Pelletit laitetaan folioon ja folio jätetään auki.

Savustettu kala on monen mielestä kalaa hienoimmillaan. Allekirjoittanut on myös innokas savustaja ja pyrin aina savustamaan omaa kalaa kun se vain on mahdollista.

Satuin saamaan onnekkaasti rasvaeväleikatun pulskan 53-senttisen meritaimenen saaliiksi ja mieleeni herahti heti makoisa ajatus savustuksesta. Ei muuta kuin kala eräksi ja iltaa odottamaan.

Savustettava kala laitetaan laatikon ritilälle. Minulla ei ollut mukana sokeripaloja, joita usein käytetään kauniin pinnan saamiseksi.

Olin tällä kertaa ottanut perinteisen leppälastujen sijaan kokeiluun pellettejä. Suhtauduin hieman epäilevästi outoihin papanoihin, jotka vielä levitettäisiin erilliselle foliolle savustuslaatikkoon. Käytin savustuslaatikkona Weberin pikkugrilliä.

Huima lämpöarvo

Pelleteissähän on tunnetusti pelkkää puuta korkeampi lämpöarvo eli tonni pellettejä vastaa lämpöarvoltaan noin 1,5 tonnia puuta. Näin ollen pellettejä ei tarvinnut laittaa kovin paljoa savustaakseen noin kilon verran kalaa. Käytin reilun kourallisen.

Toimii! Pelleteillä sai aikaan todella mainiota savukalaa.

Kun kala oli valmista, oli pelleteissä vielä hurjasti lämpö- ja savureserviä jäljellä. Lopputulos oli aivan kuin perinteisilläkin lastuilla, mutta etenkin retkikäytössä kompaktit pelletit ovat helppokäyttöisempiä. Kannattaa kokeilla etenkin jos on savustamassa suurempia määriä.

Lisätietoa www.kalastuskolmio.fi

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Edellinen
Seuraava