Etusivu » Sähköinen tulevaisuus – Mercury Avator
Veneet ja perämoottorit

Sähköinen tulevaisuus – Mercury Avator

Kaikki liikkuminen on sähköistynyt viime vuosina nopeasti. Veneissä sähköistyminen on kuitenkin ollut muita hitaampaa, johtuen suurimmalta osin käyttöolosuhteiden eroista verrattuna esimerkiksi autoihin. Perämoottorivalmistaja Mercury on nyt tehnyt merkittävän päänavauksen perämoottorien sähköistymisessä uuden Avatorin muodossa.

Sähköperämoottoreita on ollut tarjolla soutuvene/jollatyyppisiin veneisiin jo pitkään. Nämä perinteisellä erillisellä 12 voltin akulla toimivat moottorit soveltuvat hyvin pienvesistöihin ja niin sanottuihin puskaveneisiin. Pidempää matkaa niillä ei voi tehdä. Markkinoilla on myös moottoriin integroidulla akulla olevia moottoreita.

Isommissa yli 100 hevosvoiman perämoottoreissa ei tehon synnyttäminen ole sinänsä ongelma, vaan akun kesto. Parhaimmillaankin akun kesto on tässä teholuokassa noin pari tuntia. Parissa tunnissa ei venekäytössä oikein tee mitään. 

Tämänhetkisten akkujen suhteellisen huono teho–painosuhde rajoittaa isompien sähköperämoottoreiden yleistymistä liukuvarunkoisissa veneissä. Akkuteknologiassa täytyy mennä vielä pari askelta eteenpäin.


Moottorissa on irrotettava ja nopeasti ladattava akku sekä monipuolinen näyttö. Kuva on valmistajan lehdistökuva.

Mercury Avator näyttää esimerkkiä

Maailman suurin perämoottoreiden valmistaja Mercury Marine tulee esittelemään ensi kaudelle uuden Avator-nimisen sähköperämoottorin. Valmistaja ei vielä virallisesti paljasta moottorin tehoa, mutta ulkonäön ja koon puolesta oletuksena on, että kyseessä on pienemmän teholuokan moottori.

Mercurylla ollaan varmasti tietoisia akkuteknologian rajoitteista, joten siksi sähköistymisen aloitus on päätetty aloittaa pienempitehoisista moottoreista. Avator on selkeästi tarkoitettu pieniin veneisiin ja moottori vaikuttaa olevan helposti siirreltävä. Näin ollen se on mainio vaihtoehto kalastajalle, joka tutkii aktiivisesti uusia järviä ja traileroi venettä hankaliinkin kohteisiin.

Mercury Avator oli nähtävinä mallikappaleena Helsingin Uivassa venenäyttelyssä elokuussa

Kompakti rakenne ja toiminnallisia ratkaisuja

Avatorista oli nähtävillä Helsingin Uivassa venenäyttelyssä elokuussa mallikappale, joka oli oikean moottorin näköinen. Moottorin muotoilu noudattaa Mercuryn nykytyyliä ja polttomoottoreista poiketen etuosan käynnistysnarun sijalla on integroitu näyttö, joka näyttää kaikki tiedot akun latauksesta ja moottorin toiminnasta. 

Kannen sisällä oleva irrotettava ja vaihdettava akku mahdollistaa veneen latauksen helposti. Valmistajan mukaan akkujen latausaika on lyhyt. Moottorin ohjauskahva näytti ainakin näytteillä olleen mallin perusteella olevan täysin säädettävissä ja mikä tärkeintä, riittävän pitkä veneen helppoon hallintaan.

Tarkemmista teknisistä tiedoista valmistaja ei vielä kerro. Mikäli haluaa pysyä kärryillä Avatorin myyntiin tulon aikatauluista sekä tarkemmista tiedoista, kannattaa tilata Mercuryn uutiskirje osoitteessa mercurymarine.com 

 Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & VALMISTAJA

Potkurissa olevasta 5 hp -merkinnästä saattaa saada jotain osviittaa teholuokasta.
Design on viimeisteltyä ja osat vaikuttavat olevan kestävämpiä kuin mitä pienkoneissa on totuttu näkemään. Kuvassa on ohjauskahvan kääntömekanismi.