Etusivu » Vene-esittely: Master Pro 500
Veneet ja perämoottorit

Vene-esittely: Master Pro 500

Master-veneet tunnetaan konstailemattomina ja kohtuuhintaisina alumiiniveneinä, joita näkee kalavesillä entistä enemmän. Avustajamme Jesse Hyväri hankki Master Pro 500:n viime syksynä ja nyt vuoden käytön jälkeen on aika summata kokemukset.

4,9-metrinen ja 380 kiloa painava Master Pro 500 on sopivasti siinä kokoluokassa, että sillä uskaltaa lähteä hieman kuoppaisempaankin keliin, mutta se on vastaavasti myös helposti traileroitava ja siten erittäin käyttäjäystävällinen vene.

Takapenkin alla on reilusti tilaa ja kannessa on kaasujouset, joten se ei rämähdä paikoilleen.

Käyttökelpoisia ratkaisuita

Masterissa ei turhia kikkailla. Avotila on laaja, pulpetti keskellä, takapenkki on käytännössä ainoa korkeampi istumatila eikä veneessä ole mitään ylimääräisiä ”mukavuusvarusteita”. Hyvä niin, sillä kalastusveneessä niitä ei tarvitakaan.

Keulassa on luukun alla oleva köysilaatikko sekä kaide. Keulasähkömoottorin saa asennettua esimerkiksi siirtämällä kaiteen toiselle puolelle tai uhraamalla kansiluukun. Ensimmäinen vaihtoehto lienee helpoin ja kätevin, johon Jesse myös omassa veneessään päätynee. Keulassa on muuten hyvää tilaa asennella esimerkiksi lisäkaikuluotain tai vertikaalikalastusteline.

Keulan korotetun heittokannen alla oleva tilava säilytystila imee valtavan määrän tavaraa ja sinne mahtuvat myös 8-jalkaiset vavat kahdessa osassa. Tämän kokoinen säilytystila on tässä kokoluokassa harvinainen. Kyljistä löytyy avoimet pitkänomaiset säilytystilat esimerkiksi uistinrasioille, melalle tai lisäköysille.

Veneen koko turkki on kyynelkarhennettua alumiinia, reunoissa rosterikaiteita löytyy riittävästi kiinnipitämiseen sekä varusteiden kiinnitykseen. Rosterikaiteet kiertävät myös pulpettia. Pulpetissa on keskellä kätevä huoltoluukku sekä aivan sisällä verkolla eristetty säilytystila esimerkiksi vaatteille tai muille tavaroille.

Keulan säilytystila on vertaansa vailla tässä kokoluokassa.

Master Pro 500 ajo-ominaisuudet

Veneen perän 15°:n ja keskiosan 20°:n V-kulma takaavat hyvät aallokko-ominaisuudet, mutta vastaavasti liukuun nousu ei tapahdu niin nopeasti kuin loivemman pohjan omaavilla veneillä. 

Pohjasta löytyvät nousulistat takaavat tarkan ohjattavuuden. Jessen vene on varustettu Mercuryn 50-hevosvoimaisella moottorilla ja lisävarusteena ostetulla hydrauliohjauksella, joka Jessen sanojen mukaan on aivan ehdoton, mikäli venettä käyttää vähänkään enempää. 

Masterin runko on täytetty polyuretaanivaahdolla, jonka johdosta melutaso pysyy mukavan maltillisena aaltojen osuessa kylkiin.

Koeajopäivänä tuuli oli Helsingin alueelle tyypillinen noin 8 m/s ja terävähkö aallokko odotti meitä heti satamasta lähtiessä. Vene on varsin matala ja pulpetti on kapea, joten pärskeitä kyllä tulee sisään, sitä ei käy kiistäminen. 

Tarkka ajettavuus hydrauliohjauksella mahdollistaa kuitenkin sen, että aaltojen väleissä pystyy puikkelehtimaan notkeasti. Vene on hieman peräpainoinen, joka näkyy keulan keveytenä. Keulasähkömoottorilla asia korjaantunee.

Pulpettiin mahtuu kaikki tarvittava. Jessellä on vielä elektroniikan rakentelua edessä.

Pulpetin ja takapenkin väli on hieman liian kapea

Normaalikokoinen mahtuu juuri ja juuri ajamaan suoraan ratin takana seisten, mutta vähänkään enemmän elopainoa omaavan on vaikea kammeta itseään väliin, etenkään jos on hieman enemmän vaatetta päällä. Pulpetin siirtäminen 5-10 senttiä eteenpäin tai penkin siirtäminen taakse ratkaisevat tämän ongelman.

Kalastus Master Pro 500:sta

Masterissa on mainiot tilat heittokalastukseen. Kolme kalastaa tästä veneestä helposti ja neljäskin mahtuu varauksin. Etenkin keulan heittotaso on mannaa tässä koko -ja hintaluokassa.

Pienehkö vene kallistuu syvästä V-pohjasta johtuen suhteellisen helposti, joten maksimissaan kahden henkilön laitakuorma kalaa haavittaessa on suositeltavaa.

Master Pro 500 Loppuarvio

Master Pro 500 on kyvykäs vene. Sillä pärjää monissa tilanteissa, se on kätevä traileroitava ja siinä on paljon venettä kohtuurahalla. Jos konstailematon ulkomuoto ei ole ongelma, on tässä sopiva vene monelle suomalaiselle kalastajalle. 

Master Pro 500

 • Pituus 4,90 m
 • Leveys 1,96 m
 • V-kulmat 15 & 20°
 • Paino 380 kg
 • Rungon paksuus pohja/kylki 3,0/3,0 mm
 • Kantavuus 375 kg / 5 hlö
 • Moottorisuositus 40 – 60 hv
 • Polttoainesäiliö 80 l
 • Tyhjennys sadevesityhjentyvä ja sähköinen pilssipumppu
 • CE-luokka C
 • Hinta alkaen 15 500 euroa (Master Pro 500 + Mercury F40)
 • Lisätietoa www.masterboats.fi & www.waltic.fi
Keulapiikissä heittely sujuu muitta mutkitta ja samanaikaisesti veneessä voi heitellä jopa neljä henkeä.
Kaiteet ja knaapit istuvat tukevasti paikoillaan.
Pulpetin sisällä oleva säilytystila. Alempana näkyy huoltoluukun reuna. Huomaa BlueSean päävirtakytkin.