohteen tai kalareissun pituuden suhteen.

Muita varusteita

Pienveneen rajoitetut tilat on hyvä käyttää siten, ettei kalastus häiriinny. Etenkin hauenkalastuksessa uistimet ovat varsin suuria ja niiden mukana kuljettaminen vaatii tilaa.

Pienempiä uistimia tai jigejä varten voi hyvin rakentaa oman taulun ja kiinnittää sen veneen laitaan esimerkiksi RAM-telineellä.

Uistintaulu ja kaikuluotain on asennettu kumpikin omiin telineisiinsä.

Isompia uistimia varten on saatavilla erityisiä uistinämpäreitä, joihin saa rakennettua noin 30-40 uistimen kattauksen. Kun kumpikin kalastaja rakentaa oman setin on hauille tarjolla jopa 80 eri vaihtoehtoa.

Pienveneeseen riittää ankkuriksi pieni kahden kolmen kilon naara-ankkuri, joka mahtuu pieneen tilaan esimerkiksi istuimen alle.

Venevarusteita: https://www.happyangler.fi/fi/veneilytarvikkeet/c/171591/

Mikäli tarkoitus on ottaa ruokakaloja, mutta tilaa ei ole kylmälaukulle, voi mukaan ottaa myös sumpun, jonka voi ripustaa kaiteeseen tai hankaimeen, silloin kun veneessä ei ole airot käytössä.

Sumppuja: https://www.happyangler.fi/fi/kalastus/verkkokalastus-ja-pyydyskalastus/katiskat-rysat-ja-sumput/c/171542/