Etusivu » Skipperin avulla pääsee helposti veneellä kalaan
Veneet ja perämoottorit

Skipperin avulla pääsee helposti veneellä kalaan

Rantakalastuskin on toimivaa, mutta venekalastus avaa tuhansien vesistöjen ja tuhansien saarten saariston maassa aivan uuden pelikentän. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai halua omistaa omaa venettä. Kotimainen Skipperi tarjoaa tähän ongelmaan toimivan ratkaisun.

Skipperi Fleet toimii siten, että palvelun käyttäjä voi hyödyntää reilua 170 venettä eri puolilla Suomea. Paikkakuntia ovat PK-seudun lisäksi esimerkiksi Turku, Tampere, Kuopio, Jyväskylä Lahti, Lappeenranta, Vaasa, Hanko, Kotka, Lohja ja Porvoo. Kotimaan lisäksi palvelu on saatavilla Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa.

Skipperillä on myös Rent-nimellä toimiva palvelu, jossa jokainen veneenomistaja voi laittaa veneensä vuokralle Skipperin kautta. Rent-palvelussa on valinnanvaraa joka lähtöön.

Virta-avain löytyy koodilukon takaa pulpetin alta.
Virta-avain löytyy koodilukon takaa pulpetin alta.

Fleet-venekalusto

Niin sanotut Fleet-veneet ovat uusia Yamarin Cross -merkkisiä (54 BR, 57 BR, 62 BR & 60 C), lisäksi tarjolla on kaksi Yamarin Day Cruiser -mallia 60 ja 63 DC sekä kaupunkisoutuveneitä. Moottorit ovat Yamahan 70–115 hv.

Tälle kaudelle uutuutena on vielä erillinen sähkövene. Erityisesti kalastukseen on varattu 54 BR, jossa on valmiina vapatelineet ja kalastukseen soveltuva luotain/plotteriyhdistelmä. Kalastaa voi toki kaikilla veneillä.

Miten Skipperi toimii?

Veneenvuokraajalla on kaksi vaihtoehtoa, joko käyttää Fleet- tai Rent-veneitä. Fleet-palvelu sisältää esimerkiksi rajattomasti veneilyä kk-maksulla (touko-lokakuu), sekä takuun viikottaiselle veneilylle, rajoitettu asiakasmäärä. Fleet-veneitä on tarjolla aiemmin mainituilla paikkakunnilla.

Fleet-palvelu maksaa vuonna 2022 alkaen 189 euroa kuukaudessa. Skipperi vastaa veneiden huolloista ja vuotuisesta muusta ylläpidosta sekä vakuutuksista (1000 euron omavastuu). Käyttäjät maksavat itse polttoaineen ja pitävät veneet siisteinä. Vene varataan puhelinsovelluksella ja sen voi tehdä joko päivä- tai iltavuorolle.

Vuorot voidaan myös yhdistää yhdeksi vuorokauden mittaiseksi varaukseksi. Käyttäjä voi pitää samanaikaisesti varauksessa kahta lyhyttä vuoroa tai yhtä kokonaista vuorokautta.

Tarjolla on lisäksi äkkilähtöjä, joita voi käyttää jo samana päivänä tai seuraavana. Fleet-palvelu on esitelty yksityiskohtaisesti osoitteessa skipperi.fi/fleet.

Rent-veneissä yksityishenkilöt ja yritykset voivat ilmoittaa veneensä vuokralle ilmaiseksi. Veneen omistaja päättää kenelle, koska ja millä hinnalla vuokraa veneensä. Skipperi huolehtii sopimuksista ja turvallisesta rahaliikenteestä. Varaus ja sopiminen tapahtuu verkkopalvelun kautta osoitteessa skipperi.fi/venevuokraus.

Cross Q -monitoimilaitteesta näkyy syvyystieto, mutta ei kuvaa pohjasta.
Cross Q -monitoimilaitteesta näkyy syvyystieto, mutta ei kuvaa pohjasta.

Miten Skipperin palvelua pääsee käyttämään?

Koska Skipperi haluaa varmistua kaikkien käyttäjien osaamisesta, tulee ennen Fleet-veneen varausoikeuden hyväksymistä täyttää veneilyn CV ja suorittaa CV:hen liittyvä koe, johon menee noin puolisen tuntia.

Skipperi Akatemian koe oli itsellenikin hyvää kertausta, vaikka veneilyvuosia on jo yli 25 takana. Parissa kohtaa tuli kuitenkin virhe tehtyä. CV:n lisäksi tulee täyttää maksukortin tiedot ja tunnistautua.

Mikäli veneilystä ei ole lainkaan kokemusta, tarjoaa Skipperi siihenkin ratkaisun Skipperi Akatemian avulla. Akatemia kokoaa erittäin selkeästi kaiken tiedon sujuvaan veneilyyn ja vesillä liikkumiseen. Fleet-palveluun sisältyy ilmainen käytännön veneilykoulutus, mikäli kipparointikokemusta on alle kolme vuotta.

Käytännössä

Kokeilimme Jessen kanssa Skipperin Fleet-palvelua Helsingissä. Latasin ensin sovelluksen ja tein verkkosivustolla tarvittavat rekisteröitymiset ja kokeet. Skipperiltä sain kuittauksen, että taitoni riittävät palvelun käyttämiseen.

Kaikki toiminnot tapahtuvat pääosin todella helppokäyttöisen sovelluksen kautta veneen varausta myöten. Sain varattua itselleni Yamarin Cross 57 BR:n 100 hv moottorilla ja Baystarin hydrauliohjauksella.

Sovellus ilmoitti tarkasti veneen sijainnin ja sataman portin koodin. Toinen koodi syötetään veneessä olevan avainlippaaseen, josta veneen virta-avain löytyy. Avain on vain veneen käynnistämistä varten. Säilytystilojen luukut ovat auki ja sieltä löytyivät tarvittavat varusteet eli pelastusliivit, ankkuri köysineen ja valomasto.

Skipperin veneitä on tarjolla sen verran paljon, että kalaan pääsy on mahdollista lähes joka puolella Suomea.
Skipperin veneitä on tarjolla sen verran paljon, että kalaan pääsy on mahdollista lähes joka puolella Suomea.

Vesille

Veneen check-in voidaan tehdä viisi minuuttia ennen varauksen alkamisaikaa. Tämän jälkeen veneen ja potkurin sekä ”kalaevän” kunto tulee tarkistaa sovelluksen avulla. Tässäkin toiminnot on todella hyvin suunniteltu ja sovellus opastaa koko ajan johdonmukaisesti. Kun kaikki on kunnossa voi moottorin laittaa lämpiämään.

Tässä 57 BR:ssä oli vakiona Cross Q -mallinen plotteri ja kaikuluotain syvyysnäytöllä, mutta ei varsinaista kalastuskaikuluotainta. Tämä kuitenkin riittää pääosalle käyttäjistä mainiosti.

57 BR ja 100 hv moottori on erittäin sujuva paketti. Huippunopeutta kertyi noin 36 solmua yhden hengen kuormalla ja ison tuulilasin takana matkustaa herroiksi. Tällä veneellä voi hyvin lähteä vene- tai kalareissulle hieman kovempaankin keliin. Kalastuskäytössä 3–4 henkeä on mielestämme järkevää. Pelkkää kruisailua varten kyytiin sopii toki enemmänkin porukkaa.

Laituriin

Reissun lopuksi vene palautetaan samaan paikkaan mistä se otettiin käyttöön. Tankkaus tapahtuu kulutetun polttoaineen mukaisesti, jonka Q-järjestelmän ajotietokone on laskenut.

Sovellus pyytää check outin jälkeen tarkistamaan siisteyden, potkurin ja evän kunnon kuvaamalla ne sovelluksen kautta Skipperin tietokantaan. Näin käyttäjien seuranta on aukotonta ja jokainen käyttäjä vastaa tekemisistään eivätkä jonkun aiheuttamat vahingot koidu muiden harmiksi.

57 BR on varustettu 100 hv moottorilla ja mukavalla hydrauliohjauksella.
57 BR on varustettu 100 hv moottorilla ja mukavalla hydrauliohjauksella.

Kenelle?

Vakuutuin Skipperin palvelun helppokäyttöisyydestä ja tarjonnasta. Veneet ovat laadukkaita ja niitä on monipuolisesti tarjolla eri palveluratkaisuissa (Fleet & Rent). Veneilykokemus ei juuri helpompi voisi olla ja uskonkin, että moni innostuu veneilystä ja samalla myös kalastuksesta Skipperin kautta.

Skipperi Fleet soveltuu mainiosti myös veneen omistavalle henkilölle, jos sattuu esimerkiksi olemaan reissussa muualla eikä venettä ole mukana. Piipahdus iltapistolle kiireisen työpäivän jälkeen vieraalla paikkakunnalla on huomattavasti raikkaampi ratkaisu kuin baarissa notkuminen.

Lisätietoa skipperi.fi

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja JESSE HYVÄRI